Asistență cetățenilor străini stabiliți în Iași

0

Alternative Sociale  oferă asistență  cetățenilor străini stabiliți în Iași

În perioada septembrie 2013 – iunie 2014, specialiștii Alternative Sociale oferă consiliere și asistență psihosocială străinilor țărilor terțe stabiliți legal în România. Aceștia pot obține sprijin material, medical și juridic din partea Alternative Sociale.

Pentru a beneficia de consiliere și asistență străinii se pot adresa „Centrului de informare și consiliere a străinilor” din Iași, care se află pe șoseaua Nicolina, nr.24, bl. 949, parter, tel. +40 332 407178.  În cadrul acestuia, consilierii Alternative Sociale asigură migranților asistență materială, servicii medicale, suport pentru accesul nediscriminatoriu la sistemul medical, educațional precum și alte servicii menite să răspundă nevoilor de integrare ale acestora. Printre migranții care pot obține sprijin material, medical și juridic  din partea Alternative Sociale se numără și sirienii care au venit, în ultimele luni, în orasul Iași pentru reîntregirea familiei, ca urmare a conflictelor actuale din Siria.

„Alternative Sociale continuă preocupările în domeniul integrării străinilor țărilor terțe. În ultimii trei ani, peste 1200 de străini din orașul Iași au beneficiat de asistență din partea specialiștilor Alternative Sociale. Noi am facilitat dialogul acestora cu instituțiile cu care ei interacționează atunci cand ajung pentru prima oara în România, i-am informat despre drepturile lor, am organizat evenimente la care au fost prezentate discursuri motivaționale, le-am oferit spijin material pentru a depăși problemle financiare cu care se confruntau, iar tinerilor le-am asigurat cursuri vocaționale gratuite care să faciliteze integrarea acestora pe piața muncii din România”, a declarat Cătălin Luca, director executiv.

De asemenea, în luna octombrie, Alternative Sociale va organiza în școlile din Iași, care au un număr mare de elevi provenind din țări non-UE, sesiuni de informare privind drepturile și obligațiile cetățenilor străini stabiliți în România.

alternative socialeAceste activități sunt desfășurate în cadrul proiectului „Coordonarea națională a acțiunii de integrare a resortisanților țărilor terțe (RTT) în România” implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Biroul în România cu finanțare din partea Uniunii Europene prin Programul general „Solidaritatea și gestionarea fluxurilor migratorii”, Programul Anual 2012. Proiectul sprijină integrarea socială, economică și culturală a resortisanților țărilor terțe în spațiul românesc prin susținerea a 15 centre de informare pentru străini deschise în țară. Prin intermediul acestora sunt asigurate informații, servicii specifice și asistență adaptate nevoilor străinilor stabiliți legal în România..  

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează