Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Alege să ajuţi. Pentru un copil contează!

0

 

„Daniela  are 18 ani şi este voluntară la Centrul Comunitar „La Vale” al Fundaţiei Cuvântul Întrupat. De două ori pe săptămână ajută la lecţii copiii din clasele I-IV. Face asta după-amiaza, când termină cursurile. Nu este însă un voluntar ca toţi ceilalţi: ea ştie mai bine ca oricine dintre educatorii şi voluntarii de la Centru cât înseamnă să primeşti ajutor atunci când ai nevoie de el. La aceeaşi masă, în aceeaşi sală cu ferestre largi şi cu pereţii decoraţi cu desene viu colorate ale copiilor, în urmă cu câţiva ani ea era cea care primea îndrumare la lecţii. Astăzi este în clasa a XII-a şi printre puţinii copii din cei nouă ai familiei care au ajuns la liceu. Mulţi dintre fraţii ei nu au trecut de clasa a IV-a. A crescut şi a decis să dea mai departe mâna de ajutor primită aici în anii trecuţi, a decis să fie la rândul ei sprijin pentru copiii din Valea Oraşului care astăzi au nevoie de susţinere ca să continue şcoala.

Nu este foarte uşor să vorbim despre „rezultate”, „obiective îndeplinite” sau „indicatori atinşi” atunci când ne referim la oameni. Nu este atât de uşor să „măsori” cât s-au schimbat oamenii sau cum au crescut. Şi poate tocmai de aceea a investi în vieţile unor copii vulnerabili poate părea nu foarte profitabil. Cu toate acestea, povestea Danielei, consecvenţa, seriozitatea şi angajamentul ei, ne arată astăzi că a meritat din plin să o sprijinim să crească şi să ia decizii bune pentru viaţa ei”, David Chronic, coordonator regional, Cuvântul Întrupat

 

“Loredana, o fată de clasa a V-a, unul din cei 40 de copii ce vin zilnic la Centrul Comunitar “La Vale”, în timpul ei de joacă la calculator a ales să caute idei de felicitări. A fost impresionată de cât de multe modele a găsit, iar a doua zi a venit hotărâtă să înveţe tot ce ţine de ea pentru a putea face o felicitare deosebită mamei ei de 8 martie. Faptul că a putut să caute informaţia pe care o dorea, că a putut vedea cât de uşor poate să găsescă ceea ce are nevoie, a uimit-o. Inspirată de atâtea modele, a făcut o felicitare pe care a terminat-o cu mâinile ei, iar această experienţă a fost un mod concret prin care a putut învăţa şi vedea rezultatele imediate ale efortului ei de a învăţa. Poate pentru mulţi copii de 12 ani a căuta o informaţie pe internet este o banalitate, o obişnuinţă. Pentru atât de mulţi alţii, copii ca Loredana, care nu au un calculator acasă şi nici persoane care să-i sprijine, este mare lucru. M-a impresionat mult entuziasmul şi bucuria ei. A fost ca şi când pentru ea s-ar fi deschis o lume cu infinite posibilităţi”, Laurenţiu Archip, educator, Fundaţia “Cuvântul Întrupat” 

„De 8 martie, Sorin mi-a adus o felicitare desenată, decupată şi lipită de el, acasă. L-am întrebat cine l-a ajutat să o facă şi, cu o bucurie ce se revărsa parcă direct din inima lui, mi-a spus: „Cu mama! Mama a stat lângă mine cât am desenat-o!”. În cele mai multe din familiile printre care lucrăm nu este preţuit la adevărata valoare timpul petrecut împreună cu copilul, iar a desena ceva împreună poate părea o pierdere de vreme. Pentru Sorin, acest băieţel de 9 ani, a fost o bucurie şi o mare dovadă de dragoste. Sperăm doar să putem găsi cele mai bune moduri de lucru cu familiile şi părinţii, astfel încât să înţeleagă ce rol semnificativ au în vieţile copiilor lor”, Valerica Archip, director programe

Nu ştim cum alegi tu să-ţi investeşti timpul liber şi experienţa, dar ştim cu siguranţă că un copil are nevoie de ajutorul tău la lecţii, iar o fetiţă ca Loredana ar putea învăţa de la tine cum să folosească calculatorul. Mai ştim că mulţi părinţi, ca mama lui Sorin, au nevoie să înveţe cum să-şi crească mai bine copiii. De aceea te invităm să ni te alături şi să devii voluntar „Cuvântul Întrupat”. Nu-ţi promitem să fie întotdeauna uşor sau simplu să lucrezi cu copii, dar ştim că puţine lucruri se compară cu bucuria pe care ţi-o poate aduce implicarea ta în vieţile lor.

De asemenea, nu ştim dacă ai redirecţionat cei 2% din impozitul tău pe anul trecut. Este greu de spus cum ar folosi statul aceşti bani dacă alegi să nu îi redirecţionezi către o organizaţie neguvernamentală. Te invităm să ni te alături şi să decizi ca măcar 2% din impozitul tău să fie investit corect şi folosit cu responsabilitate şi chibzuinţă.

Tot ce ai de făcut este să completezi formularul 230 dacă în 2012 ai avut venituri din salariu sau formularul 200 dacă ai avut venituri din activităţi independente (închirierea bunurilor, profesii liberale etc.) Asigură-te apoi că formularul tău ajunge pâna la 25 mai la Administraţia Financiară de care aparţii. Dacă nu ai timp să mergi personal, contactează-ne şi ne ocupăm noi de depunerea acestuia.

Datele pentru completarea formularului sunt:

Denumire entitate nonprofit: Fundaţia Cuvântul Întrupat

Cod de identificare fiscală: 13840808

Cont bancar (IBAN): RO 28 RNCB 0141 0328 6937 0001

Şi putem să-ţi spunem la ce am folosi noi, Fundaţia Cuvântul Întrupat, această sumă:

  • Ajutăm 40 de copii în fiecare zi, din familii vulnerabile din Valea Oraşului, cu: masă de prânz, îndrumare la lecţii, educaţie, acces la duş cu apă caldă, acces la servicii medicale (medicamente, investigaţii medicale, ochelari de vedere, etc.).
  • Susţinem 8 copii din comuna Tudor Vladimirescu în acelaşi fel.
  • Sprijinim 30 de copii prin activităţi săptămânale de socializare şi dezvoltare de abilităţi.
  • Oferim anual o tabără la munte pentru 20 de copii.
  • Sprijinim familiile şi părinţii să devină mai responsabili şi mai pregătiţi să aibă grijă de copiii lor, prin: alfabetizare, dezvoltarea abilităţilor parentale, servicii de asistenţă socială, seminarii tematice (despre sănătate, creşterea şi educarea copilului etc)
  • Lucrăm cu adolescenţii, îi susţinem să finalizeze şcoala, să fie capabili să găsească un loc de munca şi să aiba o viaţă responsabilă şi împlinită.
  • Recrutăm, instruim şi implicăm anual peste 50 de voluntari români şi străini, în lucrul cu persoanele vulnerabile.

Aşadar, trebuie doar să vrei să fii parte la schimbarea pe care ne-o dorim în comunitatea noastră şi la un viitor mai bun pentru copiii din familii vulnerabile, pentru că moduri în care te poţi implica sunt destule şi putem găsi împreună şi altele.

 foto 1

www.cuvantulintrupat.com

info@cuvantulintrupat.com

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.