Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De la spectatori la actori în rezilienţa la dezastre în comunităţile rurale

0

În mod repetat, oamenii din România sunt afectaţi de înzăpeziri şi inundaţii grave, care provoacă pierderi de vieţi, pagube importante şi afectează comunităţile pe termen lung. Anul acesta, trei asociaţii duc teatrul în comunităţi rurale din Bacău, Buzău, Galaţi şi Vrancea pentru a schimba mentalităţi privind pregătirea pentru dezastre naturale.

Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, Asociaţia A.R.T. Fusion şi Habitat pentru Umanitate România îşi propun să transforme oamenii din comunităţile afectate de dezastre naturale în actori în propria lor piesă de rezistenţă la dezastre. O echipă de voluntari bucureşteni va vizita în cursul lunii mai 2015 localităţile din Agăş (Bacău), Berca (Buzău), Matca (Galaţi) şi Vintileasca (Vrancea), pentru a invita oamenii la o seară de teatru în care pot experiementa pe scenă şi dezbate cum să devină mai puternici în faţa dezastrelor.

teatru comunitar

Într-o ţară în care populaţia rurală se bazeaza doar pe interventia autorităţilor, credem că primul pas pentru trecerea de la neajutorare la comunităţi puternice în faţa dezastrelor este o schimbare de atitudine, atât la nivel individual, cât şi la nivel colectiv. Îmbătrânirea populaţiei şi migrarea tinerilor la oraş sau în străinătate, degradarea mediului, neasigurarea locuinţelor, dezvoltarea haotică, lipsa de planificare cresc vulnerabilitatea societăţii româneşti şi în mod special a zonelor rurale faţă de dezastre. Măsurile pe care oamenii le pot lua prin pregătirea gospodăriei, dezvoltarea unor comportamente de răspuns şi întrajutorare sunt foarte importante. Aceste comportamente salvează vieţi, bunuri şi dezvoltă comunităţi unite, gata să facă faţă la orice încercări.

„De data aceasta avem un parteneriat inedit: teatru şi voluntariat pentru prevenirea dezastrelor naturale. De ce? Pentru că în general acest domeniu este arid, cu informaţii prezentate sec, care sunt destul de greu de interiorizat de către oamenii în pericol şi credem că formula propusă de noi alături de partenerii din proiect este mai uşor de acceptat, chiar distractivă, şi poate ajuta ca fenomenul despre care vorbim să nu ne mai sperie, ci să creeze premisele unei pregătiri într-un spaţiu mai informal.” (Gabi Pascal, Manager Program de Răspuns la Dezastre, Habitat pentru Umanitate România)

Proiectul „Piesa de rezistenţă: de la spectator la actor”, derulat în perioada noiembrie 2014 – iulie 2015, îşi propune să crească gradul de conştientizare şi responsabilitate privind dezastrele naturale în comunităţi vulnerabile din judeţele Bacău, Vrancea, Galaţi şi Buzau, prin metode inovative. Caravana de teatru comunitar-participativ şi campania online de promovare a culturii riscului la dezastre sunt doar câteva din punctele de reper ale acestui proiect, care va beneficia de-a lungul implementării şi de sprijinul autorităţilor locale.

Pentru mai multe detatalii vizitați www.provobis.ro.

Proiectul „Piesa de rezistenţă: de la spectator la actor”, derulat în perioada noiembrie 2014 – iulie 2015, este implementat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Habitat pentru Umanitate România şi Asociaţia A.R.T. Fusion. Proiectul beneficiază de un buget de 65,000 RON si este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.