Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Două femele de lup vor fi reabilitate la Vrancea

0

Două femele de lup vor fi reabilitate la ,,Centrul Zonal de Ingrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice” al ACDB

banner-carnivore

La solicitarea Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița Năsaud, pe data de 6 martie, reprezentanți ai organizatiei ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) s-au deplasat la Bistrița, în comunele Nușeni și Uriu, pentru a prelua două femele de lup cenușiu (Canis lupus) de la două persoane care le-au crescut în gospodăria casei de cand erau pui. Aceștia au declarat că cele doua femele surori au rămas orfane dupa ce mama lor a fost împușcată.

Femelele de lup au în jur de 10 luni, sunt dezvoltate corect și nu prezintă urme de malnutriție sau răni, foștii deținători susținand că lupii au beneficiat de un tratament foarte bun.

Cele două femele au fost aduse la Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animalele Sălbatice (CZITAS) al ACDB din Crangul Petrești (jud.Vrancea) și se află în prezent în carantină, urmând ca în perioda imediat următoare să fie mutate împreună. În viitorul apropiat, vor fi eliberate într-un țarc de 3500 mp în pădure, împrejmuit cu gard electric și gard de siguranță. 

Scopul ACDB este acela de a reabilita cei doi lupi pentru a îi putea elibera în mediul lor natural. Pentru acest lucru este nevoie de un program special de recuperare în care contactul cu oamenii este minim, motiv pentru care accesul în centru va fi limitat doar la personalul responsabil cu reabilitarea animalelor.

Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice (CZITAS)

Înființat în anul 2007 de către ACDB, cu ajutorul unui proiect Phare, Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice (CZITAS) este astăzi singurul centru autorizat care se adresează animalelor sălbatice aflate în dificultate, dotat cu echipă mobilă de intervenții în teren, cuști și țarcuri pentru animalele care au nevoie de tratamente prelungite. În momentul de față, CZITAS acționează cu precădere în judetul Vrancea și în județele limitrofe.

În ultimii ani, la centru au fost tratate diferite specii de animale sălbatice, cu diferite afecțiuni. În marea majoritate a cazurilor, traumatismele speciilor care ajung la centru au ca și cauză factorul uman (ex: lațuri de braconaj, accidente auto, intoxicații cu pesticide etc.).

Despre ACDB:

ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice) a fost infiintata oficial in 2003, astazi in cadrul organizatiei activand peste 50 de membri.

ACDB desfasoara activitati de conservare si reabilitare a faunii salbatice, cercetare stiintifica, activitati de management al ariilor protejate. Organizatia implementeaza si programe de ecoturism si deruleaza activitati de educare si constientizare in comunitatile in care activeaza.

www.acdb.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.