Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ce pot face membrii unei comunități atunci când sunt uniți și își direcționează eforturile spre rezolvarea problemelor

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm povestea unui cerc de prieteni. 

Ce pot face membrii unei comunități atunci când sunt uniți și își direcționează eforturile spre rezolvarea problemelor.

197_file1Ce să facem în această vară, unde să mergem în vacanță? Bulgaria, Turcia, Grecia? O destinație mai îndepărtată, ceva exotic? Acestea sunt întrebările pe care cei mai mulți dintre noi ni le punem la începutul sezonului estival.

Pentru copiii din comunitatea Schela, județul Galați, răspunsul a fost simplu până de curând: nicăieri, stăm acasă. ”Erau copii care nu mai ieșiseră niciodată din Schela, nici măcar până la Galați”, spune Mariana Coman, una dintre coordonatoarele CERC Schela. ”Noi i-am dus până la Buzău, dar și în alte locuri. Au vrut să vadă fabrica de procesare a laptelui din Negrea – i-am dus. Am fost cu ei la ferme și în multe alte locuri.”

”Este ceva benefic pentru comunitate, s-au întâmplat în viața noastră lucruri noi”

194_file1Centrul de Resurse al Comunității (CERC) din Schela a fost înființat acum patru ani și este cea mai veche astfel de organizație din rețea. ”Este ceva benefic pentru comunitate, s-au întâmplat în viața noastră lucruri noi. Pe lângă excursiile cu copiii, au fost organizate cursuri de perfecționare, în urma cărora unii dintre membrii comunității și-au găsit un loc de muncă, am îmbunătățit comunicarea dintre școală și părinți, le-am oferit copiilor posibilitatea să-și exprime ideile, pe care apoi le-am pus în aplicare”, explică Mariana Coman. Una dintre ideile copiilor a fost înființarea unei trupe de dans, lucru care s-a și întâmplat. ”Am mers cu trupa în turneu în cinci comune”, se mândrește Mariana Coman.

”[…] le-am oferit copiilor posibilitatea să-și exprime ideile, pe care apoi le-am pus în aplicare.”

Copiii din comunitatea Schela au dovedit că au și alte preocupări în afară de cele artistice. Astfel, ei au ridicat problema protecției mediului și i-au întrebat pe cei mari ce anume pot face ei, cei mici. Rezultatul: de Ziua Mediului, în iunie anul trecut, 75 de voluntari, printre care și elevi, au participat la ecologizarea spațiului verde din centrul comunei Schela și a pârâului Lozova, adunând 196 de saci de gunoi.

203_file1”Bine faci, bine găsești”, spune un proverb, care are aplicabilitate și pentru copiii din Schela, întrucât, în urma unei cofinanțări acordate de Petrom, terenul de sport al școlii generale din localitate a fost finalizat și astfel 300 de elevi au acum unde să-și desfășoare orele de educație fizică. Iar dacă se întâmplă să se accidenteze sau sunt bolnavi, pot merge la cabinetul medical din localitate, amenajat cu dotări standard în urma unui parteneriat între Petrom și Primăria din localitate.

După un 2012 plin de evenimente în viața comunității, copiii din Schela s-au bucurat de Sărbătorile de iarnă și au primit cadouri pregătite de angajații Petrom în cadrul programului ”Fii și tu Moș Crăciun”.

Însă nu numai copiii din Schela au avut de câștigat în urma înființării CERC. ”Avem un proiect în parteneriat cu FDSC, prin care 10 familii defavorizate au primit schelete metalice și folie pentru a-și construi solare, unde au cultivat legume.”

Astfel, membrii celor zece familii și-au asigurat necesarul de legume, iar banii astfel economisiți i-au putut cheltui pentru plata unor facturi sau pentru pregătirea copiilor pentru școală.”Acum, familiile respective se află la a doua cultură, iar una dintre ele a reușit chiar să vândă o parte din producție”, explică Mariana Coman.

”Avem un proiect în parteneriat cu FDSC, prin care 10 familii defavorizate au primit schelete metalice și folie pentru a-și construi solare, unde au cultivat legume.”

Primul CERC (Centru de Resurse al Comunității) a fost înființat de Petrom împreună cu membrii comunității în comuna Schela, județul Galați. Este vorba despre un spaţiu de dialog comun, deschis şi transparent, între o companie privată şi o comunitate locală, care ulterior urma să fie răspunsul multor întrebări, nelămuriri, solicitări, iniţiative, proiecte, activităţi educaţionale, culturale, sociale şi înţelegeri de comun accord. După această primă iniţiativă a dezvoltării unui model de colaborare în cadrul comunităţilor Petrom, a urmat crearea altor CERC-uri în mai multe comunități din zone în care compania îşi desfășoară activitatea.

Povestea în cifre

27.000 euro a fost bugetul total alocat de Petrom

1.274 de copii au luat parte la acțiunile din cadrul CERC

151 de adulți beneficiari ai programelor CERC

Activități din cadrul CERC proiecte educaționale, de sănătate, de mediu, cursuri (orientare profesională, educație parentală)

194_file1

198_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.