Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CeRe a câștigat procesul cu Primăria Municipiului Iași după ce aceștia au refuzat furnizarea de informații publice

0

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică a câștigat astăzi procesul în contencios administrativ împotriva Primăriei Municipiului Iași pentru nerespectarea legii 544/2001 cu privire la nefurnizarea unor informații publice.

În data de 8 iulie 2014, CeRe a solicitat Primăriei Iași informații publice cu privire la documentele care stau la baza marcărilor silvice din Parcul Expoziţiei şi Grădina Copou:

logo-color CERE 2015

1)     Procesul verbal nr. 26819/21.03.2014, Comisia pentru Ordonarea Vegetaţiei Lemnoase (Primăria Iaşi);

2)     Nota de comandă nr. 26822/21.03.2014 (Primaria Iaşi și/sau S.c. Servicii Publice S.a.) către Ocolul Silvic Iaşi;

3)     Costul marcării arborilor din Parcul Expoziţiei şi Grădina Copou.

După mai mult de 30 de zile și solicitând între timp o prelungire a termenului de răspuns sub motivul complexității colectării informațiilor solicitate, Primăria Iași a trimis un răspuns incoerent și fără nicio legătură cu informațiile cerute. Ulterior, CeRe a depus în cadrul Primăriei Iași o reclamație administrativă care la rândul ei a rămas fără răspuns.

Astfel că, în data de 3 octombrie 2014, CeRe a dat în judecată Primăria Municipiului Iași pentru nerespectarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, sesizând Tribunalului Municipiului Iași în vederea soluționării acestui caz.

Anexate acestui comunicat sunt: decizia Tribunalului Iași, răspunsul Primariei, reclamația administrativă.

Decizie Tribunal Raspuns Primaria Iasi reclamatie administrativa_PMI

CeRe este ….. care derulează Programul de Asistență în Advocacy – PAS prin care sprijină campania de replantare a teilor pe bulevardul Ștefan cel Mare şi Sfânt a grupului civic Iașul iubește teii – https://www.facebook.com/IasuliubesteTeii.În cadrul acestei campanii, CeRe a solicitat Primăriei Iași informațiile publice care stau la baza marcărilor silvice din Parcul Expoziţiei şi Grădina Copou.

Încă de la începutul anului 2014 CeRe a facut nenumarate solicitari adresate Primăriei Sectorului 5 cerând bugetul local și publicarea acestuia pe pagina web a instituției, așa cum prevede legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Au fost date peste 100 de telefone la direcțile de buget, finanțe, informații publice ale primăriei și ai fost făcute nenumărate solicitări scrise și la fața locului. În tot acest timp Primăriei Sectorului 5 a refuzat să furnizeze bugetul local.În septembrie 2014 CeRe a dat în judecată instituția și astăzi, după 7 luni, a primit câștig de cauză. Primăriei Sectorului 5 este obligată să furnizeze bugetul local în termen de 30 de zile.

Transparența instituțiilor publice este un factor principal pentru democrație, iar banii publici ar trebui cheltuiți și planificați în văzul lumii, așa că a pune la dispoziția cetățenilor bugetele în format deschis este o obligație pe care instituțiile ar trebui să o respecte, iar pe care noi, cetățenii, să o urmărim și să o cerem respectată.

În 2014 CeRe a solicitat bugetele locale al tuturor primăriilor din București, rezultatele sunt aici: http://www.ce-re.ro/new/bugetele-bucuretiului6

CeRe acționează pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali. Considerăm că participarea publică este un principiu esențial al bunei guvernari. Prin participare publică înțelegem procesul prin care cetățenii și organizațiile: își exprimă nevoile, își apară interesele și drepturile, contribuie la elaborarea politicilor publice și la luarea deciziilor publice, reacționează și cer socoteală oficialilor și instituțiilor publice.Iar instituțiile publice: consultă cetățenii și organizațiile în elaborarea politicilor publice și luarea deciziilor publică, folosesc expertiza din comunitate.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.