Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Iașul iubește teii – Scrisoare către consilierii locali IAȘI

0

Către: Consiliul Local Iaşi

În Atenţia: Consilierilor Locali ai Municipiului Iaşi

[2 pagini]

Scrisoare deschisă

Stimaţi Consilieri Locali,

Vă scriem în calitate de ieşeni,cetăţeni şi specialişti pe care îi reprezentaţi în cel mai înalt for de deliberare şi decizie la nivel local. Alături de sute de concetăţeni şi mii de simpatizanţi, ne-am manifestat, încă din februarie 2013, dezacordul faţă de decizia municipalităţii de a tăia teii din centrul oraşului (Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt).

Încă de la începerea tăierilor, am eliberat numeroase argumente împotriva acestor acţiuni, organizând totodată mai multe proteste publice, evenimente mediatice şi acţiuni legale împotriva acestor abuzuri edilitare. De asemenea, am iniţiat proiecte de monitorizare, colaborare şi dialog public în interesul transparentizării modului în care este administrat oraşul, cu scopul de a promova consultările publice şi implicarea specialiştilor independenţi în articularea proiectelor cu impact semnificativ asupra comunităţii. Implicarea noastră în această cauză a fost şi este în continuare una voluntară, apolitică şi consensuală.

Iasi cu tei, fara ei

De‑a lungul ultimelor zile, v‑am contactat telefonic sau prin e‑mail pentru vă solicita poziția față de proiectul de Hotarâre privind aprobarea indicatorilor tehnico‑economici pentru obiectivul „Amenajarea eco-protectivă a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt prin plantarea de tei argintii”.Menţionăm că, înainte de a fi publicat, iniţiatorii acestui proiect, reprezentaţi prin dl. consilier Dangă Marius, ne‑au cerut permisiunea să folosească argumentele publicate de noi pe acest subiect. De asemenea, am fost de acord să verificăm proiectul din punct de vedere cultural şi ştiinţific, ajungând la concluzia că acesta este unul robust,oportun şi implementabil.

Deşi considerăm această iniţiativă a dl. consilier Dangă una tardivă şi întrucâtva oportunistă (am fi apreciat dacă propunerea ar fi fost înaintată de dl. consilier în perioada în care domnia sa era viceprimar!), rămâne evident pentru noi că fondul acestei probleme depăşeşte orice considerente politice, el reflectând o dorinţă sprijinită de întreaga comunitate ieşeană. Cu alte cuvinte, este mult mai important că subiectul replantării teilor a ajuns în sfârşit la masa dezbaterii, decât faptul că el a fost „iniţiat” din punct de vedere birocratic de către o entitate partinică sau alta.

Pe de altă parte, înţelegem de ce unora dintre dumneavoastră vă este dificil, din punct de vedere politic, să sprijiniţi acest proiect. Subliniem, din nou, că propunerea aici dezbătută a fost lansată în primul rând de noi şi reflectă dorinţa unei părţi importante a societăţii civile, cât şi a mediului universitar şi non‑guvernamntal local. Din acest motiv, la cererea noastră, dl. consilier Dangă, iniţiatorul „politic” al acestei propuneri, este dispus să renunţe la „paternitatea” proiectului şi să purceadă, alături de dvs.,la articularea lui într‑o manieră trans‑politică / trans‑partinică, în scop colaborativ şi pe considerente exclusiv civice. Este rugămintea noastră să acceptaţi această soluţie propusă de noi, ca o alternativă bazată nu pe culori sau interese police, ci pe valori precum transparenţa, buna credinţă,logica şi deservirea interesului public.

Replantarea teilor rămâne, desigur,un gest absolut necesar, atât din punct de vedere moral, cât şi civic, urbanistic şi ecologic.

Principalele argumente în acest sens tin de:

a)      Ecoprotecţie— teii sunt de 500 de ori mai eficienţi/productivi în filtrarea şi purificarea aerului decât salcâmii japonezi pitici, în condiţiile în care Iaşiul este un oraş poluat.

b)     Valoarea cultural-istorică a teilor— teii sunt o emblemă istorică şi un simbol afectiv pentru Iaşi, existând numeroase atestări istoric‑patrimoniale pe această temă (Arhivele Statului).Decizia de a înlocui teii din centrul oraşului (cu vârste între 100-200 de ani) cu arbuşti ornamentali exotici s‑a făcut netransparent, în lipsa un studiu peisagistic şi istoric, producând o pagubă patrimonială care ar putea fi acum îndreptată.

c)      Consultarea comunităţii şi legalitatea acţiunii— tăierea teilor s-a făcut fără consultarea cetăţenilor, fără o expertiză dendrologică independentă şi în lipsa unui Registru Local al Spaţiilor Verzi (cf. Ordinului MDRT 1549/04.12.2008).

d)     Dezvoltarea urbană durabilă— arborii cu un coronament bogat sunt esenţiali în dezvoltarea oraşelor contemporane. Întâlnim arbori maturi în toate centrele marilor oraşe din Europa, unde faţadele clădirilor istorice coexistă cu coroana arborilor fără ca cineva să încerce să subordoneze omul în faţa arhitecturii. De altfel, această idee este profund retrogradă şi se opune direct numeroaselor măsuri legislative iniţiate de Comisia Europeană pe acest subiect.

Continuăm să susţinem că replantarea teilor în centrul oraşului reprezintă un gest vital pentru reabilitarea imaginii Iaşiului, dar şi pentru ca administraţia locală să demonstreze o capacitate reală de dialog, dovedind o deschidere palpabilă către societatea civilă şi o capacitate de a colabora, transparent şi cu bună credinţă, în interesul unui subiect care priveşte întreaga comunitate.

Avem în continuare încredere că propunerea noastră îşi poate găsi o soluţie transpartinică, şi că meritul pentru replantarea teilor va reveni exclusiv celor aproape şapte mii de de ieşeni care au semnat deja petiţia iniţiată de noi, încă din 2 februarie 2014, în acest scop (v. http://goo.gl/nxGXTQ). Astfel, vă rugăm ca, până la 31 iulie 2014, să confirmaţi dacă sunteţi (sau nu) dispuşi să colaboraţi cu toţi colegii dvs. în scopul articulării unui proiect comun de replantare a teilor în centrul Iaşiului.În lipsa unui răspuns până la această dată,vom considera că refuzaţi susţinerea acestei idei. Ne puteţi scrie la adresaiasuliubesteteii@gmail.com,cât şi prin intermediul presei ieşene.

Rugăm, în acest sens, mass‑media ieşeană să ne sprijine în promovarea acestei scrisori, cât şi în publicarea poziţiei Consiliului Local pe acest subiect.

Cu mulţumiri şi cele mai bune gânduri,

Grupul de iniţiativă civică „Iaşul Iubeşte Teii”, prin Alexandrina Dinga (reprezentant)

Grupul academic „www.impotriva.blogspot.co.uk”, prin drd. Dinu G. Munteanu (fondator şi prim‑semnatar)

Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu” Iaşi, prin ing. dr. Ionel Lupu (Preşedinte)

Centrul de Resurse pentru participare publică, prin Oana Preda (Director)

cere_logo 2013

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.