Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul de Film Documentar DOC EST va incepe azi, 19 februarie la IAȘI

0

 

O noua editie, a sasea, a Festivalului de Film Documentar DOC EST va incepe luni, 19 februarie, de la ora 18.00. Evenimentul se va desfasura pana sambata, 24 noiembrie, la Cinema Republica (str. Lapusneanu nr. 12, Iași), iar intrarea la proiectii va fi libera.Organizat de catre Institutul francez din Iasi si Centrul Cultural German din Iasi, in parteneriat cu One World Romania si Romania Film, Festivalul DOC EST este singurul festival de profil din Iasi si din regiunea Moldovei.
Lansat in urma cu sase ani intr-un format redus, DOC EST a devenit astazi, la cea de-a sasea editie, mai cuprinzator si mai interesant. Inceput ca un eveniment de doua zile, festivalul s-a transformat intre timp intr-un punct de atractie pentru cinefili, cu o durata de aproape o saptamana. Productii germane si franceze recente (2011 si 2012) sunt puse in dialog cu cele mai bune productii ale filmului documentar romanesc si european.
19 filme cu acces liber, 7 invitati din tara si strainatate (producatorul Dan Burlac si regizorii Davy Chou, Pary El-Qalqili, Bogdan Ilie-Micu, Tedy Necula, Lukas Schmid si David Spaeth), 6 zile de proiectii si intalniri sunt doar cateva cifre care spun schematic povestea editiei de anul acesta.
Mai multe informatii pe www.docest.ro.

Istoricul ultimelor 5 editii

Festivalul Filmului Documentar DOC EST a fost organizat pentru prima data in 2007, pe durata a trei zile, la initiativa Institutului francez din Iasi (Centrul Cultural Francez din Iasi la acea data) si a Centrului Cultural German din Iasi (Goethe Zentrum la vremea aceea). Proiectul a fost sustinut de catre Asociatia VECTOR din Iasi (al carei presedinte era artistul vizual Matei Bejenaru).
In 2008, cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, cele doua institutii straine au decis sa propuna o serie 15 filme documentare (filme provenite din tari ale Uniunii Europene) care tratau aceasta tematica. Fiecare film a fost urmat de discutii cu regizori, critici de cinema, experti in problematica drepturilor omului si ONG-uri.
La cea de-a III-a editie, cea din 2009, organizatorii au inclus in echipa doua asociatii de mediu : „Mai Bine” si „Teris”. Pentru prima data in Romania, Festivalul nostru a prezentat in exclusivitate filme documentare de mediu. Filmele proiectate au tratat chestiuni sensibile si controversate precum incalzirea planetei, epuizarea resurselor de apa, cultura organismelor modificate genetic, cazul Rosia Montana si exploatarile miniere din Romania.
Dupa trei editii organizate in jurul unor tematici precum cele ale drepturilor omului sau ale dezvoltarii durabile, DOC EST a devenit un eveniment cunoscut si recunoscut, nu numai la Iasi, dar si in tara si in strainatate.
Cu ocazia editiei 2010, organizatorii au dorit sa se indeparteze de ideea adoptarii unei tematici anume si sa se consacre cu precadere aspectului artistic al Festivalului. Astfel, a fost desemnat un director artistic in persoana lui Florin Lazarescu (scriitor, scenarist). Misiunea sa este aceea de a realiza o selectie de filme documentare dintre cele produse in Romania in timpul anului. Incepand cu aceasta editie a fost adaugat programului o zi, ajungandu-se astfel la patru zile de proiectii.
Editia 2011 a Festivalului, cea de-a cincea, a propus cinefililor 6 zile de proiectii in timpul carora au putut fi urmarite 19 filme documentare. Aceasta editie a fost marcata de un parteneriat intre Festivalul Filmului Documentar DOC EST si Festivalul Filmului Documentar ONE WORLD ROMANIA.
Conceptul editiei 2011 l-a reluat pe cel al editiei anterioare, iar echipei de organizare i s-a alaturat Boglàrka NAGY (responsabil Proiecte audiovizuale la Institutul francez din Cluj-Napoca), avand ca misiune selectia filmelor franceze si germane din Festival.

Le Festivalul du Film Documentaire DOC EST commence le lundi 19 novembre

Une nouvelle édition, la sixième, du Festival du Film Documentaire DOC EST commencera le lundi 19 novembre à partir de 18h00. L’événement se tiendra jusqu’au samedi 24 novembre au Cinéma Republica (12 rue Lapusneanu) et l’entrée aux projections sera libre.

Organisé par l’Institut français de Iasi et le Centre Culturel Allemand de Iasi, en partenariat avec One World Romania et Romania Film, le Festival DOC EST reste le seul festival de ce genre organisé à Iasi et dans la région de la Moldavie.
Lancé il y a six ans dans un format réduit, DOC EST est devenu aujourd’hui, à sa sixième édition, plus vaste et plus intéressant. Simple événement de deux jours au début, le Festival s’est transformé depuis sa première édition en moment exceptionnel pour les cinéphiles et dure presque une semaine. Les productions documentaires récentes françaises et allemandes (2011 et 2012) entrent en dialogue avec les meilleures productions documentaires roumaines et européennes.
19 films avec accès libre, 7 invités roumains et étrangers (le producteur Dan Burlac et les réalisateurs Davy Chou, Pary El-Qalqili, Bogdan Ilie-Micu, Tedy Necula, Lukas Schmid et David Spaet), 6 jours de projections et de rencontres : ces chiffres résument l’édition 2012.
Pour en savoir plus : www.docest.ro.

Les dernières éditions en bref

Le Festival du Film Documentaires DOC EST a été organisé pour la première fois en 2007, sur trois jours, à l’initiative de l’Institut français de Iasi (le Centre Culturel Français de Iasi à l’époque) et du Goethe Zentrum de Iasi (le Centre Culturel Allemand à cette date). Le projet a été soutenu pour cette première édition par l’Association Vector de Iasi (dont le président était l’artiste visuel Matei Bejenaru).
En 2008, à l’occasion du 60ème anniversaire de la Déclaration Universelle des Droits de l’Homme, les deux centres étrangers ont décidé d’organiser une quinzaine de projections documentaires (films provenant de différents pays de l’Union Européenne) relevant de cette thématique. Chaque film a été suivi d’une discussion avec des réalisateurs, critiques de cinéma, experts et associations.
La troisième édition, celle de 2009, a associé deux ONG d’environnement : « Mai Bine » et « Teris ». Pour une première fois en Roumanie, notre festival a présenté exclusivement des documentaires sur l’environnement. Les films projetés ont porté sur des questions sensibles et controversées : les problèmes de réchauffement de la planète, l’épuisement des ressources en eau, la culture d’organismes génétiquement modifiés, le cas Rosia Montana et les exploitations minières en Roumanie.
Après trois éditions organisées autour de thématiques telles que « les droits de l’homme » ou « le développement durable », DOC EST est devenu un événement connu et reconnu, non seulement à Iasi, mais aussi dans le pays et au-delà.
A l’occasion de l’édition 2010, les organisateurs ont souhaité s’affranchir d’une thématique particulière pour se consacrer d’abord au volet artistique. C’est ainsi qu’un directeur artistique a été désigné en la personne de Florin Lazarescu (écrivain, scénariste). Sa mission a consisté à sélectionner des films documentaires parmi tous ceux produits en Roumanie pendant l’année écoulée. Cette édition 2011 compte une journée de plus.
L’édition 2011 du Festival, la cinquième, a proposé aux cinéphiles 6 jours de projections pendant lesquels ils ont pu voir une sélection de 19 documentaires. Cette édition a été marquée pour la première fois par un partenariat entre le Festival DOC EST et le Festival du Film Documentaire ONE WORLD ROMANIA.
Le concept de l’édition 2011 a repris celui de 2010 et Boglarka Nagy (chargée de mission audiovisuel à l’Institut français de Cluj-Napoca) a rejoint l’équipe, avec pour mission la sélection des films allemands et français.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.