Ateliere, filme documentare, concerte şi slow food la Săptămâna Fair Trade

0

Asociaţia Mai Bine organizează cea de-a treia ediție a Săptămânii Fair Trade între 9 şi 15 mai 2011, cu sprijinul financiar al Ambasadei Franței în România și în parteneriat cu Centrul Cultural Francez Iași.

Conceptul Fair Trade desemnează o mișcare socială și economică ce apără drepturile producătorilor și dorește să echilibreze sumele ce le revin acestora din vânzarea produselor, în comparație cu profiturile realizate de distribuitori.

La inițiativa The World Fair Trade Organization, în fiecare an, în a doua sâmbătă din luna mai, se sărbătorește Ziua Internațională Fair Trade, anul acesta ea fiind pe 15 mai. Asociația Mai Bine susține acest concept, dedicându-i o întreagă săptămână de activități sub umbrela unui eveniment unic în România – Săptămâna Fair Trade.

Obiectivul general al acestui eveniment este punerea în discuție a unei probleme de importanță majoră în societatea globală contemporană, care implică atât producătorii cât şi distribuitorii produselor, dar mai ales consumatorii: mişcarea Fair Trade (Comerţul Echitabil).

La Atelierul de Cultură Civică Contemporană, participanții își vor putea spori cunoștințele cu privire la problemele societății globale, se vor familiariza cu concepte precum interdependenţă, descreştere economică, consum sustenabil, își vor calcula amprenta ecologică individuală și vor participa la activități interactive.

O altă activitate ce face parte din Săptămâna Fair Trade o reprezintă Videoproiecțiile de filme documentare, la care se vor pune în lumină adevăruri surprinzătoare despre felul în care sunt realizate o parte din produsele pe care le consumăm zi de zi.

Acțiunile de informare vor fi completate cu o activitate relaxantă – Gustă Slow – un bufet cu gustări realizate doar din ingrediente locale și de sezon, ce susține obiectivul Săptămânii Fair Trade de a promova consumul de produse locale, naturale, de la fermieri și mici producători.

Cu ocazia Zilei Mondiale Fair Trade, la nivel internațional se organizează diverse evenimente de susținere a comerțului echitabil, printre care și un concert – jam-session la care spectatorii devin participanți cu ajutorul instrumentelor alternative. Sâmbătă, 14 mai, ieșenii vor avea ocazia să bată tobele pentru mișcarea Fair Trade într-un concert al formației KUMM.

Comerțul echitabil va fi susținut și promovat și printr-un Târg Fair Trade, ce va permite publicului ieșean să comunice liber cu artiști care realizează manual produse din diferite materiale precum lemn, textile, croșet și hârtie.

 

De unde vine cafeaua ta preferată? Cine cultivă bananele și ceaiul verde pe care le consumi? Câți kilometri au călătorit hainele pe care le porți? În cadrul Săptămânii Fair Trade ieșenii vor avea ocazia de a afla răspunsurile la aceste întrebări și de a contribui la susținerea consumului echitabil, solidar, a consumului local și cu respect față de oameni și față de natură.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează