Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De Ziua Națională a Tineretului, Iașul devine oficial Capitala Tineretului din România

0
  • Din data de 2 mai 2019, municipiul Iași preia titlul de Capitala Tineretului din România, ediția 2019-2020. Timp de un an, peste 000 de evenimente și 3.500 de activități dedicate tinerilor vor fi organizate în Iași. ONG-urile estimează participarea activă a 30.000 de tineri.
  • Cu susținere financiară din partea municipalității și un premiu în valoare de 000 de euro oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului, echipa Iași – Capitala Tineretului din România va transforma orașul într-un spațiu modern, atractiv, care pune accent pe identitate şi apartenenţă.

De Ziua Națională a Tineretului, 2 mai, a fost lansat oficial Programul „Iași Capitala Tineretului din România 2019-2020”. Acordul de Cooperare între Municipiul Iași, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) şi Guvernanța Programului „Capitala Tineretului din România” (Consiliul Tineretului din România, Banca Comercială Română, Federația Tinerilor din Cluj și Grupul PONT) a fost semnat în cadrul evenimentului de lansare a programului ICTRo 2019-2020.

Evenimentul dedicat lansării Programului Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020” a cuprins și lansarea Tramvaiului Tinerilor, pictat de tinerii de la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași) și Facultatea de Arte Vizuale și Design (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), coordonați de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi. Odată cu lansarea, s-a inaugurat și Totemul „rISeUp” – „Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020”, montat în fața Palatului Culturii.

 

În cadrul Programului, principalele activităţi ale ieșenilor vizează organizarea unor campanii de branding în şapte dintre cartierele Iașului, revitalizarea unui spaţiu urban, 10 întâlniri de lucru în centre urbane din zona de nord-est a ţării, dotarea a 15 campusuri cu spaţii multifuncţionale şi implicarea a 30.000 de tineri în acţiuni de protejare a mediului înconjurător. #rISeUp va beneficia și de o platformă digitală (CulturISe) dedicată evenimentelor culturale din Iaşi, dar și de programe de pregătire profesională pentru tinerii din oraș.

Programul „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020” va fi implementat de FONTIS – structură de tineret formată din 33 de organizații de și pentru tineret, în co-management cu Primăria Municipiului Iași. Titlul de „Capitala Tineretului din România” va fi deţinut de ieşeni în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020. Iaşul a devenit astfel cel de-al patrulea oraş din România deținător al titlului, după Timişoara, Bacău și Baia Mare.

Orașul Iaşi merită acest titlu şi este mai mult decât onorant pentru noi să fim generaţia care a făcut posibilă obţinerea acestuia. Asistăm la momentul zero în privinţa dezvoltării sectorului de tineret din Iaşi. Programul „Iaşi, Capitală a Tineretului din România” va fi un test pe care dorim să îl trecem cu succes, dar şi o dovadă a faptului că dialogul între factorii schimbării este esenţial în dezvoltarea durabilă a comunităţii„, a declarat Mircea Meriacri, Preşedintele FONTIS.

De câte ori vin la Iași, în Capitala Spirituală a României, inima mea bate un pic mai tare. Întotdeauna aici am găsit căldură și speranță. Tinerii din Iași propun un concept care spune să aveți încredere în propriul oraș. Încrederea este și un cuvânt mare, iar noi, la bancă, lucrăm cu ea. «Încredere» vine dintr-un cuvânt care e și rădăcina cuvântului «credit», dar și rădăcina cuvântului «inimă». Dacă tinerii din Iași spun să dați încrederea voastră orașului, acesta nu este decât un îndemn de a da inima voastră orașului. De aici pornește totul. În acel moment veți descoperi curajul de a vă ridica foarte sus”, a afirmat Ionuț Stanimir, Director Executiv al Departamentului de Marketing și Comunicare din cadrul BCR.

Pentru noi toţi este o sursă de inspiraţie, de încredere şi entuziasm să vă vedem atât de hotărâţi să câştigaţi acest titlu, să arătaţi ceea ce poate să facă Iaşul, ce pot face tinerii din Iaşi, ce poate să facă parteneriatul dintre autoritatea locală şi organizaţiile de tineret atât pentru comunitatea locală de aici cât şi pentru Moldova. Cu ocazia lansării „Iaşi, Capitala Tineretului din România” le cer tinerilor să se implice, să schimbe comunităţile în bine, aşa cum face Iaşul, cum au făcut cei din Baia Mare, Bacău, Timişoara, Cluj-Napoca, dar şi din multe alte localităţi„, a declarat Mihai Dragoş, Preşedintele Consiliului Tineretului din România.

Ne dorim o Românie mai bună, o Românie căreia să îi spunem, cu drag, acasă. De la momentul Cluj-Napoca Capitala Europeană a Tineretului 2015 și până astăzi, când Iașul deschide oficial programul Iași Capitala Tineretului din România 2019-2020, am dovedit că noi tinerii, împreună cu autoritățile publice locale și cu ajutorul mediului privat de afaceri, putem aduce o contribuție semnificativă în dezvoltarea orașelor în care locuim și, implicit, țării„, a adăugat Tudor Ogner, Președintele Federației Tinerilor din Cluj.

 

Salut entuziasmul echipei de co-management a programului Iași Capitala Tineretului din România și le urez mult spor în toate activitățile, proiectele și procesele constructive care se vor întampla în următoarele 12 luni. În calitate de organizație care activează în domeniul inovării sociale, dorim să fim un partener activ al tuturor celor care vor contribui la acest demers„, conchide Mihai Pop, Manager Proiecte, Grupul PONT.

Despre Capitala Tineretului din România

Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași care deține acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.

Co-inițiatorii programului sunt Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), entități care împreună formează Comisia de Guvernață pentru Programul Capitala Tineretului din România. Un juriu independent format din reprezentanți ai unor instituții publice, mediul privat de afaceri și organizații neguvernamentale este responsabil cu evaluarea dosarelor de candidatură și selecția orașului câștigător.

Mai multe detalii despre program pe www.capitalatineretului.ro

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.