Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum e să fii un asistent social pe bune

0

În perioada 2 martie – 18 martie, Asociația Liga Studenților de la Filosofie Iași a oferit oportunități de dezvoltare profesională unui grup de 15 voluntari printr-o colaborare cu Primăria orașului Berești, cu sprijinul domnului primar Mihai Bejan. Aceștia au ajutat departamentul de Asistență Socială prin realizarea anchetelor sociale, completarea dosarelor și distribuirea ajutoarelor din partea Uniunii Europene, dar au implementat și o activitate de redactare CV-uri pentru persoanele șomere din localitate.

Liga Studenților de la Filosofie Iași a organizat activitatea cu scopul de a oferi voluntarilor oportunitatea de a dobândi informații și de a le folosi în domeniul asistenței sociale. Activitatea s-a desfășurat timp de trei saptamani: 2-3-4 martie, 9-10-11 martie și 16-17-18 martie. Fiecare tură cuprindea o echipă de 5 voluntari care urmează ciclul de învățământ superior la Universitatea Alexandru-Ioan Cuza din Iași.

Avand in vedere faptul ca practica de specialitate conformă specializării Asistență Socială a fost redusă la mediul online, voluntarii s-au înscris extrem de rapid, locuri ajungând să fie indisponibile în doar câteva ore. Aceștia au oferit câte un feedback pentru activitatea realizată prin care mulțumeau asociației pentru șansa oferită, dar și Primăriei Berești pentru deschiderea manifestată față de ei.

Despre experiență din perspectiva studenților

Ionel Lavinia, studentă în anul 2 la specializarea Asistență Socială:Activitățile desfășurate în orașul Berești au reprezentat pentru mine atât un prilej de dezvoltare personală, cât și profesională. Întâlnirea cu primarul orașului Berești a fost una benefică, acesta ne-a prezentat fiecare departament din primărie și cu ce se ocupă acestea. Pe parcursul celor 3 zile, doamnele angajate la departamentul de asistență socială din cadrul primăriei orașului Berești ne-au oferit informații valoroase cu privire la partea practică a acestei profesii. Le-am însoțit pe teren și am efectuat o anchetă socială și am introdus în calculator datele colectate ale beneficiarilor. O altă activitate față de care am prezentat interes a fost actualizarea și verificarea datelor din dosarele beneficiarilor, întrucât am aflat pe această cale ce conține un dosar de beneficiar. Am reușit să participăm și la o acțiune de ecologizare a orașului, care ne-a permis să dăm dovadă de spirit civic. În urma zilelor de voluntariat am legat prietenii puternice cu ceilalți colegi și am rămas doar cu amintiri plăcute și informații valoroase.”

Diana Apetroaie, studentă în anul 1 la specializarea Asistență Socială: ”A fost o experiență din care am avut foarte multe de învățat. Alături de doamnele de la Asistența Socială am făcut diverse activități, dar ce mi-a plăcut cel mai mult este că am avut ocazia să vedem cum se face o anchetă de teren. Mi-a plăcut foarte mult inițiativa domnului primar de a face din Berești un oraș mai bun. Acesta a organizat o activitate de ecologizare, unde am fost și noi invitați să participăm. Am apreciat implicarea domnului primar în aceasta activitate, dar și căldură cu care ne-a primit.”

Ioana Tudor, studentă în anul 1 la specializarea Asistență Socială: ”Voluntariatul la Berești a fost o experiență unică de care îmi voi aminti cu mereu. Am cunoscut persoane deosebite ,am legat prietenii si cel mai important am invatat ce presupune meseria de asistent social intr-o primarie. În prima zi, domnul primar ne-a prezentat instituția, am stabilit ultimele detalii referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurăm si ne-a explicat ce presupune un loc de munca în incinta Primariei. Doamnele de la Asistență Socială ne-au primit cu caldură, au fost foarte amabile și deschise cu noi încă de la început. Am mers împreună cu dumnealor pe teren, am organizat documentele în dosarele pentru ajutor social și am împărțit pachete cu produse de igienă personală persoanelor asistate social. Prin aceste activități am învățat ce înseamnă responsabilitatea, implicarea și nu în ultimul rând, merseria de asistent social. O altă activitate a fost cea de ecologizare, o ințiativă foarte bună a domnului primar unde au participat copii si adulți de toate vârstele. Ceea ce m-a impresionat a fost implicarea directă a acestuia, fiind un exemplu pentru cetățenii din orașul Berești. În urma acestei experiențe am realizat cât de multe persoane sunt defavorizate și cât de mult contează o vorbă bună, o îndrumare. Am primit cele mai calde zâmbete și mă bucur enorm că am putut contribui cât de puțin la fericirea acestora.”

Mălina Apetri, studentă în anul 2 la specializare Relații Internaționale și Studii Europene: ”Această experiență a fost una nouă pentru mine și tind să cred că o să o țin minte mult timp. În primul rând, doamnele s-au comportat frumos cu noi, au fost deschise, ne-au lăsat să participăm la donarea produselor de igienă, chiar și la oficializarea unei căsătorii. Mi-a plăcut foarte mult faptul că am mers pe teren și că am auzit câteva dintre poveștile persoanelor defavorizate. De asemenea, consider că primarul se implică mult în transformarea orașului într-un loc mai bun.”

Elena Sposob, studentă în anul 2 la specializare Relații Internaționale și Studii Europene: ” Prima zi la primărie a fost una productivă deoarece domnul primar ne-a prezentat cum merg lucrurile într-o primărie. La activitatea de ecologizare am apreciat inițiativa domnului primar de a determina tinerii să nu mai arunce gunoaie la întâmplare, participand el însuși la strângerea gunoaielor. A fost distractiv și interesant să avem ocazia de a participa la oficializarea unei căsătorii. De asemenea, mi-a plăcut faptul că doamnele de la primărie au fost drăguțe cu noi și ne-au ajutat să învațăm lucruri noi: mersul pe teren, așezarea documentelor în dosarele de ajutor social și oferirea de pachete cu produse de igienă personală. Participând la activitățile de la Berești, am realizat că există multe persoane defavorizate. Aici am văzut ce fericire poți aduce pe chipul unei persoane cu puțin ajutor și dacă îți iei din timpul tău pentru a le oferi bunătate.”

Elena Șchianu, studentă în anul 2 la specializarea Asistență Socială: ” Fiind studentă în anul 2 la Asistență Socială sunt atât de dornică să cunosc acest domeniu, să lucrez pe teren, să mă familiarizez cu tot ce înseamnă asta. Mi-a prins foarte bine experiența asta, am observat măcar puțin ce face un asistent social la primărie, care sunt problemele cu care se confruntă, am observat și câteva tipuri de beneficiari, am văzut cum arată un dosar a unui beneficiar, o descriere a cazului observat la domiciliul clientului. Toți oamenii de acolo au fost foarte drăguți cu noi, am rămas surprinsă de primar, de sinceritatea lui și de cât de mult face diferența o minte mult mai deschisă și cât de mult e nevoie de persoane tinere și cu dorința de schimbare.”

Alexandra Diaconu, studentă în anul 1 la specializarea Asistență Socială: ” Încă din prima zi, la primăria din Berești, domnul primar cât și doamnele din departamentul de asistență socială ne-au primit cu brațele deschise, oferindu-ne ocazia de a descoperi meseria de asistent social. Personal, mi-am atins scopul activității, acesta fiind misiunea de a intra în rolul unui asistent social și de a învața în ce consta aceassta meserie. De asemenea, și obiectivele au fost atinse. Am văzut cum arată un dosar al unui beneficiar, actele necesare, redactarea unui rezumat de anchetă socială și munca depusă în a ajuta oamenii care au nevoie. Experiența de la Berești m-a făcut sa văd realitatea, m-a făcut să realizez că există oameni care chiar au nevoie de ajutor social și mai presus de toate că asistentul social are un rol important in comunitate.”

Comunicat scris de Voluntar Coordonator, student Bului Cristian-Bului

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.