Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

GALAȚI: 17 MAI – NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR

0

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai 2014, în intervalul orar 1800-100 să sărbătorim Noaptea Europeană a Muzeelor.

 Afis Noaptea Muzeelor

În NOAPTEA în care muzeele amintesc cât de importantă este cultura, publicul gălăţean este invitat să rememoreze TRECUTUL prin expoziţiile găzduite de secţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, din municipiul Galaţi:

Secţia din Str. Domnească, nr. 25
Expoziţii:
„Arme albe şi de foc (sec. al XIX-lea – înc. sec. al XX-lea)”;
„Secvenţe arheologice gălăţene”. 
Vernisajul expoziţiei „Secvenţe arheologice gălăţene” – ora 1800
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din  Galaţi în parteneriat cu Muzeul Mixt Tecuci propune publicului câteva „secvenţe” privitoare la evoluţia comunităţilor umane ce au locuit pe teritoriul actual al judeţului Galaţi, în preistorie şi perioada romană. Alăturarea acestor perioade s-a realizat din dorinţa de a face cunoscut publicului două dintre cele mai importante situri arheologice din judeţul Galaţi, Tirighina-Bărboşi şi Negrileşti, cercetate în numeroase campanii de specialiştii celor două instituţii.
Situl de la Negrileşti este unul dintre cele mai bogate situri arheologice aflate pe teritoriul judeţului Galaţi, aici descoperindu-se urme materiale ce dovedesc o continuitate de locuire remarcabilă ce îşi are începuturile în neoliticul timpuriu şi epoca bronzului. Cercetările arheologice derulate în ultimii ani de către Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi şi Muzeul Mixt Tecuci, atestă o locuire intensă a acestui areal şi pentru mileniul I p. Chr. şi perioada medievală.
Expoziţia, organizată de muzeograful Costel Ilie, prezintă artefacte ce provin din situl arheologic Negrileşti, judeţul Galaţi, descoperite în trei locuinţe datate mileniul VI a. Chr.  Bunurile culturale sunt specifice  culturii Starčevo-Criş şi redau evoluţia societăţii umane la începutul neoliticului, schiţând viaţa cotidiană a comunităţilor respective prin intermediul vaselor ceramice, uneltelor din piatră şi os, plasticii zoomorfe şi a obiectelor de cult.
Cel mai important sit arheologic roman aflat în sudul Moldovei, Tirighina-Bărboşi, este reprezentat prin descoperiri de excepţie ce surprind complexitatea vieţii cotidiene şi spiritualitatea locuitorilor din aşezarea romană de la gura Siretului în secolele II-IV p. Chr.
Muzeul „Casa Cuza Vodă”, Str. Al. I. Cuza, nr. 80
Expoziţii:
„Ambient monden românesc  – A doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului XX”;
„Patrimoniu muzeal 1939-2014” ;
Exponatul lunii: „Diploma de Doctor în Medicină a lui George Latouphis, acordată de Academia Franceză, Facultatea de Medicină din Paris, 1884”.
Muzeul „Casa Colecţiilor” (Clădirea fostei Farmacii Ţinc), Str. Eroilor, nr. 64:
Expoziţii:
Ambient interior gălăţean – sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX” ;
„Restituiri Makşay;
„Smaranda Brăescu – Regina aerului”;
„50 de ani de cooperare europeană în Spaţiu”;
„Filatelia românească între modernitate şi contemporaneitate”;
„Medalistica românească între 1839-1939”.
 
Vernisaje:
„Filatelia românească între modernitate şi contemporaneitate” – ora 1900
 
Muzeul gălăţean deţine peste 6700 de bunuri filatelice (mărci poştale, coliţe, plicuri poştale, blocuri filatelice, emisiuni de prima zi, etc.) care se constituie într-o atractivă colecţie ce poate fi vizionată de publicul gălăţean. Expoziţia prezintă cele mai relevante emisiuni din secolele XIX-XX emise de către Poşta Română şi Romfilatelia.
„Medalistica românească între 1839-1939” –  ora 1900
Medaliile sunt mărturii în metal ce exprimă preocuparea societăţii de a imortaliza pentru viitor diferite evenimente şi fapte deosebite, personalităţi marcante, sau de a cinsti şi răsplăti pe cei merituoşi pentru serviciile aduse binelui public.
Muzeul gălăţean deţine în colecţiile sale peste 1000 de medalii din care aproape 200 sunt prezente în expoziţia „Medalistica românească între 1839-1939”, ce propune o scurtă incursiune în secolele XIX şi XX, perioadă în care s-au aşezat fundamentele României Moderne.
Expoziţia organizată de muzeograful Costel Ilie prezintă, prin varietatea informaţională sintetizată de aceste medalii, o imagine amplă asupra societăţii româneşti, cuprinzând referiri atât la momente cruciale din istoria României Moderne, cât şi la unele aspecte privind economia, cultura, viaţa comunităţilor locale sau a unor mari personalităţi istorice, politice şi culturale.

Accesul este LIBER.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.