Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curs gratuit de antreprenoriat social la Bacău

0

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP România), în colaborare cu Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI), Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI Eleutheria) și Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR) a organizat, la  Bacău, în perioada 20-22 martie 2013, seminarul de formare “Competenţe antreprenoriale în economie socială”.

Cursul se concentrează în special pe antreprenoriatul social, activitate care presupune dezvoltarea comunităților dezavantajate, cum sunt cele de romi, prin implicarea acestora, a autorităților locale și a societății civile în activități durabile și profitabile, care vor avea capacitatea să genereze autosustenabilitate și independenţa solutiilor sociale.

Timp de trei zile, specialiştii în incluziune socială din cadrul instituţiilor publice locale şi organizațiilor neguvernamentale din regiunea de dezvoltare Nord-Est au discutat despre conceptele teoretice de bază ale antreprenoriatului social, precum şi despre rolul autorităţilor publice în dezvoltarea modelelor de economie socială pentru comunităţile de romi. De asemenea, cursanţii au avut ocazia să înţeleagă care sunt avantajele şi provocările legate de dezvoltarea și implementarea planului de afacere socială.

La finalul acestui curs, susţinut de doi experţi în economie socială şi antreprenoriat, peste 30 de participanți au obținut certificare CNFPA în grupul de competențe – antreprenor în economia socială și au dobândit competenţe antreprenoriale specifice economiei sociale, prin care să contribuie la creşterea nivelului de incluziune socială a comunităţilor de romi din regiunea Nord-Est.

IMG_0378

Economia socială este un concept nou în România ultimilor ani, un instrument folosit pentru a găsi soluţii la problema excluziunii sociale. Corelată cu alte politici şi măsuri de incluziune a comunităţilor dezavantajate, economia socială poate deveni una dintre soluţiile pe termen lung de integrare a comunităţilor de romi, de combatere a sărăciei, precum şi de angajare în muncă. Tipul de servicii furnizate de către entităţile de economie socială, efectele acestora asupra comunităţii (incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, crearea de noi mecanisme de dezvoltare participativă şi a unei infrastructuri sociale durabile, creşterea capitalului social, uman) asigură economiei sociale un rol major în cadrul procesului de dezvoltare locală şi regională. Investitia socială presupune folosirea resurselor financiare pentru a genera beneficii sociale și economice.

În Romania, în ultimii zece ani, s-a dezvoltat o serie variată de investiții sociale și au fost introduse forme noi de economie socială. Această creștere se reflectă în mod direct în apariția unei generații noi de antreprenori sociali și a unor oportunități de dezvoltare a formelor de economie care au impact asupra comunităților.

Seminarul regional “Competenţe antreprenoriale în economie socială” este componentă de bază a proiectului “Economia socială ca soluție a dezvoltării comunităților Roma din România” POSDRU/69/6.1/S/34922, fiind al treilea dintr-o serie de şase seminarii organizate în cinci regiuni de dezvoltare ale României. Primul seminar a avut loc la Cluj, după care au urmat Călăraşi și Bacău.

Următoarele seminarii vor avea loc la Târgu Mureş (mai 2013), Drobeta Turnu Severin (iulie 2013) și Oradea (septembrie 2013).

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.