Ghiozdanul verde / Program de educatie ecologica in Iasi

1

GHIOZDANUL VERDE

În perioada 15 aprilie – 1 iunie, Asociaţia ,,Tinerii Ecologi Români din Iaşi”- TERIS derulează în trei şcoli din Municipiul Iaşi, proiectul de educaţie ecologică, Ghiozdanul verde.

Prin acest proiect organizatorii îşi propun să creeze o atitudine ecologică în rândul elevilor din clasele a V-a şi a VI-a, prin intermediul unor lecţii tematice, referitoare la importanţa protejării mediului şi, respectiv, la modul în care activităţile noastre zilnice pot afecta în mod negativ natura şi sănătatea umană.  La aceste lecţii vor participa şi reprezentanţi ai S.C. Salubris S.A. şi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi. La finalizarea lecţiei tematice, elevii vor fi implicaţi într-o activitate de reamenajare a spaţiilor verzi din jurul şcolii sub îndrumarea studenţilor de la Arhitectura peisajeră din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi.
Activitatea practică urmăreşte să le prezinte elevilor modalităţile prin care pot proteja natura pentru a fi cetăţeani şi consumatori responsabili.

Tot în cadrul acestui proiect, elevii vor avea posibilitatea să viziteze Staţia de sortare a deşeurilor administrată de S.C Salubris S.A.
De asemenea, pe parcursul derulării proiectului, se vor desfăşura două concursuri: unul între şcolile participante constând în colectarea deşeurilor de hârtie în vederea reciclării lor şi un concurs de creativitate pe teme de ecologie, destinat individual elevilor, intitulat ,,Idei pentru ghiozdanul meu verde”. Premiile din cadrul acestor concursuri sunt reprezentate de ghiozdane verzi echipate cu toate rechizitele necesare.

Prin acest proiect se doreşte ca elevii să înteleagă mai bine importanţa protejării mediului înconjurător şi să se implice activ în comunitatea în care trăiesc. Prin propria atitudine, aceştia pot influenta persoanele cu care vor intra în contact: colegi de joacă, familie sau membrii comunităţii din care fac parte.
Şcolile participante la proiectul Ghiozdanul verde sunt: Şcoala nr. 21 „Ion Neculce”, Şcoala nr. 22 „B.P.Haşdeu” şi Scoala „Ion Simionescu”.

Partenerii proiectului Ghiozdanul verde:

  • Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi
  • SC Salubris S.A
  • Garda Naţională de Mediu – Comisatiatul Judeţean Iaşi
  • Primaria Iaşi – D.S.P.M. (Directia de Servicii Publice Municipale).

Programul exact al activităţilor din cadrul proiectului poate fi consultat mai jos.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.