Cometa PANSTARRS

0

Cometa PANSTARRS monitorizată de la Observatorul Astronomic Galaţi

 

      Pe lângă activităţile educative şi observaţiile astronomice de zi şi de noapte pentru publicul vizitator, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi desfăşoară şi activităţi ştiinţifice de monitorizare şi calculare a orbitelor corpurilor mici (asteroizi, comete, etc) din Sistemul Solar, date pe care le transmite către Minor Planet Center.

În acest sens, în luna aprilie, pe parcursul mai multor nopţi, specialiştii din cadrul Observatorului Astronomic au observat cometa PANSTARRS prin telescopul principal al observatorului. În urma acestor observaţii, au fost măsurate mai multe poziţii (coordonate cereşti) ale cometei, raportate ulterior la Minor Planet Center, organismul care se ocupă cu centralizarea şi calcularea orbitelor corpurilor mici.

Această cometă a fost descoperită în anul 2011, de către observatorul astronomic PANSTARRS 1, din Hawaii, şi a fost una din cele mai spectaculoase comete ce a putut fi fotografiată anul acesta. Cometa PANSTARRS a trecut la periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare de pe orbita cometei) pe 10 martie.

„Anul 2013 pare a fi anul cometelor, având în vedere că foarte multe comete pot fi observate prin instrumente de mici dimensiuni, unele chiar şi cu ochiul liber. Una dintre aceste comete este cometa C/2011 L4 (PANSTARRS), care a fost vizibilă şi cu ochiul liber pe parcursul lunii martie. Pe baza imaginilor obţinute în urma observaţiilor cu telescopul, am realizat un scurt film, care prezintă mişcarea cometei pe cer şi în care sunt vizibile cele două cozi ale cometei (coada de praf şi coada ionică). Filmul este disponibil la următoarea adresă: http://www.youtube.com/watch?v=dCho2jY2Dfg,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galaţi.

Cometele sunt resturi rămase în urma formării Sistemului Solar, fiind numite şi “bulgări de noroi îngheţat”. Nucleul unei comete are dimensiuni mici, şi este alcătuit din rocă, apă, compuşi organici şi gaze îngheţate. În momentul în care o cometă se apropie de Soare, radiaţia solară face ca apa şi gazele să treacă direct din stare solida în stare gazoasă, astfel aparând coama şi coada, elemente caracteristice pentru o cometă.

cometa PANSTARRS

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează