IAȘI: Apă fără Plastic de Ziua Internaţională a Apei

0

Duminică, pe 22 martie, de Ziua Internaţională a Apei, Asociația Mai Bine, în cadrul proiectului Apă fără plastic, organizează un eveniment public prin care ieșenii sunt încurajați să consume mai puțină apă îmbuteliată în favoarea apei de la robinet.

Afis AfP - 22 mart 2015- Carturesti-01

Evenimentul constă în două activități, ambele desfășurate în incinta Complexului Palas, între orele 11:00 și15:00:

  • Carafa ta de apă – un atelier de pictură pe sticlă pentru personalizarea carafelor de apă la Cărturești Palas, de la12:00 la 14:00 ;
  • Zoom in pe apă fără plastic – teste pentru apa de la robinet în laboratorul mobil al ApaVital aflat în rondul din fața intrării în Complexul Palas, latura dinspre Hotel Moldova,  de la 11:00 la 15:00.

Participarea la atelier și testele de apă sunt gratuite. Pentru atelier sunt disponibile 25 de locuri, iar doritorii se pot înscrie prin completarea unui formular care va fi disponibil până la ocuparea locurilor.

În laboratorul mobil, toţi ieșenii interesaţi vor putea testa calitatea apei din punct de vedere al pH-ului, conductivităţii electrice,  turbidităţii şi al clorului rezidual liber.

Pentru relevanța testelor, mostrele de apă trebuie prelevate astfel:

  • Prelevarea se face cu maxim o oră înainte de analiză.
  • Recipientul de prelevare poate fi un PET de 0.5 l care a conținut apă și care nu a mai fost utilizat după golire, clătit cu jet de apă (nu spălat cu detergent).
  • Recipientul se umple cu apă de la robinet.
  • Recipientul să nu fie ținut în soare și/sau căldură.

Ziua Internaţională a Apei (World Water Day) este sărbătorită în fiecare an pe 22 martie, la nivel global, pentru a aduce o schimbare în ceea ce privește problemele legate de apă și pentru a ne pregăti să gestionăm această resursă în viitor. 22 martie a fost desemnată Ziua Mondială a Apei de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1993 și de atunci este sărbătorită anual prin diferite tematici. Tema din 2015 este ”Apa și Dezvoltarea Durabilă”.

Apă fără plastic este implementat la Iași de Asociația Mai Bine în parteneriat cu ApaVital, Agenția pentru Protecția Mediului Iași și Wiron în perioada iulie 2014 – decembrie 2015. Proiectul are ca scop informarea și sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța reducerii consumului de apă îmbuteliată în PET-uri, generatoare de deșeuri și de risipă.

Proiectul Apă fără plastic este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 34.470,83 de Euro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează