Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Galați: Centrul Regional de Recuperare „Vasile Andrei” demarează programul „DizAbilitatea – un copil autonOM”

0

Centrul Regional de Recuperare „Vasile Andrei” din Galați demarează programul „DizAbilitatea – un copil autonOM”, program finanțat de Active Citizens Fund (ACF) și implementat de Asociația pentru copii cu dizabilități „Mă Bucur de Viață”. Scopul acestui program este în primul rând de a atrage atenția asupra faptului că accesul la servicii de terapie pentru copii cu probleme este extrem de limitat prin prisma rețelei ineficiente de resurse asigurate de stat. Mai mult decât atât, criza sanitară a accentuat această situație pre-existentă într-un mod care face ca lipsa intervenției să devină o condamnare injustă la discriminare, excluziune și la pierderea din viața comunității a unor copii și familii vulnerabile.

În cadrul programului sunt selectați 20 dintre cei mai marginalizați și vulnerabili copii cu dizabilități ai căror părinți, aflați într-o situație socială și economică precară din cauza pandemiei, nu își mai permit să achite costul terapiilor, oricât de mult ar fi el redus prin oferta asociației. În cadrul centrului de recuperare acești copii vor beneficia de ședinte de kinetoterapie, Vojta, terapie ocupațională, logopedie, integrare senzorială. De aemenea, părinții vor beneficia de o formare de bază pentru a evita un nou episod de regres al achizițiilor făcute în terapie de către beneficiari în cazul în care situația epidemiologică îi va împiedica să vină la centrul de recuperare.

„Prin eforturile noastre de comunicare, vrem să atragem atenția asupra faptului că accesul la serviciile de terapie este extrem de limitat. Rețeaua de resurse asigurată de stat este insuficientă, iar criza sanitară pe care o traversăm a accentuat această situație deja existentă. Lipsa intervenției prin proiecte, precum cel finanțat de ACF și implementat de  Asociația pentru copii cu dizabilități „Mă Bucur de Viață”, face ca acești copii speciali să fie condamnați în mod injust la discriminare și la excluziune. Cele 3 luni de pauză cauzate de lockdown s-au tradus în regrese mari pentru copii care vin la centrul nostru de recuperare. Așa că de data aceasta ne-am luat măsuri de precauție și am demarat acest program ca să evităm alte regrese cauzate de o posibilă criză”, a declarat Mihaela Lupu, fondatoarea asociației „Mă Bucur de Viață”.

Această activitate conduce la crearea unui model nou de bună practică în cazul deservirii grupurilor vulnerabile reprezentate de copii cu handicap. Mai mult decât atât, transferarea cunoștințelor către părinți îi face pe aceștia independenți social și economic, având în vedere că deprinderile din cadrul formării îi vor ajuta, în cazul unei crize, să nu reia eforturile psihologice, financiare, sociale de la un punct de regres, ci să avanseze cu recuperarea copilului pentru integrarea sa socială.

Asociația „Mă Bucur de Viață” este o organizație non-profit care sprijină copiii cu dizabilități. Prin intermediul Centrului Regional de Recuperare „Vasile Andrei” deschis în Galați, sprijină recuperarea copiilor cu dizabilități. De asemenea, cu sprijinul cetățenilor, colectează fonduri pentru îmbunătățirea serviciilor și evoluția în stadiul recuperării copiilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.