Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiect privind combaterea traficului de ființe umane

0

Cetățenii străini – vizați de un proiect privind combaterea traficului de ființe umane 

În următorii doi ani,  300 de polițiști și specialiști din serviciile sociale din județele Iași, Vaslui și Botoșani vor fi formați în domeniul combaterii traficului de ființe umane (TFU). Cetățenii străini care sunt angajați pe piața muncii din România și companiile din mediul de afaceri vor beneficia de un cod de comportament, respectiv un cod de etică pentru prevenirea TFU.

În perioada 25 mai 2013 – 24 mai 2015, Alternative Sociale implementează proiectul „Victimele traficului de ființe umane în Europa: problematica resortisanților țărilor terțe”. Scopul acestui proiect este dezvoltarea capacității rețelelor instituționale locale de a reduce vulnerabilitatea resortisanților țărilor terțe (RTT) la traficul de ființe umane. În cadrul acestuia vor fi formați în domeniul combaterii TFU 240 de polițiști și polițiști de frontieră, precum și 60 de specialiști din serviciile sociale din județul Iași, Vaslui și Botoșani, care intră în contact cu RTT. De asemenea, proiectul își propune optimizarea colaborării între instituțiile publice și private din domeniul combaterii TFU, mediul de afaceri și grupurile RTT din cele trei județe.

Noutatea pe care o aduce acest proiect este elaborarea unui cod de comportament pentru angajații RTT și a unui cod de etică pentru companiile din mediul de afaceri pentru prevenirea TFU. Redactarea acestor coduri va fi mediată de specialiști în domeniul TFU din cadrul Asociației Alternative Sociale și  Instituto de Formacion Integral din Spania. La finalul proiectului va fi elaborat un set de recomandări pentru reducerea vulnerabilității RTT la TFU adresate agențiilor internaționale care activează împotriva TFU. Aceste recomandări vor fi realizate cu sprijinul unui expert de la Universitatea Huddersfield din Maria Britanie.

„Activitățile proiectului se încadrează în programul împotriva traficului de ființe umane derulat de mai bine de un deceniu în cadrul Asociației Alternative Sociale. În perioada 2001-2011, Alternative Sociale a pus bazele primului adăpost regional pentru victimele traficului, a susținut programe de formare pentru profesioniști din instituțiile relevante, a oferit servicii de asistență pentru victimele TFU, a acționat pentru dezvoltarea cooperării transfrontaliere cu Republica Moldova, iar în ultimii trei ani a implementat cu succes proiecte pentru resortisanții țărilor terțe. Proiectul pe care îl vom derula în următorii doi ani are ca grup țintă RTT, deoarece aceștia constituie un grup vulnerabil la traficul de ființe umane prin prisma dificultăților vizând integrarea socială, culturală și pe piața muncii din România”, a declarat Alexandru Gulei, coordonator proiect.

Proiectul este implementat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral din Spania, Inspectoratele de Poliție Județene Iași, Vaslui și Botoșani, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, Asociația Oamenilor de Afaceri Iași și Malya Travel.

Proiectul a fost finanțat cu susținerea Comisiei Europene. Acest comunicat exprimă doar punctul de vedere al autorilor, iar Comisia Europeană nu poate fi considerată responsabilă cu privire la modul în care sunt utilizate informațiile prezentate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.