Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ieșenii cer din nou replantarea teilor în centrul orașului

0

Astăzi, 12 august 2015, Grupul Iașul Iubește Teii și colaboratorii săi au transmis oficial domnului Primar Interimar Mihai Chirica un proiect complet pentru replantarea teilor pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sunt deja doi ani şi jumătate de când teii au fost tăiaţi abuziv şi înlocuiţi cu arbuşti orientali pitici în centrul oraşului. Este momentul ca reprezentanţii administraţiei locale să ia decizia firească şi să readucă teii în centru.

IMG_9045

Prin urmare, eforturile cetăţenilor ieşeni, coagulate şi exprimate prin acest pol de dialog şi rezistenţă civică de peste 2 ani, cu implicarea voluntară a numeroşi experţi, persoane publice şi organizaţii non guvernamentale, s-au concretizat prin predarea documentului descris mai jos.

Peste 20.000 de oameni sunt aproape de acest subiect, aprox. 8000 au semnat petiţia, sute de fotografii şi mesaje individuale au fost trimise Primarului suspendat Gheorghe Nichita și Viceprimarului Mihai Chirica de-a lungul timpului, iar numeroase persoane publice, specialişti independenţi şi cadre universitare din România şi din străinătate (v. http://goo.gl/oBmdmL) au solicitat replantarea teilor pe principalul bulevard din Iaşi.

Aşadar, documentul de mai jos vine la peste doi ani de la evenimentele nefericite din februarie 2013 şi este rezultatul eforturilor repetate ale cetățenilor ieșeni de a intra într un dialog constructiv cu reprezentanţii Primăriei Iași.

Împreună cu specialişti în arhitectură, peisagistică, antropologie culturală, ecologie şi urbanism, am realizat, astfel, un proiect complet de înlocuire a celor 108 exemplare de salcâmi japonezi (Sophora japonica ‘Pendula’) cu acelaşi număr de arbori din genul Tilia (tei), în perimetrul pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Solicitarea noastră este ca replantarea teilor să se realizeze în următorul sezon favorabil plantării (i.e., toamna 2015).

Proiectul include detalii tehnice referitoare la plantare, alături de planşe grafice şi simulări (înainte şi după replantare), precum și o scrisoare deschisă în care sunt detaliate multiplele argumente istorice, culturale şi ecologice care vin în sprijinul propunerilor noastre.

Textul integral al proiectului (incl. planşele grafice) este disponibil aici: https://db.tt/J3sPjxzD.

Site ul dedicat proiectului poate fi accesat aici: http://iasuliubesteteii.ro.

La întâlnirea de astăzi, Primarul Interimar Mihai Chirica a promis doar că proiectul va fi analizat şi că, dacă există „sprijinul comunităţii”, el va fi realizat în toamna 2015. Însă este momentul pentru decizii clare și concrete, aproape de nevoile oamenilor, nu pentru promisiuni politicianiste, de aceea aşteptăm din partea domnului Primar Interimar Mihai Chirica termenele concrete de realizare a proiectului şi ne angajăm să punem la dispoziţia Primăriei Iași canalele noastre de comunicare între cetăţeni şi administraţie, alături de eforturile noastre anterioare de a comunica voinţa ieşenilor şi a iubitorilor de tei de pretutindeni către Primăria din Iaşi.

De asemenea, am discutat cu domnul Primar Interimar Mihai Chirica posibilităţi concrete de transplantare a salcâmilor japonezi (e.g., în preajma lăcaşurilor de cult, în interiorul unui nou spaţiu verde cu specific asiatic ş.a.).

Vom urmări în continuare decizia Primarului Interimar în legatură cu propunerea transmisă astăzi şi vom continua, ca şi până acum, să solicităm decizii clare, termene concrete şi o transparenţă reală de la cei care ne administrează oraşul.

Ataşate sunt o serie de fotografii surprinse la momentul înmânării proiectului.

În final, privim acest proiect cu multă speranţă, finalizarea lui implicând volume uriaşe de muncă, timp, dedicaţie şi resurse umane. Deşi misiunea noastră nu se va încheia decât la umbra noilor tei, simţim că am îndeplinit un pas important în eforturile de a readuce acest simbol înapoi în oraşul pe care îl iubim.

Invităm ieşenii să consulte proiectul tehnic şi scrisoarea pe pagina ‘www.iasuliubesteteii.ro’ şi să ne transmită opinii cu privire la acestea!

Grupul de iniţiativă civică „Iaşul Iubeşte Teii” [iasuliubesteteii[at]gmail.com]
Grupul Academic din Iaşi „www.impotriva.blogspot.co.uk” [dinu.munteanu[at]gmail.com]
Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu” Iaşi [adoafis[at]yahoo.com
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică (Bucureşti) [lavinia[at]ce-re.ro]

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.