Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dar din dar – Crăciun pentru fiecare

0

– articol scris de Anca-Aurora Chiosea, Fundaţia Cuvântul Întrupat-

În ultimii ani, a devenit tot mai evident pentru mulţi dintre noi faptul că sărbătoarea Crăciunului înseamnă, înainte de toate, să avem mâncăruri din belşug pe masă, să avem liber de la serviciu, să avem cadouri pentru cei dragi nouă, să avem brad împodobit în casă, să avem, să avem…

Am avut zilele acestea marea bucurie să fim partenerii unui grup de copii care ne-au dat o lecţie despre ceea ce AR TREBUI să fie cu adevărat Crăciunul: să te gândeşti la alţii, la ceilalţi, la cei care au nevoie, şi nu în primul rând la tine, şi să oferi Darul.

Copiii despre care vă spuneam, conştienţi că nu toţi copiii primesc de Crăciun jucării scumpe, haine frumoase, laptopuri sau telefoane nou-apărute, s-au gandit să strângă bani, să cumpere daruri şi pentru cei la care această sărbatoare nu aduce farmecul pe care îl așteptăm noi: trăiesc tot în frig, în sărăcie, cu puțină mâncare. Ne-au rugat să îi ajutăm să-şi ducă planul la îndeplinire şi am făcut-o cu mare bucurie. Am cumpărat împreună darurile pe care aveam să le oferim. Şi trebuie să vă spunem că acestea nu au însemnat deloc ceea ce ar crede cei mai mulţi. Am cumpărat cartofi, lapte, ulei, paste, conserve, mălai, orez, portocale, apă, săpun, şampon. Pentru că acestea sunt adevărate investiţii pentru prea multe, pentru nepermis de multe familii ce trăiesc în Galaţiul nostru, în 2011. Pentru că prea mulţi copii nu au şansa să aibă prea des o masă mai bogată, care pentru majoritatea face parte din normalul fiecărei zile. 18 dintre “cutiile de pantofi cu suflet” care vin în România de mai mulţi ani au ajuns în braţele a 18 copii. Am putut să ducem câte ceva şi pentru adulţii din aceste familii: am primit, la rândul nostru, o donaţie de haine pe care le-am putut dărui.

Şi pentru că aceste daruri sunt importante şi extrem de utile celor care le-au primit, ne-am deschis braţele şi le-am oferit cu mare bucurie. Dar cum a oferi lucruri nu este cel mai important, am adăugat darului nostru ceea ce ar trebui să primească fiecare dintre noi: Vestea bună a Naşterii lui Isus. Da, acesta este Darul pe care împreună cu copiii noştri l-am oferit celor 8 familii cu copii dintr-unul din cele mai sărace cartiere ale oraşului nostru. Ne-am deschis inimile şi, prin colindă, le-am oferit ceea ce inseamnă esenţa Crăciunului. Nu ştim dacă pe cei vizitaţi de noi, adulţi şi copii, i-au încântat mai mult darurile de pus pe masă sau cele de pus în suflet, dar ne-au mărturisit că bucuria cea mai mare le-a adus-o surpriza pe care le-a prilejuit-o această întâlnire: erau obişnuiţi să nu-i viziteze aproape nimeni de Crăciun. Mărturisim că am plecat de la aceşti oameni încărcaţi cu sentimentul bucuriei dat de bucuria lor, am plecat mai bogaţi decât ajunsesem în acest cartier sărac. Pentru că bucuria lor era adevărată, autentică, nedisimulată, semănând cumva cu cea a păstorilor din Noaptea de demult.

Le mulţumim celor care au fost alături de noi la această acţiune pe care o putem numi fără să greşim “Dar din dar”: ceea ce am primit am sporit cu colindul şi inima noastră şi am dat mai departe. Aşadar, aducem mulţumiri copiilor, tinerilor şi voluntarilor Fundaţiei Cuvântul Întrupat care au participat, Grădiniţei Benthal din Tecuci pentru cutiile cu cadouri pentru copii, Nicoletei pentru cei 9 saci de haine de adulţi, copiilor de la Biserica Creştină Baptistă “Sfânta Treime” pentru banii strânşi şi jucăriile donate.

Vă spuneam că totul a început de la iniţiativa unui grup de copii, apoi, dar lânga dar, am realizat împreună ceea ce a fost primit cu atâta bucurie. Nu ştim dacă educaţia acestor copii CARE S-AU GÂNDIT ŞI LA ALŢII se datorează în primul rând bisericii în care ei merg, sau familiilor lor, sau şcolii, sau prietenilor lor, dar ştim cu sigurantă că ar trebui să se datoreze măcar în parte fiecaruia dintre noi şi tuturor, culturii şi comunităţii în care ei cresc. Din păcate, suntem aproape convinşi că nu este aşa.

Dacă tu şi copilul tău nu aţi dus deja Darul, mai aveţi timp să o faceţi. Fă din acest Crăciun adevărata Sărbătoare. Şi nu te gândi că te costă, fii dispus mai întâi să oferi măcar un strop din ceea ce tu ai primit: repetaţi împreună un colind, din cele adevărate, ce vestesc Naşterea, şi pe care îl ştii deja din copilăria ta, luaţi covrigi şi mere, cât să intre în buzunarele hainei şi poate fi de ajuns. Poate fi mult mai mult decât au primit vreodată mulţi copii săraci. Şi, în plus, copilul tău învaţă ceea ce poate fi una dintre cele mai importante lecţii ale vieţii lui: să dăruiască.

Vă dorim ca în acest an, la Sărbătoarea Naşterii lui Isus, să aveţi şi să dăruiţi dragoste pentru oameni, să aveţi şi să dăruiţi seninătatea dată de bucuria Veştii Minunate, să aveţi şi să dăruiţi gânduri şi fapte bune pentru cei care nu au pâine pe masă sau căldură în casă, să aveţi şi să dăruiţi lumină cu inimile voastre de creştini, să aveţi şi să daruiţi senin, o colindă în dar pentru toţi cei la care nu se gândeşte nimeni, să fiţi voi înşivă un dar ca o colindă pentru toţi cei care au nevoie de el, să aveţi şi să dăruiţi, să dăruiţi…

 

————-

Fundaţia Cuvântul Întrupat

info@cuvantulintrupat.com

www.cuvantulintrupat.com

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.