Din și pentru o Inimă de copil

0

text scris de Alexandra Vlăsceanu

Este luni şi uşa centrului se deschide uşor. Intră sfios un pitic, cercetând cu ochi mari şi pătrunzători ceea ce se află în jurul său. „Oare unde mă aflu?”, se întreabă el. Tata, la fel de sfios, îl ia de mână şi îl conduce spre sala de terapie, sperând şi el că acest loc nou îi va oferi o rază de speranţă în plus. Nu ştie dacă acest Centru de recuperare va fi mai bun decât celelalte dar are experienţa unui părinte care a trecut prin multe, având un copil cu dizabilităţi. Şi totuşi piticul sfios zâmbeşte, se bucură şi se alintă, demonstrând că este mai presus de toate un copil. Personalul centrului de recuperare îl întâmpină cu braţele deschise şi alege jocuri adaptate pentru nevoile sale; fiecare membru al echipei se încarcă cu povestea adusă de fiecare îngeraş, dorindu-şi ca şi părintele, ca totul să fie mai bine. În sala de terapie, se află o masă şi un scaun, ambele mici, potrivite pentru un pitic, sfios sau nu. Va păşi peste prag şi va intra într-o lume mai minunată decât lumea poveştilor, lumea care îi va oferi oportunitatea să învețe lucruri noi pentru el. Cu un zâmbet, piticul este introdus în lumea unde culorile şi formele se amestecă în cel mai frumos mod posibil, unde modelarea plastilinei se transformă într-o experienţă unică şi incitantă iar cântecele pentru copii creează o atmosferă aparte. „Va fi mai bine”, îşi spune tata, în timp ce stă pe scaun şi îşi priveşte piticul potrivind forme geometrice, construind un turn din cuburi sau făcând baloane de săpun. În timp ce piticul sfios învaţă lucruri noi, într-o altă sală de terapie se află o fetiţă cu obraji rumeni, amintindu-ne de poveştile spuse demult de bunici. Este la fel de sfioasă şi se bucură la fiecare joc sau activitate pe care o are de făcut. Cu ajutorul unei doamne cu chip de înger, ea învaţă să pronunţe corect litere, să numere şi să îşi dezvolte gândirea într-un mod armonios. Stă nerăbdătoare în scaun şi aşteaptă să vadă ce urmează. Într-un colţ, pe un scaun, mama stă cu mâinile strânse şi se bucură, plină de emoţie, la fiecare reuşită a fetiţei. Un univers întreg de emoţii stă ascuns în părinţii care au copii cu nevoi speciale iar aceste emoţii se revarsă, un pic câte un pic, de câte ori văd un progres, oricât de mic ar fi. Închidem uşa încet şi ne mutăm spre o altă sală de terapie, acolo unde se află un pui de om, mic, mic, mic. Am spus de trei ori mic pentru ca este chiar atât de mic… abia ce a învăţat să stea în funduleţ şi deja a trăit fără să vrea mai multe experiențe în mediul medical decât alţii o fac într-o viaţă întreagă. Este ajutat să progreseze şi să se dezvolte fizic iar părinţii trăiesc cu intensitate fiecare secundă din ora de terapie.

Închidem şi această uşă.

În centrul despre care am vorbit până acum, copii cu nevoi speciale beneficiază de servicii specializate (logopedie, kinetoterapie, stimulare cognitivă şi terapie ocupaţională). Beneficiază de o dedicare unică din partea personalului iar părinţii sunt susţinuţi prin organizarea de grupuri de suport. Iar atunci când ora de terapie s-a terminat iar tata pleacă cu piticul sfios de mână, ieşind pe uşa centrului, parcă piticul a mai crescut cu un centimetru. Este fericit şi atât.

Peste o sută de copii au beneficiat în acest an de terapie în cadrul Centrului din Galaţi al Fundaţiei Inimă de Copil, deschis pentru recuperarea şi reabilitarea copilului cu dizabilităţi. Tuturor acestor îngeraşi le-am urat „La mulţi ani!” de ziua lor, 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Iar noi, ceilalţi, sperăm să învăţăm să îi ajutăm, preţuim şi iubim mai mult.

Alexandra Vlăsceanu

Coordonator echipă terapie Centrul pentru recuperarea copilului cu dizabilități

Fundația Inimă de Copil

04. 12.2011


Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează