Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre bani, coruptie si administratie. Documentarul european “Varul sarac” vine in Bacau

0

Ce cred cetățenii din șase țări despre fondurile europene?

RYMD Bacău lansează documentarul „The poor cousin” (Vărul sărac)

Vineri, 16 decembrie 2016, de la ora 16:00, Asociația Romanian Youth Movement for Democracy vă invită la lansarea documentarului “The poor cousin” (Vărul sărac), ce va avea loc în Aula Universității Vasile Alecsandri din Bacău.

lansarebacau

Documentarul The poor cousin prezintă modul în care cetățeni obișnuiți din șase țări europene percep accesarea fondurilor europene în comunitatea lor. Astfel, sunt atinse subiecte precum impactul fondurilor europene asupra dezvoltării comunităților locale, corupția din fonduri, implicarea tinerilor sau relația cu mas-media. Documentarul a fost realizat în șase țări membre ale Uniunii Europene sau aflate în curs de negociere pentru aderare: România (Bacău&Horgești), Grecia (Georgios Karaiskakis), Italia (Caltannissetta/Sicilia), Bulgaria (Chavdar), Serbia și Macedonia (Kruševo).

“<The poor cousin> este un documentar care arată cum percep cetățenii, <la firul ierbii>, utilizarea fondurilor europene. Subiectul accesării acestor fonduri este unul intens discutat în toate cele șase țări implicate și constatăm că percepția respondenților se aseamănă indiferent de țara de proveniență: cu toții semnalează multiple cazuri de corupție, mijloacele prin care unii încearcă să păcălească sistemul și utilizează banii în alte scopuri față de cele în care ar trebui”, afirmă Marian Dămoc, președintele RYMD și coordonator național al proiectului „Ask the locals!”.

„În toate aceste țări lumea vorbește pe stradă, la bloc ori în cârciumi despre fonduri europene și proiecte, de aceea ne-am propus să intrăm într-un dialog cu respondenții pentru a afla, pe de o parte, nivelul lor de informare, precum și de a urmări existența unui anumit șablon al problemelor semnalate, fapt care s-a și întâmplat”, mai adaugă acesta.

Printre respondenții din Bacău se regăsesc persoane ce activează în mediul nonguvernamental și care au experiențe directe cu fondurile europene, precum Paul Katz (Asociația Favor), Niki Vrânceanu (Centrul European pentru Strategii Durabile), Florin Suciu (Iubim Natura), Constantin Petcu (Asociația Liberă a Pensionarilor Bacău), dar și alți cetățeni din județ interesați de acest subiect.

În primă fază, documentarul va fi difuzat în universități și la asociațiile partenere RYMD din țară, urmând să participe și la festivaluri pentru documentare din toată Europa. Ulterior, el va fi pus la dispoziția publicului gratuit, pe canalul de Youtube al organizației coordonatoare.

the-poor-cousin

„The poor cousin” este rezultatul proiectului Ask the locals!, implementat de asociația Inter Alia din Grecia, alături de organizațiile Romanian Youth Movement for Democracy, Prism (Italia), Center for the Study of Democracy (Bulgaria), Gradanske Initiative (Serbia) și Youth Alliance (Macedonia). Proiectul este cofinanțat prin programul Europa pentru Cetățeni.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.