Iași reciclează? Consultare publică privind deșeurile, adresată populației din Iași

0

DEŞEURILE – management mai bun prin implicare civică şi participare publică 

În perioada august – decembrie 2012, Asociația Mai Bine realizează o consultare publică privind deșeurile, adresată populației din municipiul Iași. Această activitate face parte din proiectul DEŞEURILE – management mai bun prin implicare civică şi participare publică, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, prin intermediul programului ATITUDINE ŞI IMPLICARE, destinat organizaţiilor neguvernamentale de mediu din România.

Problema abordată de proiect este cea a gestiunii deşeurilor, domeniu în care există carențe semnificative în România. De exemplu, în țara noastră se reciclează procentul infim de 1% din deşeuri faţă de media de 23% la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, media deşeurilor compostate în UE este de 17%, pe când în România compostul este o practică absentă şi necunoscută în rândul populaţiei. Directiva-cadru privind deşeurile vizează disocierea creşterii economice de generarea deşeurilor şi stabileşte un cadru juridic pentru tratarea deşeurilor pe teritoriul Uniunii. O axă prioritară identificată de Asociația Mai Bine  care ar trebui să ghideze politicile publice cu privire la deșeuri este prevenirea generării deșeurilor prin reducerea consumului și reutilizarea produselor.

“Îmbunătățirea politicilor publice din România cu privire la deșeuri și creșterea implicării civice și a participării publice este esențială în contextul în care în acest domeniu sunt cele mai mari riscuri de infrigement ale României față de Uniunea Europeană. Prevenirea generării deșeurilor, reducerea consumului și reutilizarea produselor, precum și atingerea ratelor asumate de România privind reciclarea deșeurilor necesită dezvoltarea de programe la care societatea civilă să participe în mod activ și constant”, declară Anca Gheorghică, managerul proiectului.

Consultarea publică reprezintă una dintre componentele de acțiune locală ale proiectului ce urmărește evaluarea percepției ieșenilor referitoare la problemele de mediu conexe deșeurilor, la sistemul de management al deșeurilor menajere de la nivel municipal și la implicarea actorilor locali relevanți în gestionarea acestora. Consultarea se va realiza prin distribuirea unui chestionar în mediul online (pe paginile www.maibine.eu, www.colectarebaterii.ro și www.iasirecicleaza.ro și ale partenerilor proiectului) și în format fizic în cele cinci centre de cartier din municipiul Iași (localizate în Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun, Frumoasa și Păcurari). Informațiile obținute în urma analizei răspunsurilor vor sta la baza formulării de documente de poziție și elaborării de propuneri de politici publice care să vină în sprijinul administrațiilor locale pentru ameliorarea neajunsurilor identificate.

Proiectul DEŞEURILE – management mai bun prin implicare civică şi participare publică a fost conceput atât cu componente de acţiune la nivel local, cât și regional și naţional (dezvoltarea unui grup de lucru pe deşeuri în cadrul Coaliției pentru Mediu din România, monitorizarea legislaţiei naţionale şi propuneri de amendamente și politici publice). La nivelul Municipiului Iași, pe lângă consultarea publică și sporirea capacității ONG-urilor de a se implica în activităţile de watchdog şi advocacy în ce priveşte politicile de mediu conexe deșeurilor, alte activități sunt dedicate informării şi încurajării populaţiei ieşene să participe activ la problemele ce ţin de gestionarea deşeurilor.

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează