Află despre forme de sprijin pentru agricultura ţărănească / 11 decembrie la Iași

0

Prezentare parteneriat ASAT la Iași

Pe data de 11 decembrie 2012,la Institutul Francez Iași, Asociația C.R.I.E.S. (Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare) din Timișoara va susține o prezentare a parteneriatelor de tip ASAT. Începând cu ora 18, în sala B. Fondane a institutului, sunt așteptați toți cei interesați de dezvoltarea unui asemenea proiectla Iași.

Asociaţiile de sprijin al agriculturii ţărăneşti (ASAT) reprezintă asocieri între un producător şi un grup de consumatori urbani, având drept obiectiv prezervarea şi continuarea activităţii fermelor de proximitate, într-o logică a agriculturii durabile. Este vorba despre o agricultură ţărănească, echitabilă din punct de vedere social, sănătoasă din punctul de vedere al mediului înconjurător şi viabilă din punct de vedere economic. Fiecare ASAT reuneşte un grup de consumatori şi un producător din proximitate în jurul unui contract prin intermediul căruia fiecare consumator cumpără la începutul unui sezon o parte din producţia agricultorului, producţie care îi este livrată periodic la un preţ constant.

În România, primul ASAT a fost fondat în 2008 în Timișoara, de către  Asociația C.R.I.E.S, care lucrează în prezent la replicarea acestei inițiative în București, Cluj și alte localități din țară. În Iași, Asociația Mai Bine își asumă rolul de promotor al acestui demers.

Într-un moment în care agricultura românească este profund marcată de presiunea creșterii productivității, asistăm la creșterea unei mișcări în România pentru protejarea agriculturii la scală mică, adică o agricultură extensivă, naturală și durabilă. Cu alte cuvinte, o agricultură făcută cu respect pentru natură și pentru oameni. Vorbim aici mai ales de micii fermieri, cei care fac agricultura de subzistență și semi-subzistență, care se lovesc de obstacole foarte mari în efortul lor de a-și asigura o viață decentă pentru ei și pentru familie din activități agricole desfășurate pe suprafețe mici.

Parteneriatele ASAT sunt parte din această mișcare, pentru o dezvoltare alternativă a sectorului agricol, una care să nu implice organisme modificate genetic și nici să nu presupună distrugerea fermelor mici și intensificarea agriculturii cu orice preț (de pildă, cu prețul distrugerii mediului și patrimoniului unic de biodiversitate care se află pe teritoriul țării noastre)” afirmă Mihaela Vețan, inițiatoarea parteneriatelor ASAT în România.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează