Galați: Lansare de carte: „Astronavigația – de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, de comandor (r) Vasile Chirilă

0

Lansare de carte: „Astronavigația – de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, de comandor (r) Vasile Chirilă, sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 15.00 – Sala Auditorium, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați

Sâmbătă, 24 septembrie 2022, ora 15.00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, instituție în subordinea Consiliului Județean Galați, va avea loc lansarea cărții „Astronavigația – de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo”, scrisă de comandor (r) Vasile Chirilă. Evenimentul se va desfășura în prezența autorului cărții.

Cartea lui Vasile Chirilă încearcă să răspundă la întrebarea „Cum ar putea navigatorii să determine punctul navei dacă sistemele GPS s-ar defecta?”, aducând în actualitate metode și instrumente antice de navigație ca variante de rezervă pentru sistemele moderne. Cititorul descoperă succint evoluția instrumentelor antice (gnomonul, astrolabul, kamalul, quadrantul, cross stafful, back stafful) și moderne (octantul și sextantul naval, sextantul pentru navigația aeriană și sextantul utilizat în misiunile spațiale) dar și implicațiile fiecăruia asupra metodelor de astronavigație.

După lansarea cărții, dacă vremea va permite, pe terasa de observații astronomice va urma o prezentare teoretică și practică de instrumente antice de navigație, autorul având confecționate din lemn de mahon replici ale acestora.

Comandorul Vasile Chirilă are o carieră impresionantă în cadrul Forțelor Navale Române, fiind absolvent al Academiei Navale „Mircea Cel Bătrân” (1982), cu 33 ani de activitate specifică acestui domeniu, inclusiv comandant de navă sau șef de stat major. Pasionat de astronomie, Vasile Chirilă a înființat la Mangalia o asociație de profil, intitulată „Astro Nauticus”, în cadrul căreia organizează activități și evenimente de popularizare a astronomiei.

Accesul publicului la evenimentul de lansare a cărții „Astronavigația – de la gnomon şi astrolab la sextantul Apollo” va fi liber, în intervalul 14.30 – 15.00 din 24 septembrie 2022.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

Telefon: 0236-411898, e-mail: contact@cmsngl.ro

Web: www.cmsngl.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.