Două femele de lup vor fi reabilitate la Vrancea

0

Două femele de lup vor fi reabilitate la ,,Centrul Zonal de Ingrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice” al ACDB

banner-carnivore

La solicitarea Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița Năsaud, pe data de 6 martie, reprezentanți ai organizatiei ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) s-au deplasat la Bistrița, în comunele Nușeni și Uriu, pentru a prelua două femele de lup cenușiu (Canis lupus) de la două persoane care le-au crescut în gospodăria casei de cand erau pui. Aceștia au declarat că cele doua femele surori au rămas orfane dupa ce mama lor a fost împușcată.

Femelele de lup au în jur de 10 luni, sunt dezvoltate corect și nu prezintă urme de malnutriție sau răni, foștii deținători susținand că lupii au beneficiat de un tratament foarte bun.

Cele două femele au fost aduse la Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animalele Sălbatice (CZITAS) al ACDB din Crangul Petrești (jud.Vrancea) și se află în prezent în carantină, urmând ca în perioda imediat următoare să fie mutate împreună. În viitorul apropiat, vor fi eliberate într-un țarc de 3500 mp în pădure, împrejmuit cu gard electric și gard de siguranță. 

Scopul ACDB este acela de a reabilita cei doi lupi pentru a îi putea elibera în mediul lor natural. Pentru acest lucru este nevoie de un program special de recuperare în care contactul cu oamenii este minim, motiv pentru care accesul în centru va fi limitat doar la personalul responsabil cu reabilitarea animalelor.

Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice (CZITAS)

Înființat în anul 2007 de către ACDB, cu ajutorul unui proiect Phare, Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice (CZITAS) este astăzi singurul centru autorizat care se adresează animalelor sălbatice aflate în dificultate, dotat cu echipă mobilă de intervenții în teren, cuști și țarcuri pentru animalele care au nevoie de tratamente prelungite. În momentul de față, CZITAS acționează cu precădere în judetul Vrancea și în județele limitrofe.

În ultimii ani, la centru au fost tratate diferite specii de animale sălbatice, cu diferite afecțiuni. În marea majoritate a cazurilor, traumatismele speciilor care ajung la centru au ca și cauză factorul uman (ex: lațuri de braconaj, accidente auto, intoxicații cu pesticide etc.).

Despre ACDB:

ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice) a fost infiintata oficial in 2003, astazi in cadrul organizatiei activand peste 50 de membri.

ACDB desfasoara activitati de conservare si reabilitare a faunii salbatice, cercetare stiintifica, activitati de management al ariilor protejate. Organizatia implementeaza si programe de ecoturism si deruleaza activitati de educare si constientizare in comunitatile in care activeaza.

www.acdb.ro

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează