Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Galathon 2029 aduce laolaltă experți din diverse domenii conectate dezvoltării municipiului Galați și le pune la dispoziție cadrul pentru a identifica soluții pentru cele mai stringente probleme locale

0

Galathon 2029 aduce laolaltă experți din diverse domenii conectate dezvoltării municipiului Galați și le pune la dispoziție cadrul pentru a identifica soluții pentru cele mai stringente probleme locale. Va fi un maraton de creare de soluții și de networking care va dura 24 ore.

În urma Galathon-ului, care se va desfășura pe modelul unui hackathon (eveniment amplu de creare de instrumente IT, software etc.), va rezulta o strategie de dezvoltare a municipiului Galați care să conțină măsurile necesare opririi „surpării” orașului și care să readucă oamenilor cheful de a locui aici.

Galațiul s-a născut și a crescut în jurul Dunării. Comerțul a dinamizat acest oraș timp de secole, făcându-l un hub de mărfuri, idei și culturi.

 • Hub de mărfuri: perioada porto-franco;

 • Hub de idei: locul unde s-a născut antreprenoriatul românesc (ex.: Max Auschnitt, Ionel Fernic). Industrializare post porto-franco și Comisia Europeană a Dunării, consulate a 27 de națiuni.

 • Hub cultural: diversitate de comunități internaționale evrei, greci, turci, italieni, britanici.

Comunitățile s-au dezvoltat în jurul mobilității mărfurilor și a oamenilor. Port la Dunăre, Galațiul a oferit capacitatea de transport către lume. Aceste trei dimensiuni s-au pierdut aproape complet în perioada de industrializare forțată a orașului.

Astăzi, Galațiul supraviețuiește în jurul fostei economii socialiste și a economiei preponderent de stat, fiind deconectat de Dunăre, deconectat de fluxurile internaționale de mărfuri, pierzându-și dimensiunea cosmopolită, fără a-și valorifica patrimoniul cultural și istoric și suferind, în ultimii 30 de ani, de o depopulare masivă de peste 1/3 din populație.

Oportunități globale:

Apartenența României la Uniunea Europeană:

 1. Disponibilitatea unor sume semnificative de bani estimate la peste 1 miliard de Euro.

 2. Posibilitatea unui transfer rapid de know-how și expertiză de cel mai înalt nivel mondial din partea marilor concerne universitare europene.

 3. Accesul la modele de guvernanță eficientă ce pot fi implementate imediat.

Revoluția industrială 4.0:

 1. Viteză mare de circulație a informației (internet de mare viteză): lanț decizional scurt în privința investițiilor.

 2. Tehnologii disponibile și oportunități private de finanțare.

 3. Accelerarea ritmului de dezvoltare la nivel global.

Datorită acestor oportunități, cele trei dimensiuni care au stat, istoric, la baza bunăstării cetățenilor acestui oraș, pot fi reconstruite într-un timp de circa 10 ani. Potențialul de dezvoltare locală include și alte două dimensiuni obligatorii pentru durabilitatea „construcției”. Galațiul adus la potențialul de dezvoltare real, pentru anul 2029, este un oraș reconectat la Dunăre și la fluxurile internaționale de mărfuri, fluxurile internaționale de capital, fluxurile internaționale de oameni, fluxurile internaționale de idei și transferul internațional de cunoaștere. Astfel, Galațiul din 2029 are vocația de a redeveni un hub internațional:

 • Hub comercial

 • Hub universitar (STEM)

 • Hub cultural

 • Hub informațional

 • Hub de mobilitate regională

Implementarea tuturor proiectelor demarate în oraș de către autoritățile publice se va face în parteneriat cu toți stakeholderii (universități, mediul privat, cetățeni) și va fi subordonată scopului strategic 2029 de potențare a vocației de HUB a orașului.

Astfel, până în 2029, Galațiul poate implementa proiecte transsectoriale cu efect de levier în următoarele domenii:

 • Educație – Orașul cu chef de școală

 • Sănătate – Orașul tinerilor de toate vârstele

 • Piața muncii – Orașul cu chef de muncă

 • Dezvoltare economică – Orașul care decolează

 • Calitatea vieții – Orașul care nu stă la coadă, Orașul Agora, Guvernanță locală

Pentru mai multe informații despre eveniment vă invităm pe pagina web a evenimentului: www.galathon.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.