FOTO INTERVIU: Diaspora contribuie din ce in ce mai mult la turismul din Romania

0

Din ce in ce mai multi români din străinătate își fac concediul în țară, aducând cu ei familia, prietenii si colegii străini.

Tot mai mulți români plecati din țară se întorc în vacanță si nu vin singuri, ci aduc cu ei prieteni, colegi sau membri ai familiei de altă naționalitate. În acest fel, promovează imaginea țării și conduc la creșterea economică a acesteia prin turism.

Am discutat cu 6 romani plecati in Danemarca, Irlanda, Franta si Olanda despre vizitele in Romania pe care le-au organizat in trecut si pe cele care vor sa le organizeze in 2019 pentru apropriatii lor. I-am intrebat si cum vor sa imbunatateasca imaginea Romaniei si, la final, am inclus cateva sfaturi venite de la ei despre cum sa organizeze o astfel de vizita.

Principalele motive pentru care românii decid să organizeze o astfel de excursie este faptul că vor să imbunatateasca imaginea României, să își ajute apropiații să ne înțeleagă cultura și să le arate locurile unde au crescut.

Mihai (din Galati), care locuiește în Danemarca de mai bine de 5 ani, spune că ,,din pasiunea de a călători cât și pentru a schimba orice percepție și imagine (pozitivă, negativă sau inexistentă de altfel) despre România am decis să organizez ceva. Am făcut două călătorii, asemănătoare ca plan, una în 2017 și alta în 2018. Cea din 2017 a fost exlcusiv cu prieteni: 9 persoane din 4 țări diferite. Am profitat de oferta de zboruri, am închiriat un 8+1 și am facut un tur express din Cluj până în București în 5 zile. În cea de-al doilea tur au venit persoane de la muncă și prieteni, 9 persoane din 7 țări diferite.”

Liliana (din Timisoara), plecată din țară după revoluția din 1989, vine pentru prima dată împreună cu soțul ei irlandez în România. ,, Turul a fost ideea mea. Deși suntem căsătoriți de mai bine de 10 ani soțul meu a fost reticent să viziteze România doar din cele auzite. Aș vrea să-i arăt soțului meu adevărata față a țării noastre, să înțeleagă cultura noastră și rădăcinile latine. Aș vrea să înțeleagă cât de bogată este cultura noastră.”

Pentru Carolina (din Craiova), căsătorită cu Olivier, un francez ,,care iubește România cel puțin atât de mult ca și mine, poate chiar un pic mai mult” și mamă a trei copii născuți și crescuți în Paris, nu este o experiență unică. ,, Cu soțul meu am fost de foarte multe ori în vacanță în România, la mare și la munte. Cu familia, am organizat o primă călătorie în zona Brașovului cu ocazia căsătoriei religioase pe care am organizat-o în România, iar cu copiii am vizitat câteva regiuni legate de istoria familiei mele (în Oltenia și în Banat) și câteva alte locuri. Anul trecut, pentru că crescuseră despul de mari să reziste mai multe ore în mașină, am decis să organizam un road-tur cu copiii și bunicii din România în Transilvania și în Delta Dunării. Pentru 2019, ne dorim foarte mult să petrecem sărbătorile de iarnă în Maramureș și Bucovina, pentru ca să trăim alte tradiții, să cunoștem alți oameni și alte locuri. Este ocazia pentru noi, dar și pentru familia sau prietenii noștri din România să cunoască țara altfel.”

Adriana (din Orastie), care locuiește în Amsterdam și este căsătorită cu un cetățean olandez, își propune pentru primăvara aceasta să vină în România cu un grup numeros de prieteni. Deși unii dintre ei au vizitat deja țara cu ocazia nunții (organizată la Castelul Bran și în zona Moeciul de Sus), de data aceasta Adriana dorește să le arate zona în care a crescut. ,,Eu postez lucruri care mie mi se par frumoase despre România de cate ori ma întorc în țară, în parte pentru ca asta simt, așa mă simt acasă, și în parte pentru că vreau ca prietenii mei să trăiască România alături de mine, prin ochii mei. Am primit cereri de la prietenii care au fost la nuntă și care au văzut deja zona turistică Brașov în care mă întrebau de unde sunt și și-au exprimat dorința să viziteze zona mea de baștină. Însă am primit și cereri de la prieteni care nu au văzut până acum România, și care vor sa înceapă tot din zona mea de loc a Transilvaniei (jud. Hunedoara). Așa mi-a venit ideea să organizez o excursie pentru toți, la care să particip și eu și care să fie concentrată pe Transilvania tradițională.”

Tot ca ocazia nunții au venit pentru prima dată în România și prietenii Mălinei, o clujeancă care locuiește în momentul de față în Amsterdam și este căsătorită cu un portughez: ,, Căldura românească, mâncarea, băutura și peisajele incredibile i-au atins enorm. Vorbesc și după 5 ani de cât de incredibilă a fost excursia în România și cât de mult ar vrea să se întoarcă. Și unii dintre ei chiar au revenit în vacanță sau la diferite festivaluri. Pe lângă participarea la nuntă, principalul obiectiv al excursiei a fost să viziteze Transilvania, locul cu mare mă identific enorm de mult, să cunoască oamenii locului, să guste mâncarea tradițională și să înțeleagă istoria noastră.” Anul acesta, Mălina vrea sa vina in vacanta in Delta si Transilvania cu o alta parte a familiei sotului portughez.

Care este imaginea țării pe care românii încearcă să o schimbe?

Mihai ne spune că din păcate, străinii nu știu ,,chiar așa de multe despre România – Dracula, Hagi, Halep, Comăneci, București și cam atât. Interesant e că atunci cand am călătorit în Iran lumea ne știa de tractoarele noastre de bună calitate, un lucru pe care mi l-au spus și niște fermieri danezi.” Cosmin, care trăiește de mai bine de 16 ani în Bruxelles, susține că din punct de vedere turistic ,,România, fie este super lăudată de către cei care au fost deja și au vazut-o , fie este oarecum necunoscută și face parte din lista aceea pe care o avem cu toții « intr-o zi … voi vizita acea țara … »”.

Românii ar vrea ca oaspeții lor să aibă parte în România de ,,experiențe autentice cu oameni simpli și dornici de a-și împărtăși istoria, cultura și tradițiile.” (Carolina). Printre locurile cel mai des incluse în itinerariu se numără Transilvania, cu orașele sale medievale bine conservate și capitala Bucuresti. De asemenea, peisajele pitorești și atracțiile naturale nu lipsesc de pe listă. Din propria experiență, Adriana ne relatează că ,,sunt importante și locurile emblematice ale României, cele foarte turistice, pentru că orice turist ar vrea să le vada. Mai ales că lasă o impresie deosebită dupa vizitarea lor, din câte mi-au povestit prietenii. Însă ce i-a impresionat cel mai mult pe prietenii mei a fost natura. Vastă și sălbatică, dezordonată și periculoasă, originală și „adevărată”.”

Vizite organizate pe cont propriu sau cu ajutorul agentiilor de turism

Românii își organizează excursile atât pe cont propriu, cât și prin intermediul unei agenții de turism. Liliana a apelat la o agenție pentru că ,,nu e chiar ușor să controlezi toate detaliile și să te bucuri de o nouă experiență fără griji. Am considerat că o agenție poate ușura și îmbunătăți o astfel de experiență.” De asemenea, Carolina spune că principalul avantaj în a avea excursia organizată de o agenție specializată este ,,posibilitatea de a profita la maxim de timpul petrecut în Romania și de cunoștințele și rețeaua pe care o agenție le are.”

Mălina, preocupată în același timp cu stabilirea ultimelor detalii organizatorice legate de nuntă, s-a bucurat că și-a putut lăsa oaspeții pe mâna specialiștilor: ,, Excursia organizată cu ocazia nunții a decurs perfect, și asta din poveștile familiei portugheze și a prietenilor străini pentru că eu organizam ultimele detalii pentru nuntă și nu am putut participa. S-au întors după cele 4 zile de traseu îndrăgostiți de România, de frumusețile țării și în special de papanași Le-a plăcut tot, de la locurile vizitate, la atmosfera excursiei, la cât de multe detalii au aflat despre România … a fost excursia perfectă! Iar eu am avut încredere totală că se vor simți ca acasă!” Cand e vorba de 2-3 persoane care vor sa viziteze tara, atunci Malina e cea care ii ajuta cu organizarea vizitei.

Cosmin, neavând posibilitatea de a-și însoți prietenii în excursia lor prin România, le-a recomandat o agenție locală: ,,E mult mai simplu sa fii acompaniat și să poți să recomanzi oamenilor un serviciu profesionist. Iar cum eu personal nu pot fi acompaniatorul tuturor grupurilor și al amicilor care vor să viziteze România, prefer să îi las pe mâni bune. ”

Mihai și-a organizat excursia pe cont propriu și a apelat doar la serviciile unor ghizi locali. ,,Greutăți mari nu am avut în planificarea turului. Atunci când organizezi ceva de genul acesta trebuie ținut cont de grupul de persoane și ce preferințe au și timpul acordat pentru ,,research” de restaurante, hoteluri, locuri de vizitat, orare la castele și locuri de interes. Am avut ghizi în Alba Iulia, Sibiu și Bucuresti. Un ghid care are experiență locală și o persoană care reușește să capteze atenția cu informații interesante poate face minuni.”

Reprezentantii agenției de turism Via Transylvania Tours (true-romania.tours & viatransylvania.com) organizeaza vacante in Romania pentru straini si ne-au confirmat ca, de la an la an se înregistreaza o creștere semnificativă a cererilor venite din partea românilor pentru un tur personalizat în țară pentru familie și prietenii străini. Si nu doar cei plecati in ultimii 30 de ani vor sa isi faca vacantele in Romania. Ci si dintre cei plecati de 60-70 de ani (sau copii si nepotii acestora) si chiar urmasii celor plecati in urma cu peste 100 de ani.

Ce ii surprinde pe strainii care viziteaza Romania impreuna?

Cei care au avut ocazia să viziteze țara s-au întors complet surprinși de ce au văzut, fiind impresionați în special de Transilvania, București și mai ales Delta Dunării. ,,În general oamenilor le-a plăcut cu adevărat România. Au rămas cu ceva în minte. Au învățat lucruri noi, au văzut, au gustat, au admirat. Au rămas cu ceva schimbat în bine, în pozitiv. Au schimbat ceva ce înainte era distorsionat de prejudecăți și informații mai mult sau mai puțin false.” (Mihai)

Ca o concluzie, Adriana ne spune că ,,România nu este încă pe lista de „must see” a nimănui. Sau daca este, este fără un plan, fără un buget sau concedii luate special pentru asta. Există multe alte locuri în lume pe care turistul vest-european preferă să le viziteze, sau care au prioritate pe listele lor. România ajunge pe lista lor prin conjuncturi asemănătoare cu a noastră, unde fie sunt invitați la un eveniment, fie merg în interes de serviciu, fie vor să viziteze locurile natale ale unor prieteni împreună cu acei prieteni. Însă toți acei oameni care au vizitat o dată România, doresc să se întoarcă. Fără excepție. Abia atunci România își face loc pe lista lor de „de vazut” sau „de revizitat”.”

Sfaturi pentru organizarea unei vizite

În cazul în care și tu te numeri printre acei români care doresc să împărtășească frumusețea țării natale, iată câteva sfaturi despre cum sa organizezi o excursie cât mai reușită pentru prietenii sau familia ta din străinătate:

Ia în considerare interesele lor – Le place să petreacă timp în natură, să descopere istoria orașelor medievale, să viziteze muzee sau să exploreze locuri mai puțin cunoscute? Au anumite interese specifice, cum ar fi fotografia sau arhitectura? Dacă aveți interese comune, este floare la ureche! Altfel, să organizezi o călătorie care să fie pe placul tuturor poate fi destul de difícil, așa că cel mai bine este să nu te situezi în extreme și să incluzi câte puțin din interesele fiecăruia sau să oferi alternative.

Axează-te pe câteva zone din țară – Știm că îți dorești ca prietenii tăi să cunoască cât mai mult din țară, dar dacă vrei să le arăți atât castelele din Transilvania, cât și mânăstirile din Bucovina, bisericile de lemn din Maramureș, frumusețea Deltei Dunarii și poate să și petreci câteva zile la mare îi vei da cu totul peste cap. Un asemenea traseu poate fi obositor, mai ales că întotdeauna pot apărea situații neprevăzute. Concentrează-te doar pe câteva zone mai interesante sau lasă-ți la dispoziție suficient timp astfel încât să nu fie o călătorie pe grabă. Până la urmă, este o vacanță!

Apelează la o agenție de turism – dacă ți se pare o bătaie prea mare de cap sau poate că vrei să organizei o călătorie care chiar să impresioneze, dar nu ai nici timpul nici cunoștiințele necesare pentru acest lucru. În acest fel chiar și tu vei descoperi o nouă latură a României, bucurându-te în același timp de relaxarea specifică a unei vacanțe.

Arată-le adevărata față a României – ce ne face unici? Prezintă-le obiceiurile și tradițiile care încă se păstrează la țară, du-i la un festival de datini, faceți cumpărături la o piață locală sau petreceți o noapte într-o pensiune amenajată în stil tradițional.

Spune-le povești despre locurile în care mergeți – Probabil ați auzit că folosind cuvintele potrivite chiar și o ruină se transformă în palat. O poveste bună stimulează imaginația, ne transpune într-un timp trecut și ne ajută să înțelegem mai bine importanța și contextul istoric al unei atracții turistice. Până la urmă, nimeni nu reține anul în care a fost construită o biserică, dar își aduce aminte o poveste sau o legendă legată de aceasta.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.