Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Educația timpurie incluzivă de calitate oferă șansa unui viitor mai bun tuturor copiilor

0

Consiliul Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, Asociația Internațională Step by Step, Ministerul Educației Naționale și UNICEF în România au lansat astăzi, la Bacău, proiectul „România crește cu tine – Educația timpurie, o investiție în viitor”.


Scopul acestui proiect care se derulează în perioada 2018 – 2022 este de a contribui la dezvoltarea politicilor publice în domeniul copilăriei timpurii și la îmbunătățirea cadrului de implementare a acestora la nivel național, județean și local, asigurând astfel dreptul tuturor copiilor la educație timpurie incluzivă de calitate.


11 comunități din județul Bacău, 11 comunități din județul Brașov și un sector din municipiul București vor beneficia de implicarea mai multor echipe de specialiști (din domeniul educației, al sănătății, al protecției sociale, ONG-uri, culte religioase, oameni de afaceri etc.) pentru a dezvolta strategii în domeniul copilăriei timpurii care să fie adaptate fiecărei comunități în parte.

Salutăm acest nou proiect-pilot pe care UNICEF îl inițiază în județul Bacău. Este un proiect pentru viitor, pentru că se adresează copiilor și ei sunt viitorul, dar, în egală măsură, vizează și prezentul, pentru că se adresează și părinților”, a declarat Silviu Pravăț, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău.

La nivelul fiecărui județ vor lucra facilitatori județeni, cu rol activ în organizarea și derularea procesului de colaborare și coordonare dintre toți actorii implicați.

În ultimii ani, România a înregistrat o serie de progrese în ceea ce privește educația timpurie. Participarea la educația timpurie a crescut de la 75% în 2006, la 91% în 2016. De asemenea, Parlamentul a adoptat recent propunerea legislativă privind finanțarea educației ante-preșcolare și obligativitatea frecventării grădiniței gradual.

Cu toate acestea, accesul copiilor vulnerabili la educație timpurie de calitate este limitat de sărăcie, lipsa serviciilor la nivelul comunității, subfinanțarea educației și, în special, a educației ante-preșcolare în România în comparație cu alte state europene.

Numeroase studii internaționale și experiențele practice din România au demonstrat că investiția în educația timpurie de calitate are cele mai bune rezultate pe termen lung. Prin parteneriatul dintre autorități județene și locale, mediul de afaceri și cel non-guvernamental, profesioniști și părinți, vor fi înființate, adaptate și îmbunătățite serviciile de educație și îngrijire timpurie cele mai potrivite fiecărei comunități. Astfel, toți copiii și, în special, copiii dezavantajați, din familii sărace sau cei cu dizabilități, vor avea șansa unui viitor mai bun”, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor județene și locale din domeniul educației, sănătății și asistenței sociale, profesioniști din serviciile de educație timpurie, autorități, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri din județul Bacău și jurnaliști.

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei timpurii până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass-media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi ale guvernelor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.