Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Articol pozitiv despre Timisoara intr-o revista din Franta

1

Elevii clasei a XI-a A de la Liceul Teoretic Miron Costin și cei din clasa a XII-a C de la Colegiul Național Mihail Sadoveanu din Pașcani au inițiat o acțiune de promovare a României pozitive.

Ei publicat articole în revista Paroles de Jeunes ce apare la Lunel, Franța și este coordonată de profesorul Julien Combes.

Scopul acestor articole (ca și al celorlalte care urmează să apară în urma documentarii altor elevi) este promovarea  imaginii României afectată de anumite circumstanțe sau atitudini, a unei Românii ce se modernizează căutându-și repere pe baza constanțelor istorice care au creat-o.

Timişoara

Unii  oameni spun că Timişoara nu este un oraş, ci o stare de spirit cu un caracter central european. De-a lungul secolelor, oraşul a asimilat români, germani, unguri, evrei, bulgari şi multe alte naţionalităţi. În plus, din 1552 până în 1716, a fost capitală de paşalâc turcesc (formă de organizare teritorială a Imperiului Otoman). În 1884, Timişoara a fost primul oraş din Europa cu străzile luminate electric de 731 lămpi.

Cu şase universităţi şi o lungă tradiţie publicistică, nu este surprinzător că oraşul cu 330.000 de locuitori se simte mai independent decât restul ţării, mai ales că revoluţia din 1989 împotriva regimului comunist şi a preşedintelui Nicolae Ceauşescu a izbucnit aici.

Revoluţia a constat într-o serie de proteste şi  lupte de stradă care au dus la sfârşitul regimului comunist. Primii revoluţionari au fost agresaţi şi arestaţi pe 16-17 decembrie 1989. Informat că revolta nu a putut fi combătută prin mijloace non-violente, Ceauşescu a dat ordine ca până seara să fie totul reprimat. În consecinţă, au fost împuşcaţi primii martiri ai revoluţiei din Timişoara.

Cu ajutorul medicilor şi a asistentelor de la Spitalul Judeţean, autorităţile au transportat o parte din cadavre, de la morgă la crematoriu. Aceste acţiuni cumplite au provocat populaţia oraşului să ia cu asalt locurile şi instituţiile publice.

În zilele următoare, Timişoara arăta ca în timpul războiului: magazine arse, patrule pe străzi, discuţii telefonice întrerupte, fiecare persoană care era găsită pe stradă putea fi arestată.

România a fost singura ţară din Europa de Est care şi-a schimbat regimul în 1989 printr-o revoluţie violentă în care dictatorul comunist, Nicolae Ceauşescu, a fost executat.

 

————————————————————————————————————————————————

Liceul Teoretic Miron Costin Paşcani cu clasele I-XII, judeţul Iaşi a fost înfiinţat la 1 iulie 2000 în baza ordinului Ministerului Educaţiei Naţionale numărul 3587/2000, având sediul în municipiul Paşcani, strada Izvoarelor nr. 11, prin reorganizarea şcolii cu clasele I-VIII, numărul 4 Paşcani, judeţul Iaşi. Fosta şcoală cu clasele I.-VIII nr. 4 a fost înfiinţată la 15 septembrie 1976.

(autor text Delia Mihuț, XIIe C, Liceul Mihail Sadoveanu, Pașcani, Iași)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    Avem copii destepti, copii care se implica. Cred ca tara aceasta mai are o sansa, daca sunt

    promovati tinerii responsabili care au ceva de zis si care si actioneaza, pozitiv, fireste.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.