Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Alte 1.200 de consultatii la distanta gratuite pentru pacientii din zona rurala, efectuate cu ajutorul telemedicinei

0

Solutia de telemedicina dezvoltata pentru pacientii din zonele rurale dezavantajate din judetele Timis si Caras-Severin a fost extinsa si la cele doua spitale orasenesti din Sannicolau Mare, respectiv Deta. Aceasta actiune reprezinta a doua etapa a proiectului dezvoltat de Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis in regiune, fiind finantata de Fundatia Vodafone Romania, prin programul Connecting for Good, cu 225.000 de lei. Bugetul total asigurat de Fundatia Vodafone Romania pentru intregul proiect ajunge astfel la aproape 650.000 lei.

In prima etapa a proiectului, incheiata in primavara acestui an, 729 de pacienti din cele doua judete, in marea lor majoritate persoane in varsta, au beneficiat de 1.600 de consultatii in sapte specialitati medicale. Pentru a doua etapa, care se va desfasura pe durata unui an, sunt estimate alte 1.200 de consultatii de specialitate gratuite. Solutia de telemedicina implementata in zonele rurale permite medicilor de specialitate sa consulte la distanta pacientii care nu se pot deplasa la spital din diverse motive. Multi dintre cei care au beneficiat deja de aceasta solutie nu mai fusesera examinati de un medic de specialitate de cinci sau chiar zece ani.

In absenta solutiei de telemedicina, pacientii vizati ar trebui sa parcurga intre 40 si 100 km pentru a ajunge la un spital din Timisoara. Consultatiile pun accent pe cardiologie si medicina interna, specialitati cu risc vital, care inregistreaza cea mai ridicata mortalitate in zona de vest a tarii. Pentru completarea diversitatii actului medical, solutia de telemedicina acopera in plus alte cinci specialitati si anume endocrinologie, dermatologie, oftalmologie, pneumologie si ORL.

Proiectul functioneaza cu o echipa de medici specialisti, localizata in statia fixa din Timisoara, si o echipa mobila, care se deplaseaza in cinci puncte de lucru: Ghilad, Buzias, Sannicolau Mare si Deta din judetul Timis, si Bocsa, din judetul Caras-Severin. Cu ajutorul unor echipamente de investigatie portabile si al unei conexiuni la internet, consultatia efectuata la fata locului este transmisa in timp real medicului specialist din Timisoara.

Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis este o organizatie neguvernamentala infiintata in Timisoara in 1997. Misiunea fundatiei este cresterea calitatii vietii copiilor, adultilor si varstnicilor prin dezvoltarea unor servicii medicale, sociale si educative. In 2017, fundatia implineste 20 de ani de activitate continua cu un numar de peste 15.000 de beneficiari directi ai proiectelor implementate. Mai multe detalii despre proiectele si activitatile Fundatiei de Ajutor Medical Profilaxis, din trecut si din prezent, pot fi  gasite pe www.fundatiaprofilaxis.ro.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.   In cei 19 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 26 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere.

Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.