Deservind Chevron, jandarmii reduc la tăcere sătenii din Pungești

0

 

Sursa: comunicat de presa Greenpeace

 Greenpeace România acuză abuzurile grave comise de Jandarmeria Română la Pungești, județul Vaslui, care a bruscat cetățenii, blocând drumurile și accesul presei în zonă, pentru a facilita începerea lucrărilor de explorare a gazelor de șist de către compania Chevron. Acordurile de explorare acordate acestei companii sunt în prezent contestate în instanță, iar cetățenii se opun acestor lucrări de peste două luni,  organizând o tabără de rezistență locală împotriva gazelor de șist.

 

 

 

Pe 2 decembrie, în jurul orei 5 dimineața,  800 de jandarmi au intervenit în forță, acționând violent asupra celor 30 de membri ai taberei de rezistență de la Pungești, transportându-i pe o parte dintre aceștia la secția de poliție și întocmind abuziv amenzi și dosare penale.

„Acționând astfel, forțele de ordine au încălcat dreptul cetățenilor la liberă exprimare și la proteste pașnice, drept garantat de constituție, pe care tocmai autoritățile ar trebui să îl garanteze, preferând în schimb să protejeze interesele companiei americane Chevron. Ceea ce s-a întâmplat la Pungești creează un precedent foarte periculos, care pune în pericol implicarea societății civile și democrația. Dacă autoritățile vor facilita efectuarea lucrărilor companiei Chevron la Pungești, împotriva voinței populației locale, vor urma alte lucrări în toată țara, iar zone emblematice precum: Vama Veche, Costinești sau Băile Felix, vor fi afectate iremediabil,” a declarat Crisanta Lungu, directorul executiv al Greenpeace România.

Greenpeace face un apel la solidaritate și mobilizare națională pentru a susține protestatarii din Pungești, care se opun în mod pașnic explorării și exploatării gazelor de șist. Greenpeace încurajează cetățenii să își exprime părerea și să își apere drepturile, în mod pașnic.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui va organiza o dezbatere publică pentru emiterea unui nou acord de mediu tot pentru compania Chevron, necesar amplasării unei sonde de explorare a gazelor de şist în comuna Puieşti. Dezbaterea publică va avea loc pe data de 19 decembrie, la Căminul Cultural din Puieşti. Încurajăm populația să meargă și să își exprime opinia, influențând astfel decizia luata de autorități[1].

greenpeace

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează