Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Comunități ACTIVE

0

Cum au reușit membrii asociației ACTIV Moinești să dezvolte comunitatea locală prin organizarea unui concurs de mountain bike.

Organizația non-guvernamentală Activ Moinești face parte din rețeaua de ONG-uri înființate cu ajutorul Petrom sau sprijinite de aceasta.

„Asociația a luat ființă ca idee în toamna lui 2010 ca apoi, în 2011, în cadrul activităților desfășurate cu ocazia “Zilelor Culturale ale Municipiului Moinești“, să devină realitate. La început am luat-o ca pe o joacă în care un grup de prieteni încerca să-și petreacă altfel timpul liber, să fie voluntari, să se implice în problemele comunității, să vină în sprijinul tinerilor cu o alternativă nouă de petrecere a timpului liber, într-un cuvânt să devină ACTIVI”, spune Luminița Bănașu, reprezentant Petrom și membru fondator al Asociației Activ Moinești.

MTB_3

Datorită Activ Moinești și Petrom, numeroase proiecte comunitare au fost implementate în zona Moinești – Zemeș, printre cele mai importante numărându-se: workshop-uri de educație antreprenorială, cursuri de formare profesională, târguri de promovare a producătorilor locali sau campanii de prevenire și siguranță.

Începând cu anul 2012, Petrom și Activ Moinești, alături de autoritățile locale, au dat startul MTB Moinești – Zemeș, una dintre cele mai atractive competiții pentru cei pasionați de mountain biking din România. Dealuri, munți, păduri si condiții de drum petrolier accidentat – peisajul perfect pentru o competiție de mountain bike. Scopul concursului a fost să scoată în evidență cât mai mult frumusețea și potențialul turistic pe care îl oferă zona.

Peste 80 de persoane au participat la cea de-a doua ediție a competiției MTB Moinești-Zemeș, desfășurată în octombrie 2013, iar mărturiile lor sunt elocvente pentru succesul promovării turistice:

”Am început să redescopăr Moldova. Mi-a plăcut urcarea pe drumul de dale betonate pentru că iubesc asfaltul și drumurile de munte. Fetele mele s-au simțit super la Zemeș”, spune unul dintre participanții la competiție, în timp ce un altul declară că ”la anul revin cu siguranță pentru mai multe zile în zonă, cu toată familia”.

Cuvintele de laudă vin de altfel și din partea cicliștilor experimentați, cu multe concursuri la activ.

Particip de ani buni la toate competițiile de MTB din țară și la cele mai importante din afară, dar așa mobilizare și coordonare rar am văzut. Felicit echipa de la Moinești pentru un eveniment desfășurat ca la carte și la standarde europene. Faptul că am câștigat locul I la categoria mea de vârstă la Zemeș deja e un motiv de dublă bucurie pentru că sunt convins că acest concurs va rămâne un reper pentru ciclismul românesc„, spune Marius Ionașcu din Galați – locul I categoria 45+ la ediția din 2013 a competiției.

MTB_2Puțini știu însă că în spatele organizării fără cusur este munca depusă de voluntarii Asociației ACTIV Moinești, alături de întreaga comunitate a localitaților Moinești și Zemeș. Localnici, de la oameni maturi la elevi din școlile locale, poliție, jandarmi, medici, pompieri, primari s-au alăturat cu toții pentru a organiza ceea ce este acum o mult așteptată competiție de mountain biking din România.

Concursul de la Zemeș, care se va desfășura în 2014 pe 21 septembrie, înseamnă mult mai mult decât promovarea turistică. Dezvoltarea comunitară prin stimularea afacerilor locale și promovarea antreprenorilor locali este unul dintre obiectivele majore ale proiectului. Astfel, în paralel cu manifestarea sportivă, ACTIV Moinești organizează târgul de toamnă, unde sunt promovați producătorii locali, identificați anterior printr-un parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – Promovarea specificului autentic moineștean.

Deși mai sunt multe de făcut, pentru cele două comunități – Zemeș și Moinești – competiția de mountain bike s-a dovedit a fi catalizatorul dezvoltării zonei. Și totul a pornit de la o ”simplă” analiză a resurselor existente, puse în valoare de o mână de oameni inimoși!

Până în prezent, există 6 astfel de organizații non-guvernamentale în zonele în care compania își desfășoară activitatea: Schela (jud. Galați), Suplacu de Barcău (jud. Bihor), Moinești-Zemeș (jud. Bacău), Bustuchin (jud. Gorj), Poboru (jud. Olt), Băicoi (jud. Prahova). Organizațiile reprezintă un spaţiu de dialog comun între o companie privată şi o comunitate locală, cu scopul de a găsi soluții la problemele comunității și de a genera idei și proiecte pentru dezvoltarea acesteia.

MTB_1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.