Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Biblioteca publică din Iași, premiată la nivel internațional pentru inovație în comunitate

0


Biblioteca salvează vieți. Un proiect desfășurat de Biblioteca Gh. Asachi din Iași devine câștigător într-o competiție mondială de inovație în biblioteci pentru contribuția la sănătate în comunitate.

Peste 2.000 de oameni instruiți în acordarea primului ajutor, 86 de bibliotecari, 90 de biblioteci și cel puțin 1 viață salvată. Acestea sunt cifrele care au adus recunoaștere internațională pentru Biblioteca Gh. Asachi din Iași în cadrul unei competiții mondiale de inovație în biblioteci.

Trei bibliotecari ai Bibliotecii Gh. Asachi din Iași au venit cu o idee nouă pentru comunitatea lor pe care au reușit să o pună în practică în nu mai puțin de 86 de biblioteci, în judeţul Iaşi.

Conform rapoartelor Eurostat din ultimii ani, 1 din 3 oameni implicați într-un accident grav în România moare pentru că nu primește primului ajutor.

Plecând de la acest fond statistic dramatic și realitatea localităților la nivelul țării, lipsite de acces la servicii de sănătate și medici, Mihail Grinea, Bogdan Giurco şi Diana Ghiorghieş au creat un nou serviciu al bibliotecii: „Primul ajutor salvează vieți”. Instruiți de Crucea Roșie în acordarea tehnicilor de prim ajutor și cu un grant primit prin programul Biblionet în România în valoare de 2.500 USD, bibliotecarii de la Gh. Asachiau achiziționat un manechin pentru demonstrații de resuscitare, au lansat un site dedicat acțiunii cu informații utile și au format 90 de bibliotecari din 86 de biblioteci din județ. Bibliotecarii au instruit peste 2.000 de oameni în acordarea primului ajutor în localități din întreaga țară în numai un an.

Grantul Biblionet a fost folosit doar pentru achiziții de materiale, în timp ce toate activitățile au fost desfășurate la nivel voluntar. Cu sprijinul Crucea Roșie, Spitalul de Urgență din Iași și doctori voluntari din cadrul Departamentul de Ambulanță al județului, bibliotecarii au susținut cursuri, au înființat cluburi de prim ajutor cu întâlniri periodie și au pregătit oamenii să acționeze în situații de urgență.

Premiu EIFL

Organizația Internațională non-profit EIFL (Informați Electronică pentru Biblioteci) a acordat „Premiul pentru contribuția la sănătate în comunitate” bibliotecii Gh. Asachi din Iași în cadrul unei competiții privind inovația pentru comunități la care au aplicat biblioteci din toată lumea. Premiul constă într-o finanțare de 1.500 USD și invitația de a participa în octombrie la conferința anuală dedicată bibliotecarilor și rolului bibliotecilor în dezvoltarea comunităților ce va avea loc în Washington D.C., Statele Unite ale Americii. (www.beyondaccess.net)

Primul ajutor este esențial!

„Am 17 ani și vara trecută m-am oferit voluntar în cursurile susținute de către bibliotecari pentru acordarea primului ajutor. Nu știi când poate apărea o urgență și, de cele mai multe ori, astfel de situații apar atunci când nu este vreun doctor prin preajmă. Imediat după aceste cursuri, m-am înscris ca și voluntar în cadrul Crucea Roșie unde activez în acest moment.” Dănut Nica, Popricani, Iași

„Am salvat viața nepotului meu”

„Prânzul în familie este o tradiție în fiecare duminică în familia noastră. Într-una din aceste zile, nepotul meu, foarte agitat în acel moment, s-a înecat brusc cu mâncare la nivelul laringelui, având căile respiratorii blocate. Ne-am impacientat cu toții fără să știm cum să reacționăm pe moment. În timp ce unii strigau după apă și alții după salvare, un membru al familiei a întrebat dacă știe cineva să acorde primul ajutor iar eu am răspuns instictiv „da” întrucât tocmai făceam aceste cursuri la bibliotecă. Mi-au făcut loc, iar eu a trebuit să mă descurc, aplicând metoda Heimlich. Mi-am adunat forțele și am aplicat manevra de două ori copilului care avea deja chipul învinețit. Când a început să tușească, toată lumea a răsuflat ușurată. Salvarea tocmai ajunsese, doctorul a întrebat dacă e totul ok și m-a felicitat.” Carmen Pasat, învățătoarela Liceul TeoreticMiron Costin, din Pașcani. 

Cursurile de prim ajutor – Lecții pentru viață

„Mă simt mai sigură pe mine de când știu ce să fac și cum să acord primul ajutor. În orașul nostru a fost închis de curând spitalul orășenesc. Prin urmare, cu atât mai mult acum, interesul în comunitatea noastră a fost mare de unde și numărul de participanți care a tot crescut.” Ionela Călugăru, Bibliotecar, Târgu Frumos

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.