Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cameră multisenzorială inaugurată la Liceul Special „Moldova” pentru copiii cu deficiențe de vedere

0

Liceul Special „Moldova” inaugurează o cameră de stimulare multisenzorială, destinată terapiilor specifice de recuperare realizate cu elevii liceului.

Camera multisenzoriala_1

Liceul Special „Moldova” școlarizează elevi cu deficiențe de vedere din toată zona Moldovei, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, oferindu-le servicii specializate pentru educație, deprinderi de viață independentă și terapii specifice.

Camera multisenzorială este un mediu în care experiențele sunt utilizate pentru a dezvolta simțurile restante ale copiilor cu deficiențe senzoriale, în vederea compensării simțului pierdut. Exercițiile realizate în cameră favorizează relaxarea, dezvoltă noi căi de exprimare axate pe senzorial și sporesc receptivitatea copiilor, contribuind la procesul de terapie.

Camera multisenzorială de la Liceul „Moldova” este realizată în cadrul proiectului  Culori dincolo de umbre” finanțat cu suma de 95.519 lei  de Fundația Orange România prin programul „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2014.

Acest proiect se va desfășura în cadrul şcolii pe o perioadă de 6 luni, timp în care vor fi acordate servicii terapeutice celor 120 de elevi deficienţi de vedere (cu deficienţă gravă/accentuată şi asociată), ce urmează cursurile liceului în anul școlar curent. Copiii vor participa săptămânal la sesiuni de terapie specifică de recuperare constând în exerciții de stimulare vizuală, auditivă, olfactivă și tactilă.

Camera de stimulare multisenzorială va funcționa în incinta liceului și după încheierea acestui proiect, continuând să ofere beneficii importante generațiilor viitoare de elevi.

Ca activități conexe în proiect, Liceul va elabora un Ghid de bune practici pentru utilizarea echipamentelor din cadrul camerei și va organiza o serie de sesiuni de informare și conştientizare privind beneficiile implementării proiectului, atât la nivelul instituţiei, cât şi la nivelul comunităţii locale.

„Ne bucurăm foarte mult că Liceul Moldova, una dintre cele mai importante unități de învățământ special din țară, va putea oferi de acum încolo elevilor săi terapii în cadrul camerei multisenzoriale. Aceste terapii vor avea o contribuție importantă la procesul de recuperare a copiilor. Mulțumim Fundației Orange România pentru sprijinul acordat în realizarea practică a acestui proiect foarte important pentru liceul nostru.” a declarat Profesor Margareta Pristavu, Director al Liceului Special „Moldova”.

„Activitățile realizate cu copiii cu deficiențe senzoriale în cadrul unei camere de stimulare au un rol deosebit în terapiile efectuate. Suntem încrezători că acest proiect va aduce beneficii importante elevilor Liceului Special Moldova, contribuind astfel la recuperarea și mai departe la integrarea lor socială.” a adăugat Simona Penescu, Coordonator Comunicare la Fundația Orange.

Despre Liceul Special „Moldova”

Liceul Special „Moldova” din Tȋrgu Frumos, judeţul Iaşi este singura şcoală pentru elevi cu deficienţe senzoriale de vedere din zona Moldovei. Ȋnfiinţat ȋn anul 1961, liceul şcolarizează ȋn prezent 120 elevi cu vârsta cuprinsă ȋntre 6 si 20 de ani cu deficienţe de vedere şi deficienţe asociate. Pe lângă disciplinele obligatorii studiate, şcoala oferă şi servicii specializate (cabinete de asistenţă psihopedagogică, kinetoterapie, orientare şi mobilitate), precum şi cabinete (de gastronomie şi de igienă), care ajută la dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă. Liceul Special „Moldova” dispune şi de internat, unde elevii locuiesc pe parcursul anului şcolar.

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finanţare “Lumea prin culoare şi sunet”, Fundația Orange oferă granturi pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi http://www.fundatiaorange.ro/.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.