De 10 ani Mai Bine – jurnal de eveniment aniversar responsabil

0

Zece ani par o veșnicie. Emoționați, pășim spre un nou deceniu, mândri că am reușit să facem (așa cum am știut și simțit) mai bine, deopotrivă temători și încrezători cu privire la  provocările ce ne așteaptă în continuarea acestui drum.

A trăi mai bine înseamnă, printre altele, a fi mai atenți la impactul pe care-l generăm prin alegerile de zi cu zi. Înseamnă, într-o destul de mare măsură, să încercăm să facem cât mai puțin rău. Nu putem combate legea entropiei , însă prin acțiunile noastre, îi putem diminua efectele. Nu insistăm, scopul nu este să aprofundăm sau, mă rog, să recapitulăm lecții fundamentale de fizică pe care cu toții le-am parcurs cândva.

Ne-am propus o relatare punctuală menită să informeze cu privire la alegerile în organizarea unui eveniment și să demonstreze că ne putem simți bine fără a ne compromite confortul sau pe cel al invitaților. Studiul de caz este aniversarea unui deceniu de existență a organizației Mai Bine.

LOCAȚIA EVENIMENTULUI

Am început pornind un sondaj pe grupul membrilor noștri pentru propuneri de spații care să respecte următoarele criterii: capacitate de 100 de persoane și spațiu preferabil public sau, în cazul în care ar fi privat, ar aparține unei persoane sau unei organizații, nu unei companii; așadar am exclus din start barurile și cafenelele locale convenționale și ne-am provocat să găsim în Iași  un spațiu potrivit, prietenos și demn de un eveniment însemnat pentru noi. Ați spune că un oraș ca al nostru ar fi generos în această direcție, dar știam deja că va fi anevoios, că locuim un oraș atât de plin de evenimente, cu atât de puține locuri potrivite și fără absolut nici un spațiu care să poată fi considerat verde în sensul de ecologic (o paranteză demnă de făcut aici, e marele potențial de revitalizare a atâtor de multe clădiri uitate din Iași).

Opțiunea câștigătoare a ieșit de departe inițiativa locală Teatru FIX. Dârzenia și dedicarea oamenilor din spatele proiectului e apreciată de cei mai mulți dintre noi, doar că ne-am dat seama că pentru încălzirea spațiului respectiv ar fi fost nevoie de tunuri de căldură ceea ce nu ar fi fost deloc conform cu criteriile noastre, nu atât economice, cât ecologice.

Într-un final, după ce am înțeles că Pod Pogor nu e opțiune pentru că muzeul a intrat în renovare, că la Muzeul Municipal sau Palatul Culturii se obține mai greu accesul,  că sera expozițională a Grădinii Botanice era deja rezervată, am auzit de Casa Milescu și am identificat acest spațiu ca cel mai oportun pentru noi: o casă veche, cu istorie, recondiționată și redată comunității de curând prin eforturile și fondurile UMF, în care își desfășoară activitatea Centrul de Limbi Străine și Integrare Culturală  al acestei instituții. Un spațiu public, de care ne-am putut bucura în mod gratuit,  așa cum este firesc, dar deloc la îndemână de cele mai multe ori.

Citește povestea completă aici.

Despre autor

avatar

Asociația Mai bine a fost fondată în 2009 în Iași cu scopul de a contribui la dezvoltarea durabilă locală, abordând toate cele trei dimensiuni ale acesteia: natura, societatea, economia. În prezent este cea mai activă organizație în domeniul ecologiei umane și urbane și o referință la nivel național în sfera economiei sociale

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.