Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinţă la Iaşi – Modelul Economiei Sociale în România: economia socială oferă profit pentru oameni

0

Asociația Alternative Sociale, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice din București, a organizat conferința de lansare a Raportului de Deschidere privind Economia Socială în România: Profit pentru oameni. Evenimentul, parte a proiectului POSDRU/69/6.1/S/33490 Modelul Economiei Sociale în România, a avut loc marți, 31 ianuarie 2012, la Hotel Unirea din Iași. Scopul acestui eveniment a fost acela de a oferi un cadru specializat de discuție și oportunități de networking pentru cei implicați și/sau interesați de economia socială, precum și recomandări pentru dezvoltarea acestui sector. Reprezentanți ai administrației centrale și locale din Iași și Bacău, ai ONG-urilor, reprezentanți ai cooperativelor și specialiști în economie socială au participat la această conferință.

Evenimentul a debutat cu discursurile domnilor Silviu Neguț – Decanul Facultății de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București, și Nicu Gavriluță – Decanul Facultății de Filosofie și Științe Social – Politice, Universitatea Al.Ioan Cuza din Iași. După prezentarea rezultatelor cercetării în ceea ce privește sectorul economiei sociale în România, în cadrul conferinței a fost lansat și primul număr al Revistei de Economie Socială. În a doua parte a conferinței, invitații au participat la o dezbatere în ceea ce privește rolul economiei sociale în integrarea grupurilor vulnerabile și dezvoltarea comunităților.

Raportul de deschidere privind starea economiei sociale în România: Profit pentru oameni oferă o imagine de ansamblu în ceea ce privește economia socială în țara noastră și potențialul său de dezvoltare și propune, de asemenea, o definiție integrată a acestui sector. Concluziile principale ale Raportului sunt menite să ajute la transformarea economiei sociale într-o forță economică capabilă să genereze mai multe locuri de muncă pentru persoanele care au dificultăți în integrarea pe piața muncii. Acest lucru poate fi realizat prin crearea unei strategii naționale integrate și colaborare inter-instituțională la nivel local și central, prin dezvoltarea unui cadru instituțional și prin crearea de măsuri de politică fiscală menite să încurajeze jucătorii din economia socială. Cu toate că termenul de economie socială nu este foarte bine cunoscut, Revista de Economie Socială va crește nivelul de informare și înțelegere prin oferirea unei game variate de informații – articole, interviuri, recenzii de carte- pentru toți acei interesați de acest domeniu”, a declarat dl. Cătălin Luca, Manager Proiect Modelul Economiei Sociale în România.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Asociația Alternative Sociale, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice din București,  implementează proiectul Modelul Economiei Sociale în România din martie 2011. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2010 – Axa Prioritară 6: Promovarea Incluziunii sociale și este parte a Programului de țară pentru România 2010-2012 al PNUD. Proiectul sprijină grupurile dezavantajate și, în mod special, persoane de etnie Romă, persoane cu dizabilități, tineri postinstituționalizați și persoane cu venit minim garantat să devină independente pe o piață a muncii flexibilă.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.