Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cometa PANSTARRS

0

Cometa PANSTARRS monitorizată de la Observatorul Astronomic Galaţi

 

      Pe lângă activităţile educative şi observaţiile astronomice de zi şi de noapte pentru publicul vizitator, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi desfăşoară şi activităţi ştiinţifice de monitorizare şi calculare a orbitelor corpurilor mici (asteroizi, comete, etc) din Sistemul Solar, date pe care le transmite către Minor Planet Center.

În acest sens, în luna aprilie, pe parcursul mai multor nopţi, specialiştii din cadrul Observatorului Astronomic au observat cometa PANSTARRS prin telescopul principal al observatorului. În urma acestor observaţii, au fost măsurate mai multe poziţii (coordonate cereşti) ale cometei, raportate ulterior la Minor Planet Center, organismul care se ocupă cu centralizarea şi calcularea orbitelor corpurilor mici.

Această cometă a fost descoperită în anul 2011, de către observatorul astronomic PANSTARRS 1, din Hawaii, şi a fost una din cele mai spectaculoase comete ce a putut fi fotografiată anul acesta. Cometa PANSTARRS a trecut la periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare de pe orbita cometei) pe 10 martie.

„Anul 2013 pare a fi anul cometelor, având în vedere că foarte multe comete pot fi observate prin instrumente de mici dimensiuni, unele chiar şi cu ochiul liber. Una dintre aceste comete este cometa C/2011 L4 (PANSTARRS), care a fost vizibilă şi cu ochiul liber pe parcursul lunii martie. Pe baza imaginilor obţinute în urma observaţiilor cu telescopul, am realizat un scurt film, care prezintă mişcarea cometei pe cer şi în care sunt vizibile cele două cozi ale cometei (coada de praf şi coada ionică). Filmul este disponibil la următoarea adresă: http://www.youtube.com/watch?v=dCho2jY2Dfg,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galaţi.

Cometele sunt resturi rămase în urma formării Sistemului Solar, fiind numite şi “bulgări de noroi îngheţat”. Nucleul unei comete are dimensiuni mici, şi este alcătuit din rocă, apă, compuşi organici şi gaze îngheţate. În momentul în care o cometă se apropie de Soare, radiaţia solară face ca apa şi gazele să treacă direct din stare solida în stare gazoasă, astfel aparând coama şi coada, elemente caracteristice pentru o cometă.

cometa PANSTARRS

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.