Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

AJUTĂ un proiect inovativ la IAȘI, We READ: „fiecare carte cumpărată și citită va fi transformată într-un infografic pentru școli”

0

We READ for better Teachers-Students-Parents

O nouă inițiativă prinde contur la Iași, unde un grup de tineri s-au hotărât să nu mai citească doar pentru propria dezvoltare personală, ci pentru o întreagă comunitate. Alina Axane, Bogdan Bîșcă, Ioana Gîrmacea și Simona Filip sunt cei 4 inițiatori ai unei comunități ce speră ei să fie în creștere.

cover_We read

La început de an 2015 și-au stabilit și ei, ca mulți alții, un țel de a citi o carte pe săptămână în acest an. Au ajuns însă să descopere că nu le este suficient să citească doar fiecare pentru el, și au decis să citească și să împărtășească noile învățăminte cu cât mai mulți oameni din jurul lor.

Au ales ca temă pentru 2015 “We READ for better Teachers-Students-Parents” și au selectat 120 de cărți legate de educație și dezvoltare personală. Pentru a le putea cumpăra și a dota o „bibliotecă comunitară”, cei patru tineri au lansat o campanie de crowdfunding pe Indiegogo Life, pentru care așteaptă sprijinul oricui poate dona chiar și 1 dolar.

Dacă reușesc să strângă fondurile de care au nevoie, fiecare carte cumpărată și citită va fi transformată într-un infografic pentru distribuire online și offline. În formă printată, infograficele vor fi afișate în 50 de școli și licee din Iași. În format electronic vor circula pe Internet pentru a putea fi preluate și afișate în orice alte școli, instituții sau ONG-uri din țară și din străinătate.

“Ne-am ales public țintă pentru acest an adolescenții. Încercăm prin aducerea cărților aproape de ei, într-o formă atractivă, să îi încurajăm spre educația complementară școlii și autocunoaștere. Intervenția noastră ne dorim să ajungă și la profesorii și la părinții lor, pentru a contribui la identificarea resurselor de care au nevoie în a dezvolta relații armonioase, în a se sprijini și înțelege reciproc, în a promova valori și atitudini pro-sociale. Dacă o idee cheie dintr-o carte ajută un om într-un moment al vieții sale sau chiar îl face să citească întreaga carte apoi, noi ne atingem scopul.” spun tinerii.

Campania lor se leagă de situația educației din România. Deși există exemple de succes cu olimpici români care fac ocolul presei, pentru marea majoritate a profesorilor, elevilor și părinților, experiența școlară nu este plină de satisfacții. Conform raportului PISA 2012 (Programme for International Student Assessment), profesorii români au cele mai mici salarii din cele 65 de țări participante, lucru care are un impact dăunător atât asupra motivației și performanței profesorilor, cât și asupra relației lor cu elevii.

Elevii români cu vârstă de aproximativ 15 ani au cel mai mic nivel de motivație din rândul tuturor țărilor participante la studiu, pentru ei școala nefiind un mediu atractiv, stimulant, unde să își petreacă timpul cu plăcere și unde să simtă că merg pentru a se dezvolta.

De asemenea, părinții în general nu au timp, sunt obosiți și stresați și nu acordă cititului timpul necesar, chiar dacă le-ar fi util pentru a-și educa copiii ori pentru a avea relații armonioase în familie.

2 3

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.