Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cetățenii Activi prezintă „Raportul de Activitate al Aleșilor Băcăuani” pe anul 2015

0

În contextul politic actual, sintagme precum transparența decizională, accesul liber la informații și respectul față de cetățean sunt omniprezente în sfera publică. Pornind de la aceste valori, Asociația Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD) va lansa joi, 17 decembrie 2015, începând cu ora 16:30, în cadrul Conferinței „Aleșii Băcăuani la Raport”, Raportul de monitorizare a activității consilierilor locali, consilierilor județeni și parlamentarilor aleși în municipiul și județul Bacău. Evenimentul va avea loc în incinta Hotelului Dumbrava, sala de conferințe New York.

Postare fb-01

Documentul reflectă cantitatea și calitatea activității consilierilor locali, județeni și a parlamentarilor băcăuani în anul 2015, văzută prin ochii societății civile locale:

„Pentru al doilea an consecutiv am analizat activitatea aleșilor băcăuani și am sumarizat-o astfel încât toți cetățenii să poată înțelege cât și cum îi reprezintă cei pe care i-au votat. Din nefericire, constatăm în continuare că activitatea aleșilor este nesemnificativă în comparație cu nevoile băcăuanilor, fără mari realizări individuale, inițiative proprii sau propuneri generatoare de proiecte fiabile pentru Bacău. Practic, activitatea din Consiliul Local și Consiliul Județean este concentrată în mâinile unui număr foarte limitat de persoane, restul având mai mult un rol decorativ”, afirmă Marian Dămoc, managerul proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”.

Conferința se adresează, în primul rând, cetățenilor județului Bacău, oamenilor de afaceri, reprezentanților societății civile și reprezentanților mass-media. De asemenea, la eveniment sunt așteptați să participe consilieri locali, județeni și parlamentari, care vor avea ocazia de a afla cum este privită activitatea lor din perspectiva cetățenilor pe care îi reprezintă.

Consilierii locali și județeni nu propun aproape niciodată un proiect de hotărâre

Doar un număr de 3 proiecte de hotărâre din cele 279 adoptate de către Consiliul Local Bacău au fost inițiate de către consilieri, iar dintre cei 23 de aleși locali doar 4 și-au publicat Raportul de activitate pe anul 2014, dând astfel dovada de minimă transparență în relație cu alegătorii cu privire la activitatea lor din cadrul Consiliului Local Bacău. La Consiliul Județean Bacău situația este și mai critică, un singur proiect de hotarâre din totalul celor 151 adoptate de Consiliul Județean Bacău fiind inițiat de doi consilieri județeni. În ceea ce privește publicarea rapoartelor anuale de activitate, 6 din cei 37 de consilieri județeni le-au publicat pe site-ul instituției.

Informațiile detaliate despre activitatea aleșilor locali, județeni și a parlamentarilor vor fi prezentate la conferința organizată joi. Evenimentul va consta într-o sesiune de prezentare a activităţii aleșilor băcăuani – consilieri locali ai municipiului Bacău, consilieri județeni și parlamentari ai județului. Totodată, vor fi lansate propuneri de transparentizare a activității Consiliilor Local și Județean Bacău.

Vă rugăm să confirmați prezența dumneavoastră la eveniment la numărul de telefon 0747 47 68 36 – Marian Dămoc sau la adresa de email mariandamoc@rymd.ro.

Conferința „Aleșii Băcăuani la Raport” este organizată sug egida proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.