Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ambasadorul Marii Britanii vizitează copiii și tinerii cu surdocecitate din Iași

0

Vineri, 8 noiembrie, Excelența Sa, domnul Martin Harris OBE, Ambasadorul Marii Britanii în România, a vizitat Liceul Tehnologic Vasile Pavelcu din Iași, unica instituție de învățământ din România pregătită să ofere servicii specializate copiilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple de toate vârstele: nou-născuți, copii, adolescenți și tineri.

La eveniment au participat și doamna Cristiana Salomie, Director al Fundației Sense Internațional (România) și doamna Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange. Gazdele evenimentului au fost dl. Cristian Adomniței, Președintele Consiliului Județean Iași,  doamna Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General și doamna Gabriela Raus, Inspector școlar pentru învățământ special și special integrat din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași, alături de doamna Coca Vasiliu, Director și domnul Ady Cristian Mihailov, Director adjunct al Liceului Tehnologic Special Vasile Pavelcu.

DSC_2713

Sense Internațional (România) a pornit pe un nou drum, cel al dezvoltării de servicii vocaționale pentru copiii și tinerii cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. Această inițiativă completează programele deja existente in România: intervenția timpurie pentru nou-născuții cu deficiențe senzoriale și educarea copiilor cu surdocecitate în școli. La solicitarea părinților și a profesorilor, îngrijorați de soarta copiilor lor ajunși în pragul vieții de adult, SI(R) a conceput proiectul pilot UN SENS DAT VIEȚII.

Gândit ca un model de buna practică ce poate fi pe viitor replicat și în alte școli, SI(R) a dezvoltat cu ajutorul unei finanțări de la Fundația Orange, trei centre vocaționale, ateliere-pilot unde tinerii pot învața tainele unele meserii într-un mediu sigur, fiind sprijiniți de profesori instruiți de SI(R) în domeniul surdocecității. Cele trei centre lansate in 2013 functionează în cadrul a trei școli de specialitate – Mini-tipografia in cadrul Școlii Gimnaziale pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria” din București, sera Micul Horticultor în cadrul Școlii Profesionale Speciale „Paul Popescu Neveanu” Galați și Laboratorul pentru modelarea marțipanului în cadrul Liceului Tehnologic Special Vasile Pavelcu din Iași.

Laboratorul pentru modelarea marțipanului, dezvoltat în parteneriat cu Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Consiliul Județean Iași, îi va ajuta pe tinerii cu surdocecitate din școală să învețe tehnicile speciale de modelare a marțipanului și de decorare a prăjiturilor și torturilor. Este o meserie pe cât de plăcută pe atât de căutată, tinerii având șanse crescute de a-și găsi un loc de muncă.

Cu sprijinul Fundaței Sense Internațional (România), în cadrul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, nou-născuții cu deficiențe senzoriale beneficiază de servicii specializate în cadrul Centrului de Sprijin în Intervenție Timpurie, elevii sunt educați în cadrul claselor pentru copii cu surdocecitate/DSM, în timp ce tinerii dobândesc aptitudini vocaționale în cadrul Laboratorului pentru modelarea marțipanului. Atât cele două centre cât și clasele DSM au fost echipate de către SI(R), iar 15 profesori din cadrul școlii au participat la cursurile SI(R) în domeniul surdocecității de-a lungul anilor.

www.surdocecitate.ro

www.vpavelcu.ro

 

 

 

 

Despre Sense International (România) – SI(R) – este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, nealifilată politic, independentă  de instituţiile publice şi private, înfiinţată în anul 2001, cu sprijinul organizaţiei britanice Sense International. SI(R) a devenit o resursă cheie în domeniul surdocecității în România, având ca principii fundamentale dreptul copilului cu surdocecitate la educație, la intervenție timpurie și la servicii vocaționale. Viziunea Sense International (România) este o lume în care toți copiii și adulții cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societății.

 

Despre Fundația Orange – Fundaţia Orange se situează în centrul acţiunilor filantropice corporative și a politicii de responsabilitate socială ale Orange România. Proiectele filantropice reprezintă o modalitate de a demonstra și de a pune în practică valorile brandului Orange.

Țintele principale vizate de către Fundația Orange sunt detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz în încercarea de a limita consecinţele dizabilităţilor respective, integrarea persoanelor cu deficienţe de văz, de vorbire şi de auz în comunitate facilitând accesul acestora la educaţie, la cultură şi la sănătate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.