Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Classix Festival va avea loc la Iași în februarie 2020

0
Desemnat a fi Capitala Tineretului din România în 2019-2020, orașul Iași devine gazda unui nou festival de muzică clasică și arte vizuale. Classix Festival va avea loc în perioada 16 – 22 februarie 2020, iar această primă ediție a manifestării propune o serie de concerte cameral-sincretice și reunește o serie de tineri artiști cu cariere deja stabilite.

Temele concertelor sunt diverse și vor ilustra tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel național.

 

Dragoș Andrei Cantea, directorul artistic al festivalului, menționează: „ClassiX Festival redefinește experiența clasică de concert, unind la Iași cei 20 de artiști internaționali care ne vor prezenta povestea acestei prime ediții în 6 capitole muzicale diferite. De la Beethoven la Rahmaninov sau Enescu, ClassiX va fi un maraton emoțional, pe parcursul căruia vom asista la un veritabil summit diplomatic și cultural între 10 națiuni, dominat de o balanță interdisciplinară între business, artă și educație.”
Istoric, muzica clasică a fost considerată ca aparținând elitelor, iar scopul festivalului este atât crearea unei generații de elită care să poată acționa inter-disciplinar, cât și revitalizarea culturală a orașului. Această exclusivitate istorică a muzicii clasice reprezintă și motivul așezării acesteia într-un con de umbră, având astăzi nevoie să fie pusă într-o nouă lumină, fiindu-i (re)înțeles rolul în societate. Sincretismul dintre artele vizuale și muzică creează un mesaj mult mai puternic și de impact pentru publicul extins.
Festivalul va avea loc pe parcursul celor șase zile din luna februarie în diferite locații din Iași, dintre care amintim: Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Culturii, Casa Balș.
Artiștii care vor concerta pe scenele ieșene sunt beneficiari ale unor prestigioase burse și distincții, colaboratori ale orchestrelor și filarmonicilor norvegiene, invitați în cadrul marilor concerte și festivaluri internaționale, vârfuri ale generației pe care o reprezintă.  Pianistul sud-coreean Victor Lim, violoncelista Sandra Lied-Haga, cvartetul Selini reprezintă doar câteva dintre numele care vor interpreta partituri ce poartă semnăturile lui Beethoven, Schubert, Schoenberg, Enescu.

 

În cadrul festivalului se vor organiza o serie de dialoguri cu tinerii artiști interesați pe teme precum lanțurile valorice dintre cultură, autorități și afaceri, viitorul muzicii clasice, producția concertelor, arta traiului din artă, coordonate de rectori, directori artistici, compozitori și profesori aparținând academiilor scandinave.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.