Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Iesenii vor putea colecta bateriile si acumulatorii

1

Ieşenii vor putea colecta selectiv cele mai toxice deşeuri domestice – bateriile şi acumulatorii portabili!

În perioada Noiembrie 2009 – Noiembrie 2010, Asociaţia Mai Bine implementează proiectul Colectarea selectivă a deşeurilor de baterii portabile în oraşul Iaşi finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

Peste 20 de recipiente pentru colectarea bateriilor portabile au fost instalate în săptămâna 21 – 25 iunie 2010 în Iaşi, urmând ca alte 30 să fie amplasate în diverse locaţii accesibile publicului larg din Iaşi: instituţii publice, universităţi, centre de cartier, licee, cafenele, librării, până la sfârşitul lunii iulie. Lista şi o hartă cu locaţiile respective pot fi consultate pe pagina web a proiectului www.colectarebaterii.ro.

Iniţiativă unică pe plan naţional, proiectul urmăreşte accelerarea responsabilităţii sociale a cetăţenilor în domeniul protecţiei mediului, prin încurajarea colectării selective a celor mai poluante deşeuri domestice. Bateriile şi acumulatorii portabili au în componenţă substanţe toxice precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu care afectează grav sănătatea umană şi mediul înconjurător. Aruncate împreună cu alte deşeuri menajere, substanţele conţinute de baterii şi acumulatori, ajung în sol şi în ape, pătrunzând astfel în lanţul nostru trofic.

În acelaşi timp, proiectul intenţionează ca, împreună cu alţi actori din domeniul colectării şi reciclării, cum este Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor, partener principal în proiect, să pună bazele unei scheme unitare de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili in România.

În sprijinul componentei participative a proiectului, organizatorii aduc şi o dimensiune informativă şi educativă prin pagina web a proiectului şi prin vizite educative în liceele ieşene. Astfel, aproximativ 200 de elevi din 10 licee ieşene, care au fost promotori ai proiectului, educându-şi colegii de clasă, au primit diplome şi cadouri ecologice realizate de Asociaţia Mai Bine cu sprijinul financiar al Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor.

Prin implementarea acestui proiect, Asociaţia Mai Bine urmăreşte diminuarea poluării masive care rezultă din depozitarea necontrolată a deşeurilor toxice şi promovarea reciclării deşeurilor domestice pentru a reduce impactul negativ pe care acestea îl au faţă de natură şi sănătatea noastră şi implicit pentru a respecta directivele europene. Pe termen lung, accelerarea colectării selective a deşeurilor prin educarea cetăţenilor şi crearea infrastructurii necesare acesteia va conduce la îmbunătăţirea performanţei generale în ceea ce priveşte protecţia mediului şi va impacta pozitiv sănătatea generaţiilor viitoare.

Mai multe detalii despre acest proiect şi imagini ale recipientului lansat pe 28 iulie se pot găsi pe www.colectarebaterii.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Iesenii vor putea colecta selectiv bateriile si acumulatorii : Charity 2.0

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.