Proiect privind combaterea traficului de ființe umane

0

Cetățenii străini – vizați de un proiect privind combaterea traficului de ființe umane 

În următorii doi ani,  300 de polițiști și specialiști din serviciile sociale din județele Iași, Vaslui și Botoșani vor fi formați în domeniul combaterii traficului de ființe umane (TFU). Cetățenii străini care sunt angajați pe piața muncii din România și companiile din mediul de afaceri vor beneficia de un cod de comportament, respectiv un cod de etică pentru prevenirea TFU.

În perioada 25 mai 2013 – 24 mai 2015, Alternative Sociale implementează proiectul „Victimele traficului de ființe umane în Europa: problematica resortisanților țărilor terțe”. Scopul acestui proiect este dezvoltarea capacității rețelelor instituționale locale de a reduce vulnerabilitatea resortisanților țărilor terțe (RTT) la traficul de ființe umane. În cadrul acestuia vor fi formați în domeniul combaterii TFU 240 de polițiști și polițiști de frontieră, precum și 60 de specialiști din serviciile sociale din județul Iași, Vaslui și Botoșani, care intră în contact cu RTT. De asemenea, proiectul își propune optimizarea colaborării între instituțiile publice și private din domeniul combaterii TFU, mediul de afaceri și grupurile RTT din cele trei județe.

Noutatea pe care o aduce acest proiect este elaborarea unui cod de comportament pentru angajații RTT și a unui cod de etică pentru companiile din mediul de afaceri pentru prevenirea TFU. Redactarea acestor coduri va fi mediată de specialiști în domeniul TFU din cadrul Asociației Alternative Sociale și  Instituto de Formacion Integral din Spania. La finalul proiectului va fi elaborat un set de recomandări pentru reducerea vulnerabilității RTT la TFU adresate agențiilor internaționale care activează împotriva TFU. Aceste recomandări vor fi realizate cu sprijinul unui expert de la Universitatea Huddersfield din Maria Britanie.

„Activitățile proiectului se încadrează în programul împotriva traficului de ființe umane derulat de mai bine de un deceniu în cadrul Asociației Alternative Sociale. În perioada 2001-2011, Alternative Sociale a pus bazele primului adăpost regional pentru victimele traficului, a susținut programe de formare pentru profesioniști din instituțiile relevante, a oferit servicii de asistență pentru victimele TFU, a acționat pentru dezvoltarea cooperării transfrontaliere cu Republica Moldova, iar în ultimii trei ani a implementat cu succes proiecte pentru resortisanții țărilor terțe. Proiectul pe care îl vom derula în următorii doi ani are ca grup țintă RTT, deoarece aceștia constituie un grup vulnerabil la traficul de ființe umane prin prisma dificultăților vizând integrarea socială, culturală și pe piața muncii din România”, a declarat Alexandru Gulei, coordonator proiect.

Proiectul este implementat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral din Spania, Inspectoratele de Poliție Județene Iași, Vaslui și Botoșani, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, Asociația Oamenilor de Afaceri Iași și Malya Travel.

Proiectul a fost finanțat cu susținerea Comisiei Europene. Acest comunicat exprimă doar punctul de vedere al autorilor, iar Comisia Europeană nu poate fi considerată responsabilă cu privire la modul în care sunt utilizate informațiile prezentate.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează