Eveniment de informare în Galați despre cultivarea de soia nemodificată genetic / 7 martie 2013

0

Greenpeace, organizație membră în programul Danube Soy, vă informează că în data de 7 martie 2013, va avea loc, în Galați, un eveniment de informare a comunității agricole și industriale referitor la programul de susținere a cultivării de soia nemodificată genetic.

Evenimentul va avea loc în Galați, la hotelul Viva Club Complex, între orele 11:00 și 14:15.

greenpeace

Programul își propune realizarea unei mărci de origine și calitate  de proteină vegetală produsă în Europa, în bazinul Dunării, mărirea suprafețelor cultivate cu soia, creșterea profitabilității fermierilor, stimularea și finanțarea cercetării pentru soia nemodificată genetic (material semincer și tehnologii agricole). Fermierii interesați pot beneficia de facilitarea accesului la programe de instruire/pregătire și schimburi de experiență și cunoștințe.

„Greenpeace susține proiectul Danube Soy deoarece acesta promovează cultivarea soiurilor tradiționale într-un mod sustenabil și mai prietenos cu mediul. Deoarece cererea de soia nemodificată genetic in Europa se ridică la aproximativ 35 de milioane de tone anual – momentan acoperită prin import din țări precum Brazilia, Argentina și SUA – acest lucru reprezintă o oportunitate inedită pentru fermierii români de a-și spori veniturile, întrucât participând în acest proiect și oferind garanția că soia cultivată de ei nu este modificată genetic, aceștia obțin un preț mai bun decât ceilalți cultivatori de soia, alături de multe alte avantaje”, declară Alexandru Riza, coordonatorul campaniei pentru agricultură sustenabilă al Greenpeace România.

 

În zilele de 26 si 27 februarie 2013, organizația a susținut evenimente similare în Timișoara și Oradea  pentru informarea fermierilor, procesatorilor, autorităților locale și presei despre programul de creare și securizare a resursei europene de proteină vegetală nemodficată genetic și de stimulare a creșterii suprafețelor cultivate cu soia în regiunea Dunării.

 

Societățile care activează în domeniul agriculturii, al procesării, comerțului sau cercetării se pot înscrie în asociația Danube Soy, o organizație neguvernamentală independentă, internațională, non-profit cu sediul la Viena.

La începutul lunii februarie, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a semnat Declarația Danube Soy. Aceasta presupune implicarea în proiectul de sprijin pentru cultivatorii de soia nemodificată genetic din bazinul Dunării. România s-a alăturat astfel țărilor riverane Dunării care au semnat deja declarația: Austria, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Ungaria, Slovenia, Elveția și regiunea Bavariei.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează