Conferința citiZEN, Galați

0

„Atunci când te naști într-un oraș, ești automat numit cetățean, dar te-ai gândit vreodată ce înseamnă cu adevărat să fii unul? Responsabilitatea fiecăruia dintre noi este să știm ce se întâmplă în jurul nostru, cum funcționează sistemul, care ne sunt drepturile, ce putem face cu ele, dar și care ne sunt obligațiile, în special atunci când vine vorba de protejarea mediului înconjurător.”

Așa începea descrierea unei conferințe aflate în premieră în Galați, desfășurată la Primăria Galați, pe nume Conferința citiZEN. Aceasta a îmbinat simțul civic de implicare în societate cu cel al protejării mediului înconjurător. În data de 21 octombrie 2017, 3 speakeri naționali au venit să își împărtășească ideile și cunoștințele într-un mediu non-formal, plin de oameni cu inițiativă care aleg să acționeze pentru comunitate și viitor. Aceștia sunt: Cristina Munteanu – Manager Național al proiectului Protejați Sturionii, cel mai valoros dar al Dunării, de la WWF Romania, Dr. Marin Toma – Coordonator Național al inițiativei de voluntariat Plantam fapte bune în România și Alexandru Octavian Chivu – reprezentant RoRec pe Galați.

Conferința dedicată celor dornici să afle cum pot deveni cetățeni implicați în problema reciclării și a protejării mediului înconjurător a apărut ca proiect de follow-up în urma școlii de vară Camp Kennedy – proiect organizat de American Councils for International Education și sprijinit de Ambasada Americană, ce s-a desfășurat în luna august în București.

Și totuși, cum a avut loc această conferință în Galați?

Ei bine, Cristina Diaconu a fost printre norocoșii 25 de participanți selectați din cei 173 înscriși din toată țara pentru Camp Kennedy. Astfel, Conferința citiZEN, bazată pe problemele cu care ne confruntăm în prezent, a luat naștere prin munca unei fete de 18 ani, sprijinită de American Councils for International Education, Primăria Galați, și a unei echipe de voluntari coordonată de eleva din ONG-ul local Education & Support Sphere.

Iată câteva cuvinte ale organizatoarei:

„Nu cred că pot exprima cât de important este pentru fiecare dintre noi să reciclăm sau să avem grijă de această planetă în general. Consider că în Galați nu se respectă colectatul selectiv și reciclarea atât de mult pe cât ar trebui, iar dacă există comunități ce au implementat acest mod de a trăi, nu văd de ce noi, gălățenii, nu am putea. Până la urmă totul vine de la fiecare dintre noi iar dacă noi luăm decizia potrivită acum și ne ținem de ea, vom reuși să schimbăm ceva. Singura condiție este chiar să facem asta. Sunt încântată că am reușit să aduc acești speakeri la Conferință deoarece au oferit informații mai mult decât folositoare și invit pe toată lumea să profite de oportunitățile de reciclare din Galați, mai ales având în vedere că sunt gratis, ba chiar poți primi tu bani dacă reciclezi, fie că îi donezi sau nu este decizia ta.”

Bineînțeles că am reușit să facem rost și de părerile unor participanți la conferința de sâmbătă:

„Conferința citiZEN mi s-a părut un mod interesant și captivant de a conștentiza impactul pe care îl avem de fapt asupra mediului. Mulți dintre noi nu realizăm că putem schimba viitorul, dar totul depinde de noi și conferința citiZEN e aici să demonstreze asta.” (Stanciu Loredana)

„Conferința citiZEN chiar te poate motiva cu privire la acțiunile tale în viitor.” (Iancu Ovidiu Alexandru)

„O experiență nouă. Oameni deschiși. Perspective inedite. Trezitul de dimineață a meritat. Mulțumesc! 😊 (Mihăila Andreea)

„Conferința citiZEN formează mediul prielnic pentru tineri de a întâlni persoane cu aceleași pasiuni și provocări cu ale lor. De asemenea, la fel de important este și că tinerii au ocazia de a li se răspunde la unele întrebări ce îi frământă. M-am simțit minunat, am cunoscut oameni noi și am aflat mai multe detalii referitoare la voluntariatul în domeniul plantării de copaci.” (Petrasc Diana)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.