Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Elevii din Botoșani – campioni naționali la Tinerii Dezbat, ediția 2015

0

Finala Concursului Național „Tinerii Dezbat” a strâns în acest weekend peste 100 de elevi și profesori la Miercurea Ciuc. Competiția ce pune în valoare ideile și abilitățile de comunicare ale tinerilor a fost câștigată de echipa de dezbateri a Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani, coordonată de doamna profesoară Carmen Dulgheriu.

Tinerii Dezbat 2015 - finala

Cele 36 de echipe, selectate din întreaga ţară în urma regionalelor, au dezbătut în etapa națională a celei de-a șasea ediții a Concursului Național „Tinerii Dezbat” două teme controversate: „Ar trebui demiși toți politicienii aleși care fac declarații xenofobe.” și „Statul ar trebui să ofere adolescenților din toate mediile metode de contracepție în mod gratuit.”

După rundele preliminarii, echipele de dezbateri din Botoșani și Deva s-au confruntat în argumente pro-contra și discursuri atent construite în finala campionatului. Conform deciziei arbitrilor – profesori și alumni ai mișcării de debate din România, echipa formată din Andreea Clara Pricopi, Dana Ioana Iacob și Iulian Corneliu Călinescu, elevi ai Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani a ieșit învingătoare, pe locul doi clasându-se echipa de dezbateri din Colegiul Naţional „Decebal” din Deva.

„Dacă mi-aș propune să definesc experiența Tinerii Dezbat cu tot ce a însemnat ea, nu aș putea vorbi decât la superlativ. Competiția a fost un excelent joc al minților, și, de ce să nu recunoaștem și al inimilor, o experiența unică, pe care o recomand tuturor persoanelor implicate în educație.”, menționează doamna Carmen Dulgheriu, profesor de limba română și coordonator al echipei câștigătoare.

Clasamentul a fost completat de echipele de pe locul 3 reprezentând Colegiul Național „Fraţii Buzeşti” din Craiova și Colegiul Național ”Spiru Haret” din Tecuci. Lista completă a unităților școlare participante la etapa națională poate fi consultată pe website-ul proiectului sau pe www.edu.ro unde va fi disponibil și clasamantul final. Ediția următoare a Concursului Național „Tinerii Dezbat” are loc în perioada martie – iunie 2015.

Iniţiat în 2010 de Ministerul Educaţiei, Concursul Naţional „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro – este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România și este cuprins în Calendarul concursurilor naţionale şcolare. Alcătuit din 3 etape competiţionale distincte (judeţeană, regională şi naţională) şi un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul „Tinerii Dezbat” invită profesorii alături de elevii lor într-o experienţă de învăţare a argumentării şi de formare a gândirii critice.

  Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, ediţia 2015, este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alături de partenerii săi – ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică), în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice și sprijinit de Radio România Cultural, HotNews, România Pozitivă, Think Outside The Box, Edu-news.ro şi IQool.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.