Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Colocviu: „Si dupa Copenhaga?” / 11-12 noiembrie 2010 Iasi

0

11-12 noiembrie, corpul R (clădirea Romtelecom), sala 502

Organizatori: Centrul Cultural Francez din Iaşi, Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „Al.I. Cuza”, Institutul de Studii Diplomatice al Universităţii din Bucureşti şi Asociaţia „Mai Bine” „La Copenhaga a fost uitat un invitat – Pamântul” – Michel Serres*

Pe 11-12 noiembrie va avea loc la Iaşi Colocviul internaţional „Şi după Copenhaga?” Invitaţi veniţi din Franţa, Belgia, Germania, România, Finlanda şi Portugalia vor reaminti mizele summitului de la Copenhaga şi vor dezbate utilitatea reconsiderării sistemului nostru economic. Conferinţele se vor concentra pe subiecte privind situaţia resurselor naturale, a securităţii energetice şi a schimbărilor climatice care afectează Planeta. Foarte curând, pe 29 noiembrie, la un an de la „COP15 Copenhaga” urmează „COP16 Cancun Mexic”. „Incotro privim?” este una dintre provocările lansate.

Joi, 11 noiembrie, în deschiderea colocviului vor vorbi Geoffroy De Schutte, fost director al World Wide Found for Nature, Fabienne Reuters, reprezentant al delegeţiei Wallonie-Bruxelles la Bucureşti şi Jean-Baptiste Cuzin, ataşat de cooperare tehnică şi adjunct al Consilierului de cooperare şi acţiune culturală al Ambasadei Franţei în România.

Primele prelegeri din program vor fi susţinute de Constantin Ilaşca (Franţa) si Ioana Ciuta (România). Constantin Ilaşca este doctorand la laboratorul LEPII, al Univ. Pierre Mendès Franta – Grenoble II şi va vorbi despre negocierile de la Copenhaga şi scenariile de tranziţie pentru regimurile climatice. Ioana Ciuta este directorul executiv al Terra Mileniul III – organizatie de protectie a mediului apolitică, neguvernamentală şi non-profit. În cea de-a doua parte a zilei vor continua dezbaterile Anca Gheorghică, preşedinte al asociatiei „Mai Bine” (o asociaţie Eco-logistică al cărui voluntariat se manifestă tot mai des în Iaşi), Odysseas Paschos, profesor la Universitatea Tehnică din Munchen-Germania şi Jan Otto

Andersson (Finlanda), profesor la Universitatea din Abo, Departamentul de Economie. Jan Otto Andersson va vorbi despre trilema etică globală: prosperitate, echitabilitate şi sustenabilitate ecologică. Glumind, Jan anunţă că alege doi factori şi îl ignoră pe al treilea. Hervé Kempf va inchide prima zi a colocviului cu propunerea „Pentru a salva Planeta, ieşiţi din capitalism”.

Dimineaţa zilei de vineri va fi dedicată discuţiilor despre energie avându-i ca invitaţi pe: Radu Dudău, Sergiu Celac, Ionut Purica, Armando Marques Guedes. Radu Dudău (Bucureşti) este conferenţiar la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Director de Cercetare la Institutul de Studii Diplomatice al Unversității din București, profesor de Teoria Relaţiilor Internaţionale şi Analiza conflictelor Internaţionale şi va prezenta evoluţiile recente în jocul geopolitic al gazoductelor din zona Mării Negre.

Sergiu Celac este fost ministru al afacerilor externe şi specialist în domeniul politicilor energetice. Ionut Purica este expert pentru energie şi mediu în Academia Română, Institutul de Prognoză Economică şi Director Executiv al Centrului de Consultanţă Energetică şi Ambientală. Armando Marques Guedes este profesor de drept internaţional şi relaţii internaţionale si expert în domeniul geopoliticii energiei la Universitatea „Nova” din Lisabona-Portugalia. În după-amiaza aceleiaşi zile, Mioara Borza, lector la Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi, specialistă în economia mediului si dezvoltare durabilă va lansa în discuţie subiecte legate de conştientizarea, impactul şi consecinţele schimbărilor climatice asupra mediului socio-economic. Dezbaterile vor fi continuate dintr-o altă perspectivă de către Dominique Perrin (Belgia), specialist de mediu la Cabinetul Ministrului pentru Amenajarea Teritoriului, Mediului şi Mobilitate.

Pentru ultima parte a colocviului Ioana Ciuta revine cu un titlu interesant : „Cum suportăm factura schimbărilor climatice?”, iar finalul ii aparţine lui Jean-Paul Céron (Franţa), director adjunct al Centrului de Cercetare Interdisciplinară in Dreptul Spaţiului, Amenajării şi Urbanismului CRIDEAU – Universitatea din Limoges.
Începând cu ora 17.00, Geoffroy De Schutter (fost director WWF) va trece în revistă concluziile celor două zile de colocviu. La toate discuţiile din cadrul seminarului intrarea publicului este liberă, în limita locurilor
disponibile. Organizatorii vor asigura neutralizarea amprentei de carbon a acestui colocviu prin plantarea de
arbori care vor absorbi dioxidul de carbon emis pentru transportul participantilor.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi: http://sidupacopenhaga.wordpress.com
* Michel Serres – filosof francez, autor al cărţii „Biogée”, 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.