Exponatul lunii august – Jderul de pădure @Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi

0

7 – 30 septembrie 2016, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

În septembrie, exponatul lunii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este Jderul de pădure (Martes martes), mamifer ce face parte din ordinul Carnivora, familia Mustelidae şi trăieşte doar în regiunile împădurite de la marginea pădurilor de foioase şi mixte din Europa şi Asia de Nord şi de Vest.

web

Este un căţărător excelent, care poate vâna cu uşurinţă chiar şi veveriţele cele mai agile. Nu suportă să înoate chiar dacă ştie să facă acest lucru, intră în apă doar dacă este în pericol şi nu are altă soluţie să scape de prădător. Are obiceiul să îşi facă adăpostul în scorbura unui copac bătrân (molid, brad sau stejar) sau chiar să ocupe cuibul ce a aparţinut unei veveriţe. Hrana sa este formată din mici rozătoare, păsări, insecte şi larve de insecte, stârvuri, broaşte şi reptile, anumite părţi dulci ale plantelor şi fructe de pădure. Uneori mămâncă arici, şoareci de câmp, peşti, melci, ciocănitori, iepuri şi alte mici mamifere. La rândul său, cade pradă unor animale sălbatice şi păsări de pradă, cum sunt de exemplu: vulpea, lupul, bufniţa şi acvila.

Aceste animale trăiesc mai mult solitar, doar în lunile de vară când este perioada de împerechere ele obişnuiesc să formeze grupuri mici familiare. Speranţa de viața la jderul de pădure este de aproximativ 10 ani.     

Exponatul lunii august – Jderul de pădure –  va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada 7 – 30 septembrie 2016.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.