Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cultura si tainele painii: Colacul ritualic la nunta – Turta miresei si Colacul de intampinare

0

Turta miresei/ Colacul miresei

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Foto: brutaria.com

colacul miresei

Colacul miresei (Turta miresei) este considerat cel mai important  colac al nunții, fiind de obicei rotund, impodobitacu diverse ornamente și împletituri.

Motivul caracteristic al colacului de mireasa este împletitura, decorată sau nu cu pasări sau flori din aluat sau cu busuioc proaspat.

Colacul miresei este un simbol al fertilității și poate fi rupt fie de nașă (Oltenia, Muntenia, Moldova), fie de mireasa însăși (Transilvania) deasupra capului ei inainte de a pleca la cununie.

Ingrediente:

  • 650 g făină de grîu Gold Maya,
  • 1,5 pahar lapte,
  • 2 ouă,
  • 2 linguri margarină,
  • 2 linguri zahăr,
  • 2 g vanilie,
  • sare,
  • 10 g drojdie,
  • 1 ou pentru ungere.

Mod de preparare:

Se amestecă 150 ml. lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zahărul şi sarea, apoi se adaugă 325 g. făină, 1 ou şi 1 lingură de margarină. Se frămîntă aluatul, apoi se lasă la cald, acoperit cu o pînză, timp de 20-25 minute. Se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente.

Se frămîntă aluatul şi se lasă la dospit, la cald, acoperit cu o pînză, timp de 35-40 min.

După ce a dospit aluatul până ce și-a triplat volumul, se împarte în 3 bucăți inegale – de aproximativ 40 %, 40% şi 20%  și se lasă “să se odihnească” timp de cateva minute.

Fiecare dintre cele 2 bucăți mai mari de aluat se împarte în mai multe părți egale (2, 3, 4, 6, 8 etc.) care se modelează sub forma unor fâșii; apoi fâșiile rezultate se împletesc în două, trei, patru, şase, opt sau mai mai multe până ce iau forma unei cosițe.

Fiecare cosiţă se apasă uşor cu un făcăleţ de lemn iar capetele se unesc, ca să se obţină doi colăcei. Colacii se pun unul peste altul, astfel încît sutura celui de sus să fie cît mai departe de sutura celui de jos. Se unge cu ou bătut.

Din restul aluatului se formează flori sau ghirlande cu care se împodobește colacul apoi se lasă încă 10-15 minute să crească.

Se dă la cuptor la o temperatură de 175-180 de grade pentru 40-45 minute.

Pentru mai multe detalii, găsiți un film de prepare a Colacului traditional pe Youtube

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 31 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro si pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Colacul de întâmpinare

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Foto: brutaria.com

 colacul mirelui

Colacul de Întâmpinare este mare (1,6 kg.) și dulce, în formă de pâine rotundă, din făină de grâu superioară (Gold Maya BL00) fiind împodobit cu împletituri și flori. Este folosit pentru întâmpinarea nașilor de către miri și părinții lor.

Aluatul pentru Colacul de Întâmpinare se face la fel ca cel pentru Turta Miresei dar diferă modul în care este împletit și împodobit.

Ingrediente:

  • 650 g făină de grîu Gold Maya,
  • 1,5 pahar lapte,
  • 2 ouă,
  • 2 linguri margarină,
  • 2 linguri zahăr,
  • 2 g vanilie,
  • sare,
  • 10 g drojdie,
  • 1 ou pentru ungere.

Mod de preparare:

Se amestecă 150 ml. lapte (la temperatura camerei) cu drojdia, zahărul şi sarea, apoi se adaugă 325 g. făină, 1 ou şi 1 lingură de margarină. Se frămîntă aluatul, apoi se lasă la cald, acoperit cu o pânză, timp de 20-25 minute. Se adaugă restul de lapte şi celelalte ingrediente.

Se frămîntă aluatul şi se lasă la dospit, la cald, acoperit cu o pânză, timp de 35-40 min.

După ce a dospit aluatul până ce și-a triplat volumul, se împarte în două părţi, în proporţie de 90% şi 10%.

Din bucata mai mare de aluat se formează o bilă mare, se acoperă cu pânză şi se lasă pentru un timp să se odihnească.

Din restul aluatului se formează o fâșie de aluat (care se poate împleti în 2 sau 3 bucăți) şi elemente decorative (flori, frunze).

Fâșia de aluat împletit se aplică în jurul bilei (în partea de jos), se pun elementele decorative, se unge cu ou bătut şi se lasă pentru 15-20 de minute.

Se dă la cuptor, acesta fiind încălzit pînă la temperatură de 175-180 de grade pentru 40-45 minute.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 31 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro si pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.