Desene animate și jucării pentru copii în camera de vizită a Penitenciarului Iași

0

Camera de vizită a Penitenciarului Iași a fost renovată și amenajată astfel încât, în prezent, aceasta este prietenoasă cu copiii care vin să-și vadă părintele în penitenciar. Acest demers a fost realizat de specialiștii Alternative Sociale care au desfășurat în ultimii doi ani un proiect ce a vizat îmbunătățirea situației copiilor cu părinți deținuți. În cadrul acestui proiect, 55 de copii cu părinți deținuți din județul Iasi au fost incluși într-un program de asistență, fiind ajutați să depășească perioada de criză și dificultate în care se aflau prin consiliere psihologică și sprijin material.

Afis

Copiii incluși în programul de asistență sunt, în marea majoritate, copii din familii sărace, cu mulți membri, provenind din mediul rural. Din punct de vedere social, problemele cu care se confruntă familiile de deținuți includ sărăcia (cele mai multe familii trăiesc din alocațiile copiilor și din venitul minim garantat) și auto-izolarea ca urmare a stigmatizării din partea membrilor comunității. La acestea se adaugă problemele de natură emoțională. Mamele în grija cărora au rămas copiii se simt depășite de situație și trăiesc simptome specifice anxietății sau depresiei cu repercusiuni asupra stării emoționale ale copiilor. Copiii resimt dorul față de părintele absent, rușine cu privire la fapta săvârșită de acesta, frica de a povesti despre faptul că tatăl lor este la închisoare și sentimente de tristețe, a declarat Liliana Foca, coordonator proiect.

 

În urma unei investigații realizate de Alternative Sociale în perioada martie-aprilie 2014 a reieșit faptul că în județul Iași sunt în jur de 1000 de copii cu părinți deținuți. Pentru a atenua experiența traumatică a revederii părintelui într-un spațiu de detenție, Alternative Sociale a renovat camera de vizită din Penitenciarul Iasi.

Dacă până acum mulţi dintre deţinuţi evitau să-şi vadă copiii venind la vizită în penitenciar pentru a nu-i traumatiza, cerând familiei să le spună că sunt la muncă în străinătate, acum lucrurile s-au schimbat. De asemenea unii deţinuţi au povestit că după o vizită în penitenciar, copiii acestora nu au mai dorit să revină fiindcă spaţiul era unul rece sau chiar respingător. După amenajarea spaţiului a crescut numărul copiilor care-şi vizitează părinţii deţinuţi. În prezent, copilul găsește în camera de vizită a penitenciarului un loc curat, un spațiu de joacă, o măsuță cu materiale educative și interactive unde reîntâlnește personajele preferate din desenele animate. Acesta poate picta o imagine pe care să o lase ca amintire părintelui închis, lucru care cântărește mai mult decât alte drepturi de care poate beneficia deținutul. Experienţa muncii în penitenciar ne-a demonstrat că cel mai important factor care sprijină  adaptarea la situaţia de persoană deţinută dar şi reintegrarea deţinuţilor în comunitate este relația cu familia, a declarat comisar şef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iasi.

La finalul lunii ianuarie 2015, Alternative Sociale a elaborat și înaintat către Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Ministerul de Interne și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție o serie de recomandări  care vizează îmbunătățirea situației copiilor cu părinți deținuți.

Aceste activități au fost organizate în cadrul proiectului Copiii cu părinți deținuți: Perspectiva unui ONG co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă www.swiss-contribution.ro

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează