Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BACAU: Lansarea GHIDULUI „Sansa la Angajare”

0

Situaţia persoanelor dezavantajate in mediul rural, la limita sărăciei

Peste 95% dintre persoanele care aparţin unor categorii sociale marginalizate sau excluse social se confruntă cu dificultăţi semnificative în găsirea şi păstrarea unui loc de muncă. Totodată, angajatorii evită integrarea pe piaţa forţei de muncă a persoanelor marginalizate social, de teama productivităţii reduse sau a lipsei de informaţii.

Peste 50 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Bacău, ONG-uri, voluntari si angajatori s-au întâlnit joi, 12 februarie 2015 pentru a discuta situaţia pe piaţa forţei de munca a persoanelor dezavantajate social, precum si accesul acestora la angajare.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai Centrul pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viață Independentă din cadrul DGASPC Bacău, reprezentanţi ai Penitenciarul pentru Tineri Bacău, precum si numeroase ONG-uri implicate activ in lucrul cu persoanele dezavantajate, printre care persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie roma, tineri care au părăsit centrul de plasament, etc.

In cadrul întâlniri a fost prezentat Studiul „ŞANSA la angajare – Ghid de intervenţie privind măsurile de creştere a gradului de ocupare şi de combatere a discriminării la angajare, în rândul persoanelor care se află în situaţii de dificultate, marginalizare sau excluziune socială”. Concluziile studiului scot în evidență dificultăţile pe care le întâmpină persoanele marginalizate social în identificarea şi păstrarea unui loc de muncă, precum şi situaţiile de discriminare la care sunt supuse acestea.

Studiul ŞANSA la angajare poate fi accesat aici.

Angajatorii – reticenţi in angajarea persoanelor cu dizabilităţi sau dezavantajate social

Marea majoritate a angajatorilor romani nu este interesata de integrarea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile. Aceştia, fie nu deţin informaţii de bază despre situaţia de vulnerabilitate si facilităţile oferite angajatorilor, fie le este teamă de scăderea productivităţii şi deci a scăderii profitului.

Trebuie sa facem investii majore in prevenţie, pentru a sprijini persoanele vulnerabile. Atât firmele, ONG-urile, cat si autorităţile publice trebuie sa se implice in integrarea sociala si profesionala a celor vulnerabili„, a declarat domnulIonica Doru, Centrul pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viață Independentă din cadrul DGASPC Bacău. Acesta a subliniat necesitatea dezvoltării unor programe integrate, care sa ofere persoanelor vulnerabile atât partea de formare profesionala si completarea studiilor, cat si masuri de angajare pe piaţa forţei de munca si servicii sociale pentru depăşirea situaţiei de vulnerabilitate.

Situaţia persoanelor dezavantajate in mediul rural, la limita sărăciei

Situaţia persoanelor dezavantajate social este cu mult mai dramatica in mediul rural, decât in urban. Lipsa locurilor de munca, distanta mare fata de principalele oraşe, infrastructura precara, precum si lipsa de informaţii, condamna practic persoanele dezavantajate din mediul rural la asistare sociala din partea statului.

Mai mult, chiar si in cazul unei posibile angajări, costurile mari de transport necesare deplasării de la localitatea de reşedinţă la locul de munca, determina persoanele din mediul rural sa refuze angajarea.

Mediul rural din România are nevoie majora de investiţii, pentru crearea de locuri de munca, dezvoltarea antreprenoriatului si a comunităţilor locale. Exista in mediul rural oameni cu 8 – 10 clase care nu stiu sa scrie, oameni care nu stiu cum si unde sa îşi caute un loc de munca, sa scrie un CV sau o scrisoare de intenţie. Aceşti oameni, fie ca sunt romi sau romani, cu dizabilităţi sau nu, sunt privaţi de a accede pe piaţa forţei de munca, fiind practic lipsiţi de orice şansă la angajare„, a declarat Ionuţ Chiriţă, Coordonator Fundraising & PR, Fundaţia de Sprijin Comunitar, Bacău.

Întâlnirea a fost organizata în cadrul proiectului “ȘANSA – Sprijin pentru autocunoaștere și autodepăşire a situației de vulnerabilitate “ implementat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL şi Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău si şi cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie 6.2 “Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”.

Capture

Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6 este instituția publică, aflată în subordinea Consiliului Local Sector 6, înființată la data de 01.03.2005 prin comasarea serviciului public pentru protecția copilului şi a serviciului public de asistență socială ce funcționau la nivelul sectorului 6 al municipiului Bucureşti, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1434/2004.

Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 6 realizează la nivelul sectorului 6 măsurile de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.

Instituția are rolul de a asigura, la nivelul Sectorului 6, aplicarea politicilor şi strategiilor guvernamentale de asistență socială în vederea prevenirii şi combaterii marginalizării sociale şi a sărăciei.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.