Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Austria descoperă frumuseţile oraşului Iaşi

0

Cu trecutul său impresionant şi prezentul vibrant, Iaşi este considerat leagănul culturii române. Acest oraş păstrează memoria multor personalităţi şi artişti care au trăit aici. Ioan Holender dezvăluie telespectatorilor austrieci pe 23 noiembrie 2017, într-un amplu reportaj despre Iaşi difuzat la postul de televiziune Servus TV, comori culturale mai puţin cunoscute şi prezintă cele mai importante instituţii de cultură şi artă ale oraşului.

50.000 de studenţi urmează astăzi cursurile celei mai vechi universităţi moderne din ţară – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, cu cele 15 facultăţi ale sale. Universitatea din Iaşi a fost înfiinţată în octombrie 1860, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, ea fiind prima universitate a noului stat România. În reportaj, directorul Cristian Hadji-Culea îi prezintă lui Holender Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“, cel mai vechi Teatru Național din România. Planurile clădirii au aparținut celebrilor arhitecți vienezi Fellner și Helmer.

În inima oraşului Iaşi se înalţă cea mai spectaculoasă realizare a stilului neogotic din România: Palatul Culturii, realizat după modelul primăriilor din Viena şi Paris.

În căutările sale, Ioan Holender descoperă Filarmonica „Moldova“ Iaşi şi surprinde un recital al unor tineri muzicieni în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ – cea mai veche bibliotecă universitară din România.

În 2016, municipalitatea ieşeană i-a înmânat lui Ioan Holender titlul de Cetăţean al Oraşului Iaşi, în cadrul unei festivităţi ce a avut loc în Sala Mare a Palatului Roznovanu. Titlul i-a fost înmânat maestrului Holender de către Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Regret că în sfertul de veac petrecut în România nu am văzut cu ochii mei frumuseţile acestui oraş, dar sunt bucuros că am reuşit acum venind de la Viena, după încă o jumătate de veac, să descopăr splendorile şi valoarea capitalei României din perioada Primului Război Mondial. (Ioan Holender)

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81; office@rkiwien.at

www.rkiwien.at | www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.